shifting down under

Lemon slice on helppotekoinen ja suussasulava herkku vaikka pääsiäispöytään

Teksti: Piritta Palokangas

Sunnuntai on leivontapäivä! Lemon slice on yksi australialaisten lempikakuista, ja se on kahviloiden vakioherkku täällä. Kokeilin lemon slicen tekemistä itse tänään, ja se osoittautui yhdeksi helpoimmista kakuista, joita olen koskaan tehnyt! Lähdin noudattamaan tässä linkissä olevaa ohjetta, mutta jotenkin sorrun aina soveltamaan, joten alla ohje, jolla kakun lopulta tein. Ja erittäin hyvää tuli!

Pohja
250 gr maustamattomia keksejä, esim. Marie-keksit sopivat.
1 teelusikallinen raastettua sitruunan kuorta
2,5 dl kookoshiutaleita
1 rkl sokeria (Koska huomasin, että alkuperäisessä ohjeessa käskettiin käyttämään makeutettua maitoa, enkä ole sellaisesta kuullutkaan, joten lisäsin sokeria.)
1 tl vaniljasokeria
1,25 dl maitoa
125 gr voita

Huom. alkuperäisessä linkissä löytyvässä ohjeessa mittayksikkö on kuppi. Yksi kuppi on 2,5 dl.

Edit: Lukija informoi, että makeutettua maitotiivistettä (sweetend, condensed milk) voi ostaa Suomenkin supermarketeista. Joten jos kakun haluaa tehdä täysin alkuperäisen reseptin mukaisesti, se onnistuu : )

Kuorrutus
4 dl tomusokeria
4 ruokalusikallista sitruunanmehua
15 gr voita
2 rkl kookoshiutaleita

 1. Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella leikkuulaudan päällä.
 2. Lisää keksimurskaan kookoshiutaleet, sokeri ja raastettu sitruunankuori.

  Tämä on helppo kakku tehdä myös yhdessä lasten kanssa.

 3. Kuumenna maito ja voi kattilassa, kunnes ne ovat sekoittuneet toisiinsa.
 4. Sekoita maitovoi keksimurskaan, ja painele taikina tiiviisti vuokaan.

  Käytin 22×22 cm:n ja 5 cm:n korkuista vuokaa. Levitin kaikki ainekset suoraan vuokaan, koska taikinaa ei tarvitse sen kummemmin vatkata, vaan puulusikalla sekoittaminen riittää.
 5. Nosta jääkaappiin noin tunniksi.

Kuorrutus:

 1. Aloita kuorrutuksen tekeminen vasta, kun kakku on ollut lähes koko tunnin jääkaapissa, koska kuorrutus jämähtää nopeasti. Sekoita tomusokeri, sitruunanmehu, kookoshiutaleet ja sula voi massaksi.
 2. Levitä massa jääkaapissa viilentyneen kakun päälle. Minulla massasta tuli niin jankkia, että se oli pakko painella sormin paikoilleen. Mutta ainakin kuorrutus pysyi heti paikoillaan! Jos haluat massasta notkeampaa, lisää sitruunanmehun määrää.

Nosta kakku vielä vähäksi aikaa viilenemään jääkaappiin. Sitten voit leikata sen paloiksi ja nostella vuoasta kakkulapion avulla tarjolle. Lemon slicea voi nauttia vaikkapa iltapäiväteen kanssa, kuten täällä päin on tapana.

Tällainen sopivassa suhteessa kirpeä ja makea kakku on mielestäni myös oiva valinta pääsiäisen kahvipöytään, eikä sen tekemiseen mene kauan: valmistukseen meni aikaa yhteensä noin puolitoista tuntia, josta tunti oli kakun viilentymisaikaa jääkaapissa.

Lue myös

X