Matkailu

Sukellus Cityyn, osa 1: Katutaide yllättää

26.10.2017 Teksti: Piritta Palokangas

Hosier Lanella pyörivät turistit ja luokkaretkeläiset. Sen päässä näkyy Federation Squaren lasiatrium.

Melbournen keskusta on kuin mikä tahansa suurkaupungin ydin: siellä on todella paljon nähtävää ja koettavaa. Siksi lisäsin tämän postauksen otsikkoon osa 1, koska kaikkea, mitä keskustan alueella voi tehdä, ei voi kertoa yhdessä jutussa!

Useimmat ihmiset tupsahtavat keskustaan Flinder Streetin juna-asemalle. Emme ole vielä nähneet, miltä upea, yli sata vuotta vanha rakennus näyttää, koska se on huputettu korjaustöiden vuoksi, mutta niiden pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä. Juna-asemalta melbournelaiset kiirehtivät töihin korkeisiin tornirakennuksiin, ja turistit valuvat yleensä vastapäiselle Federation Squarelle. Aukion laidalla on matkailijoita palveleva Visitors Centre, ja aukion leveillä portailla voi nautiskella kiireettömästi auringosta tai ihmetellä ympärillä kohoavaa arkkitehtuurin sekamelskaa! Yhdellä sivulla 1800-luvulla rakennettu St.Paulin katedraali tervehtii vastapäistä modernia betonimöhkälettä Acmia, Australian televisio- ja elokuvamuseota. Acmin takana on vielä lasinen atrium, jonka kahviloiden suojiin voi paeta, jos niskaan tulee yllättävä, mutta Melbournessa niin tyypillinen sadekuuro.

Federation Squaren leveillä portailla voi pysähtyä syömään vaikka eväät. Tosin lokkeja on täälläkin.

Shoppailemaan haluava jatkaa Flinder Streetin asemalta  muutaman sata metriä Bourke Streetille, jonka varrella ovat muun muassa isot tavaratalot David Jones ja Myers. Vilkas katu näyttää kävelykadulta, mutta eläviä patsaita ja katusoittajia ihaileva turisti saa olla tarkkana, sillä raitiovaunut ajavat sen läpi. Melbournekin on valitettavasti saanut osansa autoterrorismista. Tämän vuoden tammikuussa mies ajoi autolla kuoliaaksi kuusi ihmistä tällä kadulla.

Bourke Streetin ostoskatu.

Jos shoppailu alkaa kyllästyttää, kannattaa puikahtaa sivukujille. Melbournen keskusta on tunnettu upeista graffiteista. Kaupunginisät ovat ymmärtäneet katutaiteen elävöittävän vaikutuksen, ja graffiteilla onkin koristeltu monia seiniä luvallisesti. Katutaide on sinänsä taidetta parhaimmillaan, että se todellakin yllättää, kuten alemman kuvan sellisti. Hänen esiintymislavansa ilmestyi eteemme, kun laskeuduimme Centre Place -kujalle kauppakeskuksesta.

Jos shoppailu väsyttää, voi pyörähtää vaikka Little Bourke Streetille ihailemaan taidetta.

Elävää katutaidetta Centre Placella.

Centre Place on kapea kuja, jonka varrelle on saatu mahtumaan käsittämätön määrä kahviloita. Ideana monissa onkin, että niistä napataan kahvit ja purtavat mukaan.

Hosier Lane on yksi tunnetuimmista graffittikaduista. Sinne pääsee helposti Federation Squarelta.

Suosikkini on AC/DC Lane, joka on nimetty Australian kuuluisimman bändin mukaan.

AC/DC Lanen seinään on kiinnitetty pieniä muusikoiden nimilaattoja salaman muotoiseksi kuvioksi.

Kujalta on käynti kuuluisaan rokkibaariin Cherry Bariin.

Katutaide osaa yllättää. Tällainen tuli vastaan, kun kääntyi AC/DC Lanelta vasemmalle.

Ja tällainen kerrostalon kokoinen taideteos oli piilossa kulman takana, kun kääntyi oikealle AC/DC Lanelta.

Federation Squarelta voi suunnata myös Yarra-joen rantaan, jonka reunoilla on vehreitä puistoalueita sekä lukuisia kahviloita, baareja ja ravintoloita. Yarra-joen ylittää Princess-silta.

Tyypillisimpiä postikorttimaisemia Melbournesta on Princess-silta ja sen takana kohoavat tornitalot.

Yarra-joen promenaadilla on lystikkäitä veistoksia. Melbournea sanotaan Australian eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Ehkä katutaiteella on siihen osansa?