shifting down under

Tasmania lumoaa upeilla rannoilla

Teksti: Piritta Palokangas

Tasmania on Australian osavaltioista eteläisin. Siellä on noin puoli miljoonaa asukasta, joista 360 000 asuu kahdessa kaupungissa, pääkaupunki Hobartissa (200 000)  ja Launcestonissa (160 000). Harvaan asutettu Tasmania onkin luontomatkailijan unelmakohde. Siellä on maailman upeimmiksi rankattuja rantoja, jylhiä vuoristoja, upeita saaria, jylhiä metsiä ja vehreitä viininviljelysalueita

Melbournesta lentää Launcestoniin alle tunnissa, joten pitkällä viikonloppulomallakin ehtii nähdä melko paljon, kunhan vuokraa auton.

Suuntasimme neljän päivän lomamme alkajaisiksi itärannikolle kohti Bay of Fires -nimistä ranta-aluetta, jossa on 29 kilometriä turkoosivetisiä ja valkohiekkaisia paratiisirantoja toinen toisensa perään.

Pysähdyimme ensimmäiseksi lounaspaikkaan, jonka sijainti rantamaisemissa oli täydellinen.

Henkilökunta pahoitteli, että nettiyhteys sattui juuri silloin olemaan alhaalla koko Tasmaniassa. Se oli meillekin muistutus, että käteistä kannattaisi aina olla mukana matkustettaessa. Onneksi yhdellä seurueestamme oli käteistä rahaa mukana! Kysyin, ovatko tällaiset nettikatkot yleisiä. Kyllä ovat, vastasi ravintolan omistaja, mutta kuka piittaa, kun meillä on tämä? Mies vastasi ja osoitti kädellään kohti rantaa. Niinpä.

Binalong Bayn ranta.

Erittäin herkullisen lounaan jälkeen menimmekin suoraan tien toisella puolen kutsuvalle Binalong Bayn rannalle, joka oli suojaisa ja lämmin. Valkoinen hiekka oli kuin silkkiä varpaiden alla ja vesi oli kirkasta.

Saimme olla rannalla melkeinpä keskenämme. Muita ihmisiä oli vähän. Vastaavanlaisia rantoja tällä alueella on paljon ja ihmiset hajaantuvat niille.

Bay of Firesin alueella on myös oransseja kallioita. Niiden väri tulee kivien pinnalla kasvavasta jäkälästä. Bay of Fires -nimen keksi eräs brittilaivaston kapteeni 1700-luvulla, kun hän näki rannalla roihunneet aboriginaalien nuotiotulet.

Rantapäivän päätteeksi lähdimme kohti majapaikkaa, ja hieman kyllä jännitti, että mitä on vastassa, koska muistissa on vielä ylihintainen majoitus ”Bates”-motellissa Great Ocean Roadin reissullamme.

Tällä kertaa meitä lykästi. Leirintäalueella sijainnut chaletimme oli siisti ja todellakin with a view! Ihailimme sen parvekkeelta upeaa auringonlaskua ja täysikuuta.

Tänään lähdimme retkelle Freycinetin kansallispuistoon ja Wineglass Bayhin, joka on rankattu maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Sinne päästäkseen on vain nähtävä vähän vaivaa. Ensin meidän piti patikoida vuoren rinnettä. Vajaan tunnin kiipeämisen jälkeen olimme perillä näköalapaikalla, josta lähdimme kuvat napsittuamme laskeutumaan pitkiä portaita pitkin alas rannalle.

Wine Glass Bay näkyy alhaalla.

Puolen tunnin laskeutumisen jälkeen tiheän metsikön takaa alkoi kuulua kovaa kohinaa ja pian silmien eteen avautui upea ranta. Kristallinkirkasta vettä ja vaaleaa hienoa hiekkaa – tähänhän voisi tottua!

Aallot olivat tänään niin isot, että tyydyimme katselemaan niitä rannalta.

Wine Glass Bayn rantoja reunustavat jyhkeät kalliot.

Wine Glass Bayn rannalle pääsee myös vesitse, mutta jos valitsee patikoinnin, näkee samalla upeat vuoristomaisemat läheltä ja saa melko tehokkaan porrastreenin!  Hietikolla lekottelun jälkeen ei sitten auttanut muu kuin lähteä tetsaamaan samaa reittiä takaisin.

Reipas puoli tuntia meni, kun kiipesimme portaat rannalta. Motivaatiotikkari auttoi perheen pienintäkin jaksamaan patikoimista. Pääsi hän tietysti välillä matkustamaan hartioilla.

Kun viettää päivän viinilasin muotoisella rannalla, ei ihme, että kuoharihammasta alkaa kolottaa. Tasmania tunnetaan myös hyvistä viineistä, ja matkallamme seuraavaan kohteeseemme eli Hobartiin oli lukuisia tiloja.

Tässä kasvaa Devil’s Cornerin viinirypäleitä. Pysähdyimme tilan ravintolaan syömään ja nauttimaan lasilliset talon kuohuvaa. Mukavaa palautusta rankan patikointi-rantapäivän jälkeen!

Lue myös

X