shifting down under

Kevyet ja maukkaat vietnamilaiset rullat

Teksti: Piritta Palokangas

Puhuttaessa australialaisesta ruokakulttuurista, aasialaisella keittiöllä on siinä suuri jalansija. Saimme viime viikonloppuna vietnamilaisia vieraita, ja heillä oli tuomisinaan ruokatarpeet vietnamilaisiin rulliin. Aina kun lounastan food courtissa, löydän itseni vietnamilaisravintolan tiskiltä tilaamassa näitä ihanan raikkaita ja kevyitä pötkylöitä. Nyt siis pääsimme tekemään rullia itse.

Se oli todella helppoa, osittain siksi, että vieraamme olivat pilkkoneet ja esivalmistelleet kaiken. Meidän piti vain rullailla täytteet riisipaperilättyjen sisälle. Täytteinä oli katkarapuja, tofua, porsasta,  kurkkua, sitruunaruohoa, riisinuudelia, salaattia sekä maustelehtiä, joita kaikkia ei valitettavasti saa Suomesta, mutta esimerkiksi korianteri ja minttu antavat todella hyvää makua rullille. Täytteeksi käyvät myös kala, kana ja avokado.

Lautaselle levitetään ensimmäiseksi kostutettu riisipaperilätty, joka on niin ohut, että se tuskin erottuu tuossa alla olevassa kuvassa! Sen päälle levitetään salaatinlehti, joka varmistaa, jos riisipaperi sattuu repeämään. Täytteet asetellaan pitkittäissuunnassa, ja sen jälkeen kääritään tiukka rulla. Seuraavaksi valitaan kastike, missä piilee koko jutun juju: Siinä missä rullien sisällä on neutraaleja ja mietoja makuja, kastikkeissa on potkua. Suosittu ovat soija- ja maapähkinäpohjainen hoisin sekä erilaiset chilikastikkeet.

Valmiit rullat ovat tiukkoja paketteja, joita on helppo dippailla kastikkeissa ja syödä käsin. Ne pysyvät hyvin kasassa myös lasten käsissä, joten täytettyihin sämpylöihin kyllästynyt poikanikin saa näitä jatkossa lounasevääksi kouluun.

”These don’t make you fat”, vieraamme huomautti. Näitä herkkuja voi syödä hyvällä omallatunnolla niin paljon kuin napa vetää!

Lue myös

X