Matkailu

Pienet pingviinit hurmaavat

7.11.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Phillip Islandilla elää noin 32 000 pingviiniä. Illan tullen ne liukuvat merestä maalle.

Phillip Island sijaitsee Australian etelärannikolla, vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä Melbournesta.

Noin 7000 asukkaan saari on suosittu rantalomakohde, koska alueella on upeat uimarannat ja toisella puolen saarta puolestaan on tarpeeksi isot aallot surffaukseen.

Näin marraskuun alussa vesi ei ole vielä uintilämpöistä, mutta joulukuussa, kun kesä alkaa, lämpötilat voivat parhaimmillaan kivuta 35 asteeseen. Tosin kesäkuumallakin tänne saattaa tulla virkistäviä tuulahduksia Antarktikselta.

Phillip Islandin kuuluisimmat tyypit ovat pienet pingviinit, jotka järjestävät joka ilta näytöksen auringon laskiessa. Tai eivät ne mitään järjestä, vaan elävät vain omassa rytmissään. Mutta kun ne palaavat illan tullen kalastushommista koteihinsa rannalle, turistit voivat ihailla niiden tepastelua.

Pingviinin bongaajan varusteisiin kuuluu lämmintä sekä tuulen- ja vedenpitävää vaatetta ja kiikarit.

Ihmiset marssivat rannalle letkassa puista kävelytietä pitkin jo hyvissä ajoin odottelemaan, ja kun aurinko alkaa laskea, meren rannassa alkaa näkyä muutakin liikehdintää kuin lokkiparvien liitelyä. Merestä liukuu maalle yhden illan aikana yli tuhat pingviiniä. Noin 30 senttiä pitkät ja kilon painoiset söpöliinit liikkuvat vikkelästi tiiviinä porukoina mereltä rannan poikki ruohikkoon, missä niillä on pesäkolot. Jos yksi pinkku tippuu porukan kyydistä, se jää paikoilleen odottamaan seuraavaa porukkaa, johon liittyä. Pingviineille on rakennettu myös pieniä puisia koppeja, joissa ne voivat viettää yönsä turvassa esimerkiksi ketuilta.

Ihmiset on sijoitettu köysillä aidattuun katsomoon. Pingviinejä ei saa kuvata, koska salamavalot häiritsevät niitä. Mutta tästä linkistä voi katsella niiden marssia.

Pingviiinien bongausta järjestävä säätiö on voittoa tavoittelematon, ja rahat jotka saadaan pääsylipuista ja matkamuistojen myymisestä menevät pingviinien suojeluun, tutkimukseen ja niiden elinolojen parantamiseen.