Matkailu

Uutta asennetta opiskelemassa: No worries!

26.9.2017 Teksti: Piritta Palokangas

En ole koskaan aiemmin asunut ulkomailla.  Kun keväällä tuli tieto, että miehelläni on mahdollisuus lähteä 10 kuukaudeksi Melbourneen töihin, piti tehdä  nopeasti päätös. Toisaalta lapsiarjen siirtäminen toiselle puolen maailmaa niin lyhyeksi ajaksi tuntui vähän liian työläältä, toisaalta mielessä alkoi itää kipinä seikkailusta. Niinpä päätimme pakata paritalomme pahvilaatikoihin ja lähteä reissuun. Sