shifting down under

Melbourne – 10 parasta asiaa

Teksti: Piritta Palokangas

Melbourne on valittu seitsemänä viime vuonna maailman parhaaksi kaupungiksi elää (the most liveable city in the world). Tänä vuonna uutisoitiin myös, että Melbournessa elävät maailman onnellisimmat kaupunkilaiset. Arvovaltainen sanomalehti The Age uutisoi tutkimuksesta, jossa oli mukana 15 000 ihmistä maailman 32 eri kaupungista. (Mainittakoon, että tämä on eri tutkimus kuin se, jossa suomalaiset rankattiin maailman onnellisimmaksi kansaksi!)

Onnellisuustutkimuksessa ihmisten onnellisuutta oli mitattu muun muassa näillä kategorioilla: ruoka ja juoma, kulttuuri, ihmissuhteet ja yhteisö, naapuruussuhteet, edullisuus ja asumiskelpoisuus.

Kymmenen kuukauden kaupungissa asumisen jälkeen ei ole vaikeaa uskoa tutkimusten tuloksia, joten listaan alle omaan kokemukseeni perustuvat 10 parasta asiaa Melbournessa.

1. Meri ja rannat

Melbournelaiset saattavat sanoa, ettei heillä ole hyviä rantoja, ja usein loma-aikoina he suuntaavatkin tunnin ajomatkan päässä sijaitseviin rantakohteisiin kuten Mornington Peninsulaan. Totuus on se, että täkäläiset ovat tottuneet liian hyvään: Melbournessa on kymmenien kilometrien mittainen rantaviiva, jonka varrella St.Kildasta Mordiallociin riittää perä perää upeita hiekka- ja uimarantoja. Rannan tuntumassa mutkittelee myös pyörätie ja lenkkipolkuja, joten merestä ja upeista rantamaisemista voi nauttia monin eri tavoin.

Rannalla oleskelu on tutkitusti todettu hyväksi terveydelle. Meren sininen väri rauhoittaa mieltä, merivedessä on terveydelle hyvää tekeviä mineraaleja ja tietysti aurinko ja raitis ilma vaikuttavat ihmiseen positiivisesti. Olemme yrittäneet ottaa merestä kaiken irti, ja ulkoilemme vielä näin talvellakin rannoilla, vaikka uimaan ei enää tarkene mennä.

Tämä ranta sijaitsee parin kilometrin päässä kodistamme.

2. Vehreys ja puistot

Ruusutarha lähikirjaston pihamaalla.

Melbournea kutsutaan Australian puutarhakaupungiksi. Täällä on kymmeniä, ellei satoja, julkisia puutarhoja, joissa voi nautiskella elosta vaikka ruusutarhassa tai isojen puiden katveessa. Lisäksi kaupungissa aivan ydinkeskustaa myöten on laajoja nurmikkoalueita ja ulkoilupuistoja, joissa melbournelaiset viettävät paljon aikaa lenkkeillen, koiria ja lapsia ulkoiluttaen. Olen nähnyt myös kuinka ihmiset laskeutuvat bisnestornitaloista lenkille kesken työpäivän läheisiin puistoihin.

3. Ilmasto

Melbournessa voi kokea neljä vuodenaikaa yhden päivän aikana, sanotaan. Tämä päti erityisesti keväällä, jolloin 20 asteen lämpötila saattoi kääntyä hetkessä jäätäväksi tihkusateeksi, mutta kesällä oli tasaisen lämmintä ja aurinkoista ja sitä kesää kesti marraskuusta maaliskuuhun. Sade tuli yleensä öisin, ja muutama rankkasadepäivä vain kosteutti mukavasti. Syksy oli ja nyt myös talvi on ollut enimmäkseen aurinkoinen. Harmaata ja sateista säätä en ole montaa kertaa päässyt Melbournessa kokemaan. Tyypillinen talvipäivä on aurinkoinen ja asteita on 10-15. Kesällä saimme kokea muutamaan otteeseen 40+ asteen lämpötilapiikkejä, mutta ne kestivät kerrallaan vain pari päivää, minkä jälkeen lukemat mittarissa palasivat kohtuullisiin 25-30 -lukemiin. Erittäin miellyttävää!

4. Elinvoimaiset lähiöt

Aamupalalla lähikahvilan terassilla.

Melbourne pitää sisällään kymmeniä pieniä kyliä ja kaupunkeja. Me asumme Brightonissa, jossa on noin 23 000 asukasta. Kaikki palvelut kaupoista lääkäreihin, ravintoloihin, elokuvateattereihin ja vaatekauppoihin ovat kävelymatkan päässä. Ja jos lähiöstä haluaa keskustaan, sinne pääsee kätevästi paikallisjunalla. Lähijunaverkosto on Melbournessa erittäin kattava ja toimiva. Monet paikalliset tosin ovat sanoneet minulle, etteivät käy koskaan keskustassa, koska omalta asuinalueelta löytyy kaikki.

