australia

Tytöt kapinoivat irti kouluhameista

Teksti: Piritta Palokangas

Australialainen koulu on vallankumouksessa. Täällä ollaan pikkuhiljaa rikkomassa yli vuosisataista käytäntöä: tytöt voivat jo lähitulevaisuudessa saada kaikissa kouluissa luvan pukeutua housuihin ja shortseihin. Kyllä, tämä on yhteiskunnallista keskustelua vuonna 2017.

Koulupukuja aletaan käyttää ensimmäisestä luokasta alkaen. Ylä-asteikäiset pojat pukevat päälleen valkoisen paidan ja kravatin, tytöillä on hameet ja paidat. Kuumina päivinä pojilla on shortsit ja siistit lyhythihaiset kauluspaidat, tytöillä lyhyet paitamekot.

Tyypilliset kouluasut kesällä. Urheilutunneilla tytöilläkin näkyy olevan jo shortseja.

Asiaan on kuitenkin tulossa muutos. Ryhmä vanhempia sai syyskuussa ajettua läpi aloitteen, joka antaa kaikille tytöille oikeuden pukeutua housuihin koulussa Victorian osavaltiossa, mihin Melbournekin kuuluu.

Kouluissa tehtyjen tutkimusten mukaan hameet rajoittavat tyttöjen liikkuvuutta. On todellakin ymmärrettävää, ettei kärrynpyörän heitto liikuntatunnilla tunnu kivalta, jos mekko on korvissa! Vanhemmat kertoivat news. comin mukaan, että tytöillä on vaikeuksia jopa laittaa tietokoneen pistoketta seinään tunnilla ilman vilauttelua.

Julkisessa keskustelussa vedotaan myös siihen, että poistamalla niinkin konkreettinen sukupuolijaottelu kuin sukupuolittuneet koulupuvut, voitaisiin samalla rikkoa myös muita sukupuolistereotypioita. Tyttöjä halutaan rohkaista tieteen, teknologian ja tutkimuksen pariin, aloille, joilla tyypillisesti jyräävät pukumiehet.

Pienillä koululaisilla on urheilupäivä. Sen tietää lenkkareista, muina päivinä kaikilla on oltava mustat kävelykengät.

Maassa on kuitenkin vielä satoja kouluja, joissa tytöille ei tarjota vaihtoehtoa hameille, mikä on mielestäni aika käsittämätöntä. Edistyksen etujoukossa liikkuu ehkä hieman yllättäen eräs katolinen koulu New South Walesin osavaltiossa. Sen rehtori lähetti elokuussa vanhemmille kirjeen, jossa kerrottiin koulun harkitsevan siirtymistä sukupuolineutraaleihin koulupukuihin. Aloite oli tullut kahdelta koulun oppilaalta. He olivat menneet rohkeasti puhumaan suoraan rehtorille, etteivät halua käyttää hameita, koska eivät koe olevansa identiteeteiltään tyttöjä.

Koulurakennus kuin Harry Potterista!

Australiassa on ensimmäisinä maina maailmassa tunnustettu virallisesti muunsukupuolisuus. Onkin lähes väistämätön tie, että koulupuvut alkavat muuttua unisex-tyylisiksi.

Koulupukujen lisäksi tytöt ja pojat voidaan vielä erotella eri kouluihin. Tyttö- ja poikakouluja pidetään hyvänä asiana juuri sukupuoliin liitettävien stereotypioiden vuoksi. Tyttökoulujen oppilaiden on huomattu pärjäävän matemaattisissa aineissa paremmin kuin sekakoulun tytöt ja pojat taas oppivat paremmin äidinkieltä poikakouluissa kuin sekakouluissa. Syyksi on tarjottu sitä, että sekakouluissa pojat usein arvioivat olevansa alisuoriutujia äidinkielessä ja tytöt puolestaan matematiikassa johtuen sukupuoliin liitetyistä myyteistä. Huono asia tyttö- ja poikakouluissa on se, että niissä oppilaat ovat omissa kuplissaan. Koulun jälkeen on pärjättävä maailmassa, jossa on sekä naisia, miehiä että muunsukupuolisia. Joidenkin arvioiden mukaan tyttö- ja poikakoulut tulevatkin katoamaan Australiasta jopa parin vuosikymmenen kuluessa.

Lue myös

X