australia

Kengurun ja koalan bongausta luonnossa

22.1.2018 Teksti: Piritta Palokangas

Täkäläisten eläintarhojen vetonaulat ovat tietysti kenguru ja koala. Mutta ei ole myöskään suuren vaivan takana bongata molempia luonnossa vapaina.

Kenguruita ja  koaloita on luontaisesti vain Australiassa. Kenguru on helpompi löytää. Se on kuin poro Lapissa – niitä on paljon, ja niitä voi nähdä siellä täällä.  Kenguruita on Australiassa noin 25 miljoonaa, mikä on miljoona enemmän kuin ihmisiä!

Kengurulaumoja elelee Melbournessa monissa puistoissa. Ajoimme eilen puolen tunnin matkan päähän Cardinia Reservoirs Park -nimiseen puistoon. Siellä olikin vilskettä, nimittäin ihmisiä viettämässä sunnuntaita piknikillä ja puistokrikettiä pelaillen. Mutta nurmikkoa tasaisesti peittävistä papanaläjistä pystyi päättelemään, että alueella tosiaan asustaa myös kenguruita, ja paljon. Puistoa kiersi parin kilometrin mittainen polku, ja vain yhden mäen takana, missä ei ollut enää ihmisiä, oli kengurulauma ruokailemassa. Kolme kookasta eläintä nosti yhdessä tuumin päänsä ja alkoi tuijottaa herkeämättä, kun lähestyimme niitä.

Kenguruilla ei ole muita luontaisia vihollisia kuin dingot, ihmisen lisäksi. Kenguruita metsästetään, koska kannat ovat räjähtäneet.

Siinä sitten mittailimme toisiamme hetken, kun huomasimme kuinka pusikosta pomppi paikalle lisää kenguruita tuijottamaan meitä. Niitä oli yhteensä yhdeksän. Eläimet olivat selvästi tottuneet ihmisiin, sillä saimme katsella niiden ruokailua useita minuutteja.

Näkemämme kengurut olivat harmaajättikenguruita, jotka ovat kookkaimpia kenguruita. Seistessään suorassa ne voivat olla jopa parin metrin korkuisia. Nämä tyypit olivat silmämääräisesti ainakin puolitoista metrisiä.

Sitten ne yhtäkkiä kuin yhteisestä päätöksestä lähtivät pomppimaan pusikoiden suojiin.

Harmitti hieman, koska kamerani akkku simahti ja täytyi tyytyä ottamaan kännykällä kuvia! Mutta tässä videolla näkyy, kuinka kimmoisasti kenguru pomppii:

Wild kangaroo spotting. Vapaa kenguru. #kangaroo #melbourne #thisisaustralia

A post shared by Piritta Palokangas (@ppalokangas) on

Koaloita puolestaan asustelee Great Ocean Roadin varrella. Pysähdyimme viime viikonlopun reissulla tien vierellä sijaitsevan Kennet River -nimisen leirintäalueen parkkipaikalle. Alueella viihtyvät myös koalat. Ja siellähän niitä pörröisiä palleroita oli puiden oksistoissa torkkumassa tai syömässä puun lehtiä, ja turisteja tuijottelemassa niitä niskat kenossa.

Koala nukkuu vuorokaudesta noin 20 tuntia. Pari torkkujaa näimmekin melko pian, mutta meidän ja muiden turistien huomion varasti tämä tyyppi, joka kipitti maassa puusta toiseen. Se ei ollut moksiskaan turisteista, jotka seurasivat sitä kameroillaan kuin suurtakin julkkista. Se asettui muutamaksi  minuutiksi parin metrin korkeuteen kuvattavaksi ja jatkoi sitten ylös kohti latvaa.

Koalan tielle osunut lapsi sai tarkkailla otusta läheltä, mutta koala ei epäröi käyttää kynsiään, jos kokee itsensä uhatuksi, joten kovin lähelle ei kannata mennä.

Loput neljä tuntia vuorokaudesta koala käyttää pääosin syömiseen. Se syö päivässä noin puoli kiloa eukalyptuspuun lehtiä, joista se saa myös 90% tarvitsemastaan nesteestä. On myytti, että koala päihtyisi pureskelemistaan lehdistä, mutta se on totta, että vauvakoala syö äitinsä kakkaa. Fakta, joka jaksaa naurattaa kakkajuttuiässä olevia. Ulosteessa on bakteereita, jotka valmistavat vauvan elimistöä kovien ja kuitupitoisten eukalyptuslehtien sulattamiseen.

Koalat metsästettiin aikoinaan lähes sukupuuttoon, mutta nyt ne ovat rauhoitettuja. Niitä kuolee enimmäkseen liikenteessä, maastopaloissa sekä eukalyptuspuiden hakkuiden vuoksi jopa nälkään. Jossain nukkumisen ja syömisen lomassa koalat ehtivät myös lisääntymispuuhiin, sillä niiden vitsauksena on klamydia, johon moni koala myös kuolee. Koaloita on Australiassa korkeintaan 100 000 kappaletta, joidenkin arvioiden mukaan ehkä vain 43 000.

Oli todella hieno kokemus nähdä nämä Australian söpöimmät eläimet omissa luonnollisissa elinympäristöissään!

Lue seuraavaksi