5. Museot, galleriat, teatterit, konsertit

National Gallery of Victorian perusnäyttely on ilmainen.

National Gallery of Victoria ja Melbourne Museum ovat suosikkejani Melbournen museoista. Molemmissa on nähtävää, koettavaa ja tekemistä myös lapsille. Olemmekin vierailleet molemmissa museoissa useaan otteeseen. Melbournessa on myös rikas teatteri- ja musikaalitarjonta. Viime viikolla kävin Mamma Mia -musikaalin ensi-illassa legendaarisessa Princes Theatressa. Se on toiminut vuodesta 1854.

Melbournessa järjestetään myös koko ajan erilaisia festivaaleja, katuruokatapahtumia ja muita yleisötapahtumia, joihin voi törmätä vaikka kesken viikonlopun ulkoilukierroksen.

Melbourne voittaa kulttuuritarjonnallaan Sydneyn. Kaupungit mittelöivät koko ajan Australian parhaimman kaupungin tittelistä, ja ehkä juuri kulttuuritarjontansa puolesta Melbournea tituleerataan usein Australian eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Sydney puolestaan on surffaajien paratiisi!

6. Kahvi

Voiko aamu lähteä paremmin käyntiin kuin kupillisella täydellisen aromikasta kahvia? Melbournelaiset ovat ylpeitä kahvikulttuuristaan, ja lähes poikkeuksetta voi luottaa siihen, että kahvi on hyvää ja tuoretta – ei mitään kitkerää litkua. Ja aina kun kahvihammasta alkaa kolottaa, kahvilaa ei tarvitse kauan etsiä. Pelkästään Melbournen ydinkeskustassa eli CBD:ssä on lähes 2500 kahvilaa tai ravintolaa.

7. Ystävälliset ihmiset

Kiitos, anteeksi, mitä kuuluu. Näitä sanoja ei voi välttyä kuulemasta, kun astuu ovesta ulos.  Ihmiset saattavat aloittaa small talkin liikennevaloissa tai hississä. Se luo mukavan positiivisen vireen päivään! Palvelukulttuuri on täällä erinomaista. Kaupoissa on paljon henkilökuntaa ja palvelua saa aina nopeasti.

8. Ruokakulttuuri

Eräs tuttava kertoi, että hänellä ja hänen ystävillään on ollut tapana mennä ravintolaan kerran kuukaudessa. Perinne on jatkunut jo 20 vuotta, ja kertaakaan he eivät ole käyneet samassa ravintolassa kahta kertaa.  Se kertoo jotain kaupungin ravintolatarjonnasta. Melbourne vetää ihmisiä kaikkialta maailmasta, ja ihmisten mukana saapuvat ruokakulttuurit. Olemme tutustuneet ruokakulttuuriin mahdollisimman ahkerasti, ja täytyy sanoa, että hyvä ruoka otetaan Melbournessa yhtä tosissaan kuin kahvi. Pettymyksiä on tullut vain pari kertaa.

9. Shoppailumahdollisuudet

Upea Royal Arcade -ostoskeskus sijaitsee pääostoskatu Bourke Streetin naapurikorttelissa ja se on nähtävyys itsessään. Sieltä löytyy paljon pieniä erikoisputiikkeja.

Tällä hetkellä yksi Australian dollari on noin 0,64 euroa. Hinnat tuntuvat olevan dollareissa samoja kuin euroissa, joten shoppailu on tällä hetkellä edullisempaa täällä kuin Suomessa. Melbournessa on myös lukuisia outlet-ostoskeskuksia, joissa voi tehdä muun muassa todella edullisia merkkivaatelöytöjä huomattavasti halvemmalla kuin normaaleissa liikkeissä. Itse löysin Asicsen lenkkikengät noin 80 euron hintaan. Samat kengät maksavat Suomessa vähintään 160 euroa.

10. Kulttuurien kirjo auttaa sopeutumaan

Kaunis talvipäivä CBD:ssä.

Melbournessa en ole koskaan kokenut ulkopuolisuuden tunnetta, ja se johtuu varmasti siitä, että tämä on niin multikulturaalinen kaupunki, ja sen voi aistia koko ajan liikkuessaan kodin ulkopuolella. Täällä ei koeta mitenkään liian tungettelevaksi kysyä suoraan, mistä on peräisin. Ja suuri osahan on tullut jostain muualta. Melbournen asukkaista 56 prosenttia on syntynyt jossain muualla kuin Australiassa. Kaupungissa asuu lähes 200 eri kansallisuuden edustajaa. Palatakseni tekstin alussa mainitsemiini tutkimuksiin, voinee todeta, että ihmiset tekevät kaupungin ja kulttuurinen moninaisuus tuskin ainakaan vähentää ihmisten onnellisuutta!

Lue myös

X