Matkailu 22.10.2017

Mokkapalat aussien tapaan – herkulliset lamingtonit dipataan suklaassa

Mokkapalat, tuo lapsuuden herkku, joita äidit tekevät, mutta joita ei koskaan saa tehtyä yhtä herkullisiksi kuin äiti tekee! Mutta tällä reseptillä se voi onnistua. Jos edessäsi ovat mokkapalatalkoot, kokeile astetta eksoottisempia lamingtoneja, ja suosio on taattu.

Lamington on yksi australialaisten kansallisherkuista. Sen syntyhisoriasta kerrotaan monia tarinoita. Yksi ja ehkä lähiten totuutta oleva kertoo, että se keksittiin puolivahingossa Brisbanessa 1800-luvun lopulla. Lordi Lamingtonin kokin piti nopeasti keksiä tarjottavaa yllätysvieraille, ja hän päätti tuunata eilispäivän kuivahtaneen vaniljakakun dippaamalla sen sulatettuun suklaaseen. Kookoshiutaleita hän oli oppinut käyttämään tahitilaisen vaimonsa ansiosta.

Olen opetellut tekemään meheviä mokkapaloja kaksi vuosikymmentä. Nämä onnistuivat kerralla niin hyvin, että en varmaankaan enää koskaan tee mokkapaloja muulla reseptillä!

Klassiset lamingtonit (pellillinen):
180 gr pehmeää voita
1,75 dl  hienoasokeria
1 tl vaniljaa
3 munaa
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 dl maitoa

1. Sekoita voi ja sokeri tasaiseksi. Lisää munat yksitellen ja sekoita hyvin.

2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoon ja kaada jauhoseos vähitellen taikinaan.

3. Lisää maito taikinaan.

4. Levitä taikina voidellulle uuninpellille.

5. Paista 180 asteessa noin 45 minuuttia.

6. Kumoa kakku leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä hyvin.

Kuorrutus
10 dl tomusokeria
3,75 dl tummaa kaakaojauhetta
2,5 dl maitoa
Lisäksi n. 10 dl kookoshiutaleita.

Kakunpala dipataan suklaaseen lusikan avulla.

Kuorrutus:
Leikkaa jäähtynyt kakku paloiksi. Lamingtonit ovat makeita, joten suunnilleen kahden haukun kokoiset palaset ovat optimaalisia. Sekoita tomusokeri, kaakao ja maito tasaiseksi massaksi. Ripottele kookoshiutaleita reilusti syvälle lautaselle. Nosta lusikalla kerrallaan yksi pala ja upota se suklaakuorrutteeseen.

Pyörittele kakunpalasta sen jälkeen kahden haarukan avulla kookoslautasella ja nosta tarjoilulautaselle.

Kookoshiutaleita voi ripotella myös kahdelle lautaselle, koska ensimmäisen lautasen kookos värjäytyy melko nopeasti ruskeaksi. Toisella lautaselle voi pyörittää pintaan puhtaat hiutaleet.

Jos maltat, anna kuorrutuksen jähmettyä hetki, ennen kuin isket hampaasi herkkuun! Lamingtonit säilyvät hyvinä jääkaapissa useita päiviä.

Lamingtonit valmiina matkaamaan parempiin suihin.

Piritta Palokangas

Instagram

  • Heavenly taste! #oatporridge #kaurapuuro Diy? Linkki biossa!

ppalokangas