Matkailu

Saisiko olla kahvia avokadon kuoressa?

2.10.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Kahvi on asia, jota ei voida sivuuttaa, kun puhutaan Melbournesta. Se pitää ykkössijaa Australian kahvipääkaupunkina. Kaupungista löytyy kahvila lähes joka kulmalta. Eipä ihme, että kahvinkulutukseni on noin kolminkertaistunut parissa viikossa!

Flat white with skim milk, suosikkini.

Melbournen kahvikulttuurin juuret juontavat 1800-luvun alkuvuosiin. Raittiusliikkeen puuhamiehet olivat huolissaan ihmisten reippaasta alkoholinkulutuksesta, ja viinan juonnin vaihtoehdoksi alettiin perustaa kahviloita. Niitä perustivat aluksi erityisesti italialaiset maahanmuuttajat.

Nykypäivänä ihmisillä on täällä luottobarista siinä missä kampaaja tai hammaslääkäri. Kun moni suomalainen keittelee aamukahvit keittimellään, melbournelaiset nappaavat aamukahvinsa työmatkalla kioskista tai hakevat sen lähikahvilasta. Laajalle levinnyt kaupunki pitää sisällään vireän kaupunginosakulttuurin, ja lähikahvila on oikeasti lähellä.

Baristat myös kehittävät asiakkaidensa iloksi jatkuvasti uusia tuotteita –  kuten avolaten. Se on latte, joka tarjoillaan avokadon kuoressa. Tosin ei voi olla enää varma, onko keksintö hipsterikahvien huipentuma vai satiirinen kannanotto, kun kuulee siihen liittyvän tarinan: Samoin kuin Helsingissä Melbournessakin ensiasunnon ostaminen voi olla monelle nuorelle mahdotonta taloudellisesti. Täällä on vitsailtu, ettei ihmekään, jos ei ole varaa, kun ryystää päivittäin neljän dollarin latteja ja murskaa leivälleen kalliita avokadoja. Albert Parkin hipsterialueella sijaitsevan  Truman Cafen barista vahvistikin  avokadolattea ihmettelevälle medialle, että se oli alun perin vitsi. ”Mutta sitten joku pyysi sitä, ja tietysti me teemme sitä. Minusta se on naurettavaa, sehän on vain kahvia tarjoiltuna roskasta,” barista sanoi.

Siispä tilaamaan. Vaikka tiesin baristan mielipiteen asiaan, eikä sitä edes ollut kahvilan listalla, tarjoiltiin avolatte minulle kuin mikä tahansa kahvi, ilman virnuilua. Avokado ja maitokahvi, makuyhdistelmä, joka lopulta toimi ihan ok!

Avokado toi kahvin makuun kermaisan vivahteen, ja loput hedelmälihat sai kaavittua kätevästi lusikalla.

Ja onhan keksinnössä ekologinen ulottuvuus: avolatte kerrallaan säästää pahvipakkauksia.  Monissa kahviloissa kahvinsa voi nauttia jäätelövohvelista. Suklaalla sisältä kuorruttun tötterön voi syödä lopuksi.

Melbournelaiset ovat ylpeitä kahvistaan. Ei olekaan pelkoa, että kuppiinsa saisi seisonutta tervaa. Kahvi on tuoretta ja laadukasta. Huomasin eilen, että kahvinjuonnistani puuttuu nykyään loppuirvistys, kun kumoaa loput juomat kupin pohjalta. Mutta poikkeus vahvistaa säännön. Oletko koskaan kuullut pussikahvista? Sellaista oli tarjolla huoneistohotellissamme. Minuuttien lilluttelun jälkeen lopputulos oli laihaa teetä muistuttava juoma. Auttaisiko, jos pussin rikkoisi? En aio kokeilla, vaan lähden kantapaikkaani, cheers!

Pussikahvi maistui laihalta teeltä.

Lue myös

Suosittelemme