shifting down under

Kotiäitien luksuslounas: samppanjaa ja bingoa

Teksti: Piritta Palokangas
Kaunis juhlatila loi oivat puitteet astetta paremmalle lounaalle.

Lounastin tänään poikani koulun muiden äitien kanssa. Kyseessä oli luncheon, vuosittainen lounas, jolloin kerätään varoja koululle. Kun luncheon-kutsu tuli paikallisen ”wilma”-systeemin kautta, ihmettelimme erään italialaisäidin kanssa, mistä on kyse. Liput tapahtumaan maksoivat lähes 90 dollaria.

– Mainly boozing (eli pääasiassa pämppäämistä), vastasi eräs äideistä, kun etukäteen kyselimme koulun pihalla lounastapahtuman luonteesta.

Luncheon alkaisi klo 11.30 perjantaina ja jatkot alkaisivat klo 15.30 paikallisessa hotellissa.

-Mutta mihin lapset viedään? ystäväni ihmetteli.

Täällä päin kun monet naisista ovat kotiäitejä.

-Miehet ovat silloin koko päivän kotona.

Selvä juttu. Täytyyhän tällainen sosiaalinen tapahtuma lähteä katsastamaan, joten ilmoitin minäkin miehelleni, että tämä perjantai on sitten hänellä etäpäivä.

Kun saavuin upean juhlatilan aulaan, vastassa olivat tarjoilijat samppanjatarjottimineen. Puheensorina oli korvia huumaava, ja naiset olivat pukeutuneet astetta paremmin.

Luncheon on myös isille tarkoitettu tilaisuus, mutta käytännössä sille osallistuvat vain äidit. Nyt paikalla oli noin sata naista ja kolme miestä. Heistä yksi oli tullut paikkaamaan vaimoaan, joka oli äkillisesti sairastunut, kertoi pöytäseuralaiseni. Toinen taas oli vaimonsa kanssa paikalla, hekin olivat maahanmuuttajia ja kertoivat olevansa ensimmäistä kertaa mukana, kun juttelin heidän kanssaan aulassa ennen pöytiin siirtymistä. Kolmas mies taas oli tullut paikalle, koska hän vastasi yhdestä ohjelmanumerosta: Australian oopperassa työskentelevä oopperalaulaja vetaisi lounastajille esityksen, joka sai käsikarvat nousemaan.

Vieressäni istunut nainen sanoi, että tämä perinne on erityisesti tämän asuinalueen juttu ja mahdollinen siksi, koska täällä on paljon kotiäitejä ja osa-aikatyötä tekeviä naisia.

Julkisten koulujen on myös kerättävä rahaa koulun toiminnalle, ja tällainen tapahtuma tuottaa mukavasti koulun kassaan rahaa. Pöydissä kiersivät viinipullojen lisäksi kuoret, joista sai ostaa arpalipukkeita ja bingolappuja. Se on lisäksi sosiaalinen tilaisuus, jossa ei turhia jäykistellä vaan bailataan ja verkostoidutaan.

Dj soittaa, ja tanssilattia on jo täynnä.

Mietin, voisiko Suomessakin järjestää vastaavia tilaisuuksia? Vaikka koulujen ei tarvitse kerätä rahaa toimintansa turvaamiseksi, ei varmasti tällä hetkellä ole liikaa sosiaalisia tapahtumia, joissa vanhemmat oppisivat tuntemaan paremmin lastensa luokkatovereiden vanhempia. En oikein näe, että perinteinen vanheimpainilta on siihen otollisin foorumi. Rentohenkinen tilaisuus voisi olla vaikka sitten illallisaikaan, jotta työssäkäyvätkin pääsisivät juhlimaan. Ja ainahan illalliskorttirahoilla voisi kartuttaa oppilaiden luokkaretkikassaa.

Arpajaisten palkintopöydällä oli mm. koruja, lahjakortteja ja herkkuja.

Kun kanafilee ja salaatti oli huuhdeltu alas samppanjalla, leivokset ja kahvit nautittu sekä bingo pelattu ja arpajaispalkinnot jaettu, päätin lähteä kotiin. Muut pöytäseurueestani aikoivat siirtyä vielä jatkoille, tunnelma oli nousussa ja tanssilattia täynnä. Tämä tilaisuus oli selkeästi monelle tervetullutta vaihtelua arjen pyöritykseen. Vaikka minut otettin ystävällisesti mukaan keskusteluihin, jotenkin tunsin kuitenkin itseni hieman ulkopuoliseksi, joten toivotin uusille tuttavilleni mukavia jatkoja, ja nappasin mukaani vielä lahjakassin, vai pitäisikö sanoa, että selviytymispakkauksen. Sen sisällä oli muun muassa itseruskettava suihke, teelajitelma, mysliä, mentosia ja pieni musta laatikko, jossa luki Hangover Relief.

Lue myös

X