shifting down under

Krikettimatsissa on tunnelmaa

Teksti: Piritta Palokangas
MCG-stadion vetää noin 100 000 katsojaa. Ylärivit eivät ole korkeanpaikankammoisille!

Melbournelaiset ovat urheiluhullua kansaa, erityisesti penkkiurheilu on täällä suosittua. En ole yleensä penkkiurheilun harrastaja, mutta nyt kun saimme tilaisuuden tutustua lajiin, jota en ole koskaan nähnyt pelattavan, päätin lähteä katsomaan krikettiä. Paikallisottelu kahden melbournelaisseuran eli Melbourne Starsin ja Melbourne Renegadesin kanssa käytiin lauantai-iltana MCG (Melbourne Cricket Ground) -stadionilla.  Starsin kotiareena  vetää 100 000 katsojaa (vertailun vuoksi Helsingin Olympiastadionin kapasiteetti on 40 000). Liekö päivän lämpölukema + 42 saanut ihmiset jäämään koteihinsa ilmastointilaitteiden äärelle katsomaan peliä televisiosta, sillä eilisiltana stadionilla oli vain noin 50 000 katsojaa.

Pienet fanit tungetsivat lähellä vaihtopenkkiä, kun pelaajat marssivat kentälle.

Kriketillä on pitkät perinteet Melbournessa. Lajia on pelattu siellä yli 150 vuotta. Perinteisesti lajia on pidetty yläluokkaisena ja elitistisenäkin. Kriketistä halutaan kuitenkin tehdä koko kansan huvia, ja sellaista oli eilisillan paikallisottelu.

Tunnelma katsomossa oli korkealla.

Perinteisimmillään yksi krikettimatsi voi kestää jopa päiväkausia. Eilisillan matsi oli kestoltaan perheystävällinen, noin 3,5 tuntia. Katsojille jaettiin erilaisia viihdykkeitä pelin seuraamiseen: saippuakuplapulloja, ilmalla täyttyviä putkiloita, joita paukuttamalla sai aikaan ääntä, puolihanskat, joiden kämmenpuolella oli puolikkaat pingisallot (lisää ääntä) ja puhtaita kanakoreja päähän laitettaviksi. Pahvikiposta voi olla hieman suojaa, jos näyttää siltä, että kova pallo, joka voi lähteä pelaajan mailasta yli sadan kilometrin tuntivauhdilla, jysähtää katsomoon.

Ensin luulin, että joku pelaa katsomossa pingistä, kunnes saimme käsiimme nämä hanskat : D

Itse pelin seuraaminen on vain osa tällaista krikettipeliä. MCG:llä on monia ravintoloita hodaripaikoista valkoisten pöytäliinojen fiineimpiin ravintoloihin, joissa perheet nauttivat päivällistä pitkän kaavan mukaan ennen ottelua. Ravintoloista voi siirtyä stadionin ylemmän kerroksen baareihin, joiden suurista ikkunoista voi seurata kentän tapahtumia.

Lajin perinteet istuvat silti tiukassa. Tietyissä osissa katsomoa yleisöä koskee pukukoodi. Suoraan rannalta varvassandaaleissa ei ole suotavaa lompsia esimerkiksi krikettiklubin katsomoon. Miehillä täytyy olla kauluspaidat, eivätkä naiset saa pukeutua liian paljastavasti. Osiin katsomoa ei ole asiaa ilman pukua ja kravattia. Ja ainakaan tässä krikettiyleisössä ei juopuneita huligaaneja näkynyt. Onnistumisille hurrattiin kovaan ääneen tietysti, ja yleisöä huudattanut juontaja sai ihmiset tanssimaan ja pussailemaan toisiaan, jos sattuivat screenikameraan.

Itse pelin sääntöihin en sen enempää tässä mene kuin että se joukkue voittaa, jolla on pelin päätteeksi enemmän juoksuja. Pallon lyöminen katsomoon on lyöjän tavoite, koska silloin joukkue saa kuusi pistettä, mikä on suurin pistemäärä lyönnistä. Katsomoon lentänyt pallo pitää palauttaa peliin. Tämä siksi, että se millaisessa kunnossa pallo on, ja miten se on kulunut, voi vaikuttaa ratkaisevasti pelin kulkuun, ja jos kesken pelin pallo vaihtuisi uuteen, se olisi syöttäjän kannalta epäedullista.

Pelin voitti tällä kertaa Melbourne Renegades. Ratkaiseva lyönti lennätti pallon katsomoon. Pelaajien kätellessä toisiaan taivaalle paukuteltiin vielä ilotulitus.

Illan päätti komea ilotulitus.

Lue myös

X