Matkailu

Melbournen kolme suosituinta rantaa

12.11.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Kesä alkaa vähitellen tulla Melbourneen. Tällä viikolla lämpötilat ovat kohonneet yli 25 asteen ja navakka etelätuuli on hellittänyt otettaan. Niinpä ihmiset ovat suunnanneet uimarannoille sankoin joukoin.

Melbournen 10 parhaimman rannan joukkoon rankatut Brighton Beach, Elwood ja St.Kilda sijaitsevat lenkkireitilläni. Niihin pääsee myös helposti julkisilla CBD:stä eli keskustasta.

St. Kilda

Lenkkeilin St. Kildalle eilen ja aamupäivästä rantabulevardilla olikin jo vilkasta. Vastaan tuli paljon muita lenkkeilijöitä ja pyöräilijöitä, lapsiperheet olivat asettuneet lähelle vesirajaa aurinkovarjoineen ja loikoilipa hietikolla muutamia yön riennoista rantajatkoille päätyneitä juhlijoitakin. Kildan alue on tunnettu myös vilkkaasta yöelämästä.

St. Kilda on Melbournen suosituin ranta. Sen hietikko on noin 700 metrin pituinen. Ranta avattiin vuonna 1860, ja alun perin siellä oli erilliset alueet naisille ja miehille. Tämä siksi, että naisia haluttiin suojella, koska miehet tapasivat tuohon aikaan uida St. Kildan rannalla alasti. Nykyään kaikki uivat sulassa sovussa ja vaatteet päällä. Tosin uiminen ei välttämättä ole se ykkösjuttu tällä rannalla. Useimmat ihmiset hengailevat rantabulevardilla tai istahtavat rantaravintolaan vain ihailemaan merellisiä maisemia, mutta rannalla löytyy paljon tekemistäkin. Itsekin viihdyn St. Kildan rannalla mieluiten lenkkeillen.

Lauantai-aamupäivänä St. Kildan rannalla pidettiin Melbournen yliopiston järjestämää hengenpelastuskurssia.

Täältä St. Kildan laiturin nokasta voi tähyillä alueella myös viihtyviä pingviinejä.

Melbournelaiset tykkäävät ulkoryhmäliikunnasta. Tässä oli käynnissä erittäin hikisen näköinen treeni.

St. Kildan venesatamassa on parkissa toinen toistaan upeampia paatteja.

Keskustasta on noin 6 kilometrin matka St.Kildan rantabulevardille, joka on lenkkeilijöiden suosiossa.

Brighton Beach

Brightonin ranta on kuuluisa uimakopeistaan, jotka reunustavat rantaa värikkäässä rivissä. Alun perin kopit rakennettiin 1800-luvun lopulla, ja ne on pyritty säilyttämään mahdollisimman samankaltaisina näihin päiviin saakka. Niissä ei ole sähköä tai juoksevaa vettä. Rannan omistava Baysiden kunta rakennuttaa vuosittain yhden tai kaksi uutta koppia. Ja kun kopperot tulevat myyntiin, kysyntä ylittää tarjonnan mennen tullen. Eikä niitä myydä kelle tahansa. Täytyy olla Baysiden alueen asukas tai veronmaksaja – ja hyvä sellainen, koska koppien hinnat kohoavat pilviin.  Tällaisen alle 10 neliön unelman saa omakseen 250 000 – 300 000 dollarilla. Kopit myydään huutokaupalla, kuten muuten myös asunnot yleensäkin täällä.

Brighton Beachilla on aina paljon porukkaa ja lämpimällä ilmalla myös uimareita.

Tällä hetkellä Brighton Beachilla on 82 uimakoppia.

Kopit ovat yksi Melbournen suosituimmista turistikohteista, joten se on varmaa, että kopperossaan ei voi koskaan nautiskella rantaelämästä, etteikö ympärillä olisi aina innokas turistikuvaajien ryhmä, varsinkin hyvällä säällä. Sama pätee myös, jos haluaa tulla tälle rannalle vain makoilemaan. Ympärillä hyörii koko ajan innokkaita valokuvaajia selfiekeppeineen. Löhöilyyn mieluisin näistä kolmesta onkin Elwoodin kirkasvetinen ja avara ranta, joka sijaitsee St.Kildan ja Brighton Beachin välissä.

Elwoodin rannalla ei ole liian ahdasta, aallot sopivat myös lapsille ja hyvällä tuurilla voi seurata vihkimistä viereisellä laiturilla.

Tämä Elwoodin uimarannalla sijaitseva laituri oli muuttunut vihkialttariksi. Mikäpä olisi tällaisissa puitteissa purjehtia avioliiton satamaan?!

Elwoodin rannasta pääsee myös suppailemaan.

Ensi viikollekin on luvattu yli 30 asteen lämpötiloja, mutta Melbournen sää on siitä ominaislaatuinen, että lämpötila voi heilahdella jopa parikymmentä astetta vuorokaudessa. Joten otetaan nyt kaikki irti rantaelämästä!