shifting down under

Julkinen koulu ei ole ilmainen Australiassa

Teksti: Piritta Palokangas

Valtio rahoittaa Australiassa julkisia kouluja, mutta julkiset koulut eivät silti ole ilmaisia. Poikamme aloitti julkisella ala-asteella tammikuussa, jolloin maksoimme reilun 300 dollarin lukuvuosimaksun, mutta se maksu ei  kata läheskään kaikkia kuluja, joita lukuvuosi tuo tullessaan. Kuten koulupuvustoa. Olemme laittaneet siihen rahaa noin neljäsataa dollaria (kaksi t-paitaa, yksi pitkähihainen paita, kahdet shortsit, collegehousut, hellehattu, koulun logolla varustettu uimalakki, koulureppu ja kaksi hupparia, koska toinen meni jo hukkaan…). Ennen lukuvuoden alkua tammikuussa meidän piti myös ostaa kaikki koulutarvikkeet: vihkot, valkoinen paperi, kynät, kumit, teroittimet, tussit, teipit, värikynät, viivoittimet jne. Niitä kertyi laatikollinen, ja rahaa meni noin 70 dollaria.

Retkistä maksettiin etukäteen 125 dollaria. Pojan luokka on käynyt kahden ensimmäisen termin eli tammi-kesäkuun aikana kahdella retkellä. Toinen oli päiväretki Melbournen keskustaan ja toinen eläintarhaan. Uintimaksua maksoimme 150 dollaria.

Vanhemmat eivät tuskin ehdi kukkaroita sulkea, koska koulussa on koko ajan käynnissä myös jokin rahankeräys, jolla kerätään varoja koulun toiminnalle. Taannoin osallistuin vanhemmille tarkoitetulle astetta paremmalle lounaalle, jonka liput maksoivat noin 90 dollaria. Hinta oli suolainen, mutta halusin käydä katsomassa, mistä tilaisuudessa oli kyse. Blogitekstini lounaalta löytyy tästä linkistä. Äitienpäivänä lapset saivat ostaa koulusta pienen äitienpäivälahjan 12 dollarilla. Minä sain tällaisen kauniin lautasen. Jokaisen lahjan hinnasta meni osa koulun toimintaan.

Rannalta keräämämme simpukat koristavat äitienpäivälahjaa, jonka poika osti koulusta.

Pääsiäisen alla kouluun sai lahjoittaa pääsiäismunia. Sitten lapset myivät arpoja, joissa lahjoitukset olivat palkintoina. On hankala vetää rajaa siihen, mihin kaikkeen koulussa tapahtuvaan rahankeruuseen lähtee mukaan, koska monesti ne ovat kytköksissä lapsen kannalta johonkin kivaan toimintaan. Viime viikolla koulussa järjestettiin fun run -tapahtuma. Juoksutapahtumassa jokainen koululainen sai palkinnon sen mukaan, kuinka paljon oli kerännyt rahaa lahjoituksina. Oppilaan piti luoda henkilökohtainen varainkeräyssivu itsestään nettiin fun run -tapahtuman sivustolle, jonka kautta pystyi kerämään rahaa. Lahjoitimme 20 dollaria, koska poika halusi osallistua kivalta kuulostavaan juoksutapahtumaan. Sillä summalla poika kuittasi itselleen palkinnoksi kaksi purkkia limaa. Juoksutapahtuma tarkoitti viiden minuutin juoksua ympäri koulun pihaa. Kun selasin tapahtuman mainoskuvastoa, jossa esiteltiin palkintoja, koko homma alkoi haiskahtaa silkalta rahastukselta. Toki koulu saa siivun lahjoituksista, mutta rahaa vetää välistä myös kaupallinen taho, joka tapahtuman organisoi.

Juoksu- ja varainkeruutempauksen katalogista sai valita itselleen palkintoja. Mitä enemmän oli kerännyt rahaa, sitä hulppeampia palkintoja oli luvassa.

Samoin sosiaalinen paine voi vaikuttaa siihen, että vanhemmat kokevat lähes pakoksi osallistua kaikkiin mahdollisiin rahankeräyksiin. Juuri nyt myynnissä on discolippuja 40 dollarin hintaan. Disco järjestetään koulun liikuntasalissa, mutta se on tarkoitettu vanhemmille! Siihen tapahtumaan en aio osallistua, eiköhän noita liikuntahallin discoja ole tullut koluttua ihan tarpeeksi omina kouluaikoina.

On todellakin hyvä asia, että Suomessa on viime päivinä älähdetty luokkaretkikeräyksistä. Täkäläinen meininki on malliesimerkki siitä, miten käy, jos homma alkaa levitä käsiin. Toivottavasti Suomessa saamme tulevaisuudessakin nauttia siitä, että julkinen koulu on julkinen koulu sanan varsinaisessa merkityksessä.

Lue myös

X