australia

Lasten suurkaupunki

11.12.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Poikani koulusta tehtiin retki Melbournen Sea Lifeen. Lapsi odotti retkeä erittäin innokkaana. Itse odotin retkeä kauhusta kankeana. Akvaario sijaitsee CBD:ssä, Melbournen ydinkeskustassa siis. Ajatus siitä, että kahdeksanvuotias ja bussilastillinen ikätovereitansa lähtee suurkaupungin sykkeeseen päiväksi, vei yöunet.

Yritin tunkea itseäni mukaan retkibussiin viimeiseen asti (You’re sure you don’t need an extra pair of eyes?), mutta opettaja torjui minut lopulta kohteliaasti, ”Ma’m, meillä on jo kahdeksan aikuista mukana.” Emme ole ottaneet pojalle kännykkäliittymää täältä, joten en voinut sujauttaa puhelinta hänelle taskuun hätätilanteen varalta. Niinpä kirjoitin lappuun lapsen nimen, oman nimeni ja numeroni, laitoin sen hänen housujensa taskuun ja käskin antamaan lapun akvaarion henkilökunnalle, jos eksyy porukasta. Valitsin hänen ylleen kirkkaan oranssin paidan ja lähetin matkaan pala kurkussa.

Kaikki meni hyvin, kuten ehkä arvata olisi saattanut. He olivat vielä akvaarion jälkeen ajelleet bussilla rannalle tutkimaan rantahietikkoa, josta oli tuomisina upeita simpukankuoria.

Melbourne on yksi maailman turvallisimmista kaupungeista elää, on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Kaupunki on myös lapsiystävällinen. Täällä on todella paljon puistoja, viheralueita ja lapsille sopivia rantoja. Ihmiset myös suhtautuvat lapsiin ystävällisesti. Vankkureiden kanssa ruuhka-aikaan junaan tunkevaa väistetään ja liikkumista autetaan. Olemme ehtineet vierailla myös televisio- ja elokuvamuseo Acmissa sekä Melbourne Museumissa, joissa molemmissa oli otettu lapsivieraat erittäin hyvin huomioon niin viihtyvyyden kuin näyttelysisältöjenkin suhteen.

Tutkimuksia maailman kaupunkien turvallisuudesta ja elinkelpoisuudesta on paljon, mutta The Economistin tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan Melbourne on viidenneksi turvallisin suurkaupunki. Edellä ovat Toronto (4.), Osaka (3.), Singapore (2.) ja ykkössijalla Tokio.

Business Insiderin mukaan Melbourne oli tänäkin vuonna maailman elinkelpoisin kaupunki. Vaikuttavia tekijöitä tässä rankkauksessa olivat ihmisten onnellisuus, talouden kasvuvauhti, sosiaalipalvelujen paraneminen, rikollisuustilastot, kulttuuri ja (julkisen) liikenteen sujuvuus. Helsinki oli tässä rankkauksessa sijalla kahdeksan.

Melbournessa on paljon laajoja puistoja siellä täällä. Melbournelaisilla on myös paljon koiria, joilla on tapana juoksennella vapaana siellä täällä.

Nippers-toiminta on Australiassa erittäin suosittu ja hyödyllinen harrastus.

Yksi asia, johon täällä kannattaa turvallisuusmielessä kiinnittää huomiota, on meri. Lasten suosittu harrastus Australiassa onkin nippers, joka on 5-14 -vuotiaille tarkoitettu hengenpelastuskoulutus. Nipperseissä lapsille opetetaan niin meressä uimista, vedestä pelastamista kuin elvytyksen alkeitakin. Harjoituksissa myös kerrotaan, mihin mereneläviin ei missään nimessä kannata koskea, tai mistä tietää, jos meressä havaitaan hai (melko kovaääninen sireeni). Onneksi haihavainnot täällä Melbournessa ovat harvinaisia.

Mikäpä siinä on vanhemmillakaan notkua rannan reunalla treenejä seuraamassa, kun aurinko lämmittää ja merituuli virkistää. Nippers-treenien päätteeksi tarjolla on aina sausage sizzles, eli paahtoleivän väliin kääräisty nakkimakkara. Herkku on yleinen syötävä yhteisöllisissä tapahtumissa.