Melbourne

Talvi alkaa huomenna

31.5.2018 Teksti: Piritta Palokangas

Talvi alkaa täällä Australiassa virallisesti huomenna 1. kesäkuuta. Vaikka lämpötilat ovat laskeneet, aurinko paistaa silti lähes päivittäin, sillä talviaikaan Melbournessa ei yleensä sada rankasti.

Ihanan aurinkoinen ja kirpeä talvinen aamu!

Koululaiseni tosin toivoo, että sataisi vähän useammin, sillä kun sataa, välitunnit vietetään sisällä elokuvia katsellen. Koulussa on yksi puolen tunnin ja yksi tunnin tauko, joten siinä ajassa kyllä ehtii leffan katsoa.

Eräänä aamuna satoi, kun lähdimme kouluun. Iloitsin, että olin ottanut mukaani Rukan keltaisen sadetakkini ja puin myös pienemmälle sadeasun ylle. Koulun pihalla erotuimme joukosta kuin teletapit. Sade- tai välikausiasuja täällä näkee harvoin. Täkäläiset siirtyvät kesävaatteista suoraan talvitamineisiin.

Toppatakin kaverina jaloissa saattavat silti edelleen olla shortsit ja varvassandaalit. Toiset jalkineet, jotka australialaisiin liitetään, ovat ugg-saappaat, ja voisi kuvitella, että ne ovat mitä mainioimmat jalkineet kuivalla ja viileällä kelillä, mutta täällä niitä ei käytetä ulkona, vaan sisätiloissa.  Luin jostain australialaiselta keskustelupalstalta, että uggien käyttö ulkona on erittäin bogan (junttia). Asioita, joita en voi käsittää.

Talven tullen pimeä  laskeutuu aikaisin. Kun kesällä vielä klo 21 aikaan on valoisaa, niin näinä päivinä jo klo 18 on säkkipimeää. Ja sen kyllä huomaa, kun lähtee iltalenkille. Katuvaloja on täällä huonosti, mutta hätä keinot keksii, olen juossut iltaisin otsalamppu päässä. Erotunpa ainakin liikenteessä!

 

 

Alin lämpötila, joka Melbournessa on koskaan mitattu on -2,8 astetta heinäkuussa vuonna 1869. Lämpötilat ovat Melbournessa talvella, joka siis kestää elokuun loppuun saakka, normaalisti 6-15 asteen välillä, joten lunta ei yleensä sada. Edellisen kerran Melbournessa on satanut lunta vuonna 2005, joten mahdotonta se ei silti ole. Sen sijaan noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Melbournesta sijaitsevat Victorian Alpit, joille sataa lumi joka talvi. Siellä on useita hiihtokeskuksia, joissa pääsee niin hiihtämään kuin laskettelemaankin. Hinnat ovat hiihtokeskuksissa kuulemma pilvissä, mutta olisi kyllä hienoa päästä kokeilemaan täkäläisiä rinteitä!