shifting down under

Melbournessa asutaan pikkukylissä

Teksti: Piritta Palokangas

Siinä missä suomalaisille Australia saattaa näyttäytyä eksoottisena paikkana, missä vain surffaillaan ja syödään kengurun lihaa, on Suomi australialaisille vähintään yhtä eksoottinen maa. Kävin eilen kampaajalla, ja paikan omistajapariskunta kyseli minulta paljon Suomesta, kuten onko meillä ollenkaan hampurilaispaikkoja ja metsästävätkö kaikki. Eivätkä he olleet uskoa, kun sanoin, että Suomessa on vain yksi myrkyllinen käärme. Arki täällä rullaa kuitenkin melko samoin kuin Suomessa. Yksi asia, mikä on yllättänyt positiivisesti, on se, että 4,5 miljoonan asukkaan kaupungissa on pikkukylän tunnelma.

Melbournen pinta-ala on noin 10 000 neliökilometriä. Se on vain vähän isompi kuin 62 000 asukkaan Rovaniemen pinta-ala! Liikkuessa ei silti ole tullut ahdistavaa sillit purkissa -oloa. Suureksi osaksi se johtuu siitä, että kaupungin elämä on jakautunut lukuisiin lähiöihin, joiden sisällä on vielä omat kaupunginosansa. Eivätkä ne ole mitään tyhjien liikehuoneistojen hautausmaita!

Kivijalkaliikkeet reunustavat Brightonin pääkatua.

Kaupunginosille on tyypillistä, että niiden läpi menee pääostoskatu, jonka varrella on vieri vieressä kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Melbournelaiset viihtyvät omissa lähiöissään, eikä keskustaan ole ”pakko” mennä. Lähiöissä asutaan väljästi. Talot ovat enimmäkseen omakoti- ja pientaloja. Jopa aivan cityn lähellä asutaan omakotitaloissa.

Me asumme 21 000 asukkaan Brightonissa, joka on jakaantunut kuuteen eri asuinalueeseen. Rakastan asuinalueemme pääkatua, joka on kulman takana kodistamme. Sen varrella on lukuisia hyviä ravintoloita ja erilaisia kauppoja leluliikkeistä alusasuputiikkiin, yksi hyvä supermarketti, hedelmä- ja vihanneskauppa, kalakauppa, lihakauppa, leipomo, apteekki, posti, pankki, elokuvateatteri, useita kampaamoita, kauneushoitoloita, kuntosaleja jne. eli kaikki mitä ihminen tarvitsee arkeensa.

Kaupunginosien läpi kulkevat myös junat. Juna-asemat ovat keskellä kylää, ja raiteet kulkevat pääkatujen yli. Alkuun hieman hirvitti katsoa, miten läheltä junat ajavat, mutta turvallisuudesta huolehditaan tietysti porteilla ja junan vihellyksillä. Nytkin kuulen junan pillin vihellyksen, kun kirjoitan tätä. Asema on 150 metrin päässä, ja sieltä pääsee alle puolessa tunnissa cityyn.

Juna ajaa pääkadun yli.

Parasta nykyisessä kotikylässämme kuitenkin on, että ranta on alle kahden kilometrin päässä. Auringonlaskuja on tullut ihailtua siellä jo useamman kerran.

Lue myös

X