shifting down under

Melbourne vai Sydney? 10 vinkkiä Sydneyyn

Teksti: Piritta Palokangas

On hankala sanoa, kumpi kaupungeista on parempi/miellyttävämpi/upeampi/kauniimpi – Melbourne vai Sydney. Molemmissa on puolensa. Sydney  on Australian suurin ja Melbourne toiseksi suurin kaupunki. Niiden välillä vallitsee, jos ei nyt aivan Turku-Tampere-asetelma, niin ainakin jonkinlainen ”meidän kaupunki on parempi kuin teidän”-mittelö. Melbournelaiset pitävät kaupunkiaan Australian kulttuuripääkaupunkina, jossa on myös koko mantereen paras kahvi. Ja kyllä Melbournessa taitaa ollakin Sydneytä enemmän museoita ja kulttuuritarjontaa. Sydneyn asukkaat puolestaan pitävät Melbournea kylmänä paikkana, jossa ei ole ollenkaan rantoja (mikä on käsittämätön harhaluulo!). Läpi vuoden Sydneyn keskilämpötila on kyllä 2-3 astetta korkeampi kuin Melbournessa.

Melbournelaiset pitävät sydneyläisiä snobeina, jotka eivät ymmärrä urheilun päälle. Siinä missä Melbourne on monen urheilulajin mekka, sydneyläiset eivät esimerkiksi perusta australialaisesta jalkapallosta (AFL), jonka mestaruusottelua juhlitaan Melbournessa vuosittain osavaltiollisella vapaapäivällä.

Itse rakastan molempia kaupunkeja! Jos suunnittelee matkaa Australiaan, suosittelen, että varaa sen verran aikaa, että ehtii vierailla molemmissa kaupungeissa. Maan sisäiset lennot ovat edullisia, ja lentoaika kaupunkien välillä on vain reilu tunti. Kokoan nyt ensimmäiseksi vinkkini Sydneyn-lomaan.

1. Aloita Circular Quaylta
Toisin kuin Melbournessa, Sydneyssä pääsee junalla suoraan ja vaivattomasti lentokentältä keskustaan. Noin puolen tunnin junamatkan päätepysäkki on Circular Quay, ja kun astuu ulos asemalta, silmien edessä ovat kaksi Sydneyn upeinta maamerkkiä, Harbour Bridge vasemmalla ja oikealla oopperatalo.

Oopperatalon aulaan pääsee ilmaiseksi katselemaan, ja opastettu kierros maksaa reilut 30 dollaria. Se on vielä to do -listallani.

Sydneyn julkisen liikenteen lautat ovat keltavihreitä, ja niissä kannattaa matkustaa Sydneyn-lomalla!

2.Ui olympia-altaassa
Harbour Bridgen toisessa päässä sijaitsee Sydneyn Olympialaisiin rakennettu uimala. Todellakin käymisen arvoinen paikka. Ainoa huono puoli on, että kun tuossa altaassa kauhoo, pää on koko ajan kenoasennossa näköalojen ihailemisen vuoksi. Aurinkoa voi nousta palvomaan terassille. Uimalan sisällä on myös sauna, jossa on suomalainen kiuas!

3.Surffaa Manlyssa
Sydneyn rannoista puhuttaessa puhutaan yleensä vain Bondi Beachista, mutta minun ehdoton suosikkini on Manly, jonne on 20 minuutin lauttamatka keskustasta Circular Quaylta. Jo matka itsessään on kokemisen arvoinen, ja maisemat ovat lauttamatkalla kauniit. Manlyn ranta on isompi kuin Bondin ja ehkä siksi se ei tunnu koskaan olevan niin täynnä. Aallot siellä ovat surffaukseen – myös aloittelijoille – sopivat. Rannalla on surffikoulu, josta saa hyvää opetusta huokeaan hintaan!

Manly on mielestäni Sydneyn ykkösranta.

Manlyn keskustan läpi kulkee Corso-niminen kävelykatu, jonka varrella on surffikauppoja, ravintoloita ja matkamuistomyymälöitä. Viikonloppuisin Corsolla järjestetään markkinat.

4.Vietä rantapäivä Shelly Beachilla

Manlyn rannan viertä kulkee promenadi, jota pitkin pääsee noin kilometrin päässä sijaitsevallle Shelly Beachille. Siellä aallot ovat pienemmät. Shellyltä pääsee snorklaamaan ja sukeltamaan. Kaloja voi bongata aivan rannan tuntumasta.

Kumiveneet – so last season!

Rantapromenadi kulkee Manlyn rannalta Shelly Beachille.

5.Tee kävelyretki Bondilla


Olen käynyt usein Bondin rannalla, mutta vain kerran uimassa. Se on yleensä aivan täynnä. Bondia ei silti  kannata jättää väliin Sydneyn-lomallaan. Bondilla voi nauttia maisemista, katsella, kun taitavat surffaajat viilettävät aalloissa sekä  ihailla vaikka rannan graffittitaideseinää. Bondin rannan pohjoispäässä sijaitsee upea meriuimala, jossa voi uida matkaa meren tyrskyessä vieressä. Uimalan yllä on ravintola, josta on upeat näköalat merelle.  Uimalan nurkalta lähtee  kävelyreitti, jonka nähtävyys ovat luonnon muovaamat kivitaideteokset.

Bondi Beach on kaunis ranta, mutta kovin usein aivan täyteen ammuttu. Syksyisenä alkuiltana oli väljää.

Kävelyreitti Bondilta Coogee Beachille on noin 3,5 kilometrin mittainen, ja sen varrella on upeita kivimuodostelmia.

6. Nautiskele piknikillä Botanical Gardensissa

Oopperatalon nurkalta on lyhyt kävelymatka Sydneyn CBD:n keuhkoihin, eli Botanical Gardensiin. Sinne on ihana tulla levähtämään vaikka piknikille. Puutarhassa voi käyskennellä ihaillen kukkaloistoa tai pistäytyä sen alueella sijaitsevissa taidenäyttelyissä.

7.Aisti historiaa The Rocksissa

The Rocksin kaupunginosa alkaa Harbour Bridgen Circular Quayn päästä. Sinne asettuivat asumaan ensimmäiset Euroopasta tulleet siirtolaiset, eli Brittein saarilta karkotetut vangit ja merimiehet. Meno oli myös sen mukaista. Rocksin alue oli kauan pahamaineinen, mutta nykyään siellä sijaitsee muun muassa museo, jossa voi tutustua noihin hurjiin kaupungin alkuaikoihin. Rocksin pienillä kujilla on historian havinaa, koska siellä on säilytetty monia vanhoja rakennuksia. Alueella on myös lukuisia hyviä ravintoloita.

8.Herkuttele pannukakuilla
The Rocksin kujilla sijaitsee myös pannukakkupaikka nimeltä Pancakes on the Rocks. Varaudu jonottamaan ja tuhteihin annoksiin!

Pannukakku vadelma-valkosuklaa-täytteellä.

9.Kiipeä sillalle!

Tältä näyttää 134 metrin korkeudessa Harbour Bridgen päällä. Kiipesin sinne viime viikolla. Näkymät Harbour Bridgeltä olivat henkeäsalpaavat ja kokemus oli mahtava! Suosittelen. Lue kokemuksestani lisää

10. Valitse matkustusaika
Lämpimän ilman ystävänä itse olen pitänyt joulu-tammikuuta parhaana ajankohtana vierailla Sydneyssä. Silloin on taatusti lämmintä, aurinkoa ja merivesissä tarkenee uida. Kun ensimmäisen kerran saavuimme Sydneyyn, oli lokakuun alku ja taivaalta yllätti räntäkuuro! Mutta se jäi onneksi yhteen kertaan ja lokakuussakin eli Australian keväässä saatiin nauttia lämpimistä, yli 30 asteen päivistä. Viimeisimmän reissun teimme nyt huhtikuun lopussa, kun on jo syksy. Lämpötila kipusi kaikkina päivinä 25 asteen tuntumaan ja surffaamaankin tarkeni mennä märkäpuku päällä. Vuodenaikojen vaihtelu on Melbournessa selkeämpää. Siitä enemmän tulevassa postauksessa, jossa listaan vinkkejä Melbourneen!

Lue myös

X