shifting down under

Suomalaiset Melbournessa – pieni ja sympaattinen yhteisö

Teksti: Piritta Palokangas

En tiedä tarkkaan, kuinka paljon Melbournessa asuu pysyvästi suomalaisia, mutta Melbournen suomalaisten FB-ryhmässä jäseniä on noin 1600, joten uskoisin, että pari tuhatta on lähellä totuutta.

Täällä on pieni ja sympaattinen Suomi-yhteisö. Aktiivisimmat jäsenet taitavat olla eläkeläisiä, jotka kokoontuvat kahdesti viikossa Suomi-seuran omalla talolla Altonan kaupunginosassa. Altonaan suomalaiset muuttivat erityisesti 1950-1970-luvuilla. Suomi-seura on perustettu 1958 ja toiminta seuran talolla alkoi 1974. Siellä tanhutaan, lauletaan kuorolaulua ja kerhoillaan.

Suomi-talolla on aivan äskettäin valmistunut uusi sauna, ja kunhan ilmat alkavat syksyn tullen täällä viilentyä maaliskuussa, suunnitelmissa on kyllä käydä kokeilemassa sen löylyt.

Joulukuussa osallistuimme Suomi-seuran joulujuhlaan, jossa oli tarjolla kaikki herkut kinkkuineen, laatikoineen ja joulupukkeineen. Katosta vaahtolunta syöksenyt lumikone taisi olla lasten ykkössuosikki.

Suomi-seuran talo oli joulujuhlissa tupaten täynnä.

Toinen aktiivinen suomalaisten ryhmä ovat lapsiperheet, jotka pyörittävät Suomi-koulua. Suomalaistaustaiset lapset käyvät Suomi-koulua seuran talolla joka toinen lauantai. Ideana on säilyttää ja opettaa suomen kielen taitoja ja kulttuuria, mutta koulupäivät ovat ennen kaikkea sosiaalisia kokoontumisia.

Olemme olleet Suomi-koulun toiminnassa mukana heti, kun muutimme tänne. Lähinnä siksi, että oikein muualla lapsemme eivät muita suomalaisia lapsia täällä tapaa, ja heistä on kiva päästä välillä leikkimään omalla kielellä. Mutta myös me vanhemmat olemme saaneet hyviä vinkkejä ja vastauksia aussiarjessa ihmetyttäviin asioihin, ja nyt tiedän muun muassa, mistä kaikkialta Melbournesta saa ostettua kunnon ruisleipää!

Kolmen tunnin koulupäivän aikana lapset opiskelevat pienissä ryhmissä. Vanhemmat seurustelevat sen ajan keskenään ja valmistavat lounasta nyyttärihengessä. Suomalaisia herkkujakin lounaspöydässä on aina. Viime lauantaina saatiin nautiskella muun muassa laskiaispullia, lappapuuroa ja ruisleipää. Itsehän vein ensimmäisellä kerralla lounaspöytään lamington-leivoksia, perinteistä australialaista herkkua, kun en tajunnut, että ideana Suomi-koulussa ovat suomalaiset eväät…

Vanhemmille on myös omia kokoontumisia. Tänään osallistuin ensimmäistä kertaa Melbournen Suomi-ladyjen päivällisille. Täällä asuvat suomalaisnaiset kokoontuvat vaihtelevalla kokoonpanolla kerran kuussa syömään johonkin ravintolaan ja viettämään iltaa, tai niin kuin tänään, iltapäivää.

Meitä oli tällä kertaa seitsemän, mutta joskus päivällisillä kuulemma voi olla kaksikin pitkää pöydällistä naisia. Oli todella mukava parituntinen, ja jatkossakin aion näihin kokoontumisiin osallistua. On tervetullutta vaihtelua päästä vähän tuulettumaan, tutustua uusiin ihmisiin ja Melbournen ravintoloihin!

Jälkkäripöytä leivoksineen ja suklaaputouksineen oli tässä ravintolassa ylenpalttinen.

Lue myös

X