shifting down under

Melbournen muotiviikot esitteli syksyn väriloistoa

Teksti: Piritta Palokangas

Melbournessa vietetään parhaillaan syksyn muotiviikkoja. Kyllä vain, syksy on virallisesti alkanut täällä! Muotiviikot avasi tavaratalo David Jonesin ja Australian Voguen yhteisnäytös maanantaina. Minäkin ehdin hankkia liput illan toiseen runwayhin.

Melbournen muotiviikot on Australian suurin muotitapahtuma. Muotiviikkojen puitteet eivät voisi olla upeammat, Royal Exhibition Building on kuin palatsi.

Näytös ei ollut haute couturea, vaan siinä esiteltiin mallistoja, joihin tavallisillakin ihmisillä on varaa ja kanttia pukeutua. Mallijonon kärjessä asteli  Jessica Gomes, australialaismalli, joka tunnetaan amerikkalaisen Sports Illustrated -lehden kansimallina vuosina 2008-2015. Voit nähdä hänet ja muut mallit alla olevalla videolla.

#fashion#runway #melbournefashionweek

A post shared by Piritta Palokangas (@ppalokangas) on

Seuraavan aamun Herald Sun kirjoitti, että näytös oli yhtä värien ilotulitusta, joka houkutteli mustissa talvisin viihtyviä melbournelaisia pukeutumaan tulevana talvena hieman iloisemmin.

Odotan mielenkiinnolla, millaista melbournelaisten talvipukeutuminen on. Voiko se olla yhtä mustaa kuin Suomessa? Kesäpukeutuminen naisilla täällä ainakin on lyhyempää, tiukempaa, avonaisempaa ja kukallisempaa kuin Suomessa. Kun alkuun kävelin ostoskeskuksissa ja katselin näyteikkunoita, mietin että tästä tulee halpa reissu. Vaatekauppojen tarjonta ei miellyttänyt silmää ollenkaan. Olen yleensä mustan ja yksiväristen sekä raitakuosin ystävä, mutta jotain tapahtui tammikuun alennusmyynneissä. Nyt kaapissani on sekä mekko että hihaton paitapusero, joita koristavat papukaijat! Molemmat vaatekappaleet ovat ahkerassa käytössä.

Samoin olen alkanut käyttää Suomesta tuomiani kuosillisia ja kukikkaita kesävaatteita, jotka olivat saaneet pölyttyä aiemmin vaatekaapissani. Olen ilmeisesti alkanut integroitua aussityyliin. Siitä varma merkki on myös, että ostin kukalliset (!) urheilutrikoot, joilla en kuitenkaan urheile vaan käytän arkivaatteena. Paikallisten naisten pukeutumisesta puhuttaessa kun on tietysti mainittava active wear -jengi: arkisin monen naisen valinta näyttää olevan tiukat urheilutrikoot, lenkkarit ja t-paita/toppi. Australialaismerkki Lorna Jane on active wear -vaatteiden markkinajohtaja täällä. Ja tietysti Lornan trikoot on minunkin pitänyt hankkia!

Tässä alla bongauksia muotinäytöksen yleisöstä, jossa ei onneksi näkynyt active wearia tai thongseja, eli australialaisten rakastamia varvastossuja.

Sisäänkäynnin luona oli eläinaktivistien mielenilmaus. En nähnyt ihmisten yllä aitoja turkiksia, mutta tekoturkiksia kyllä, sekä muovia. Mietin, että tulevaisuudessa paikalla saattaa olla myös muoviaktivistien joukko, sillä huoli merien muovisaasteesta on täällä suuri.

Spice Girlsien uusi tuleminen taitaa näkyä muodissakin!

Tästä linkistä näet ammattilaisen ottamia kuvia muotinäytöksestä.

Ja vielä lopuksi: papukaijapaita – toppi vai floppi?

Lue myös

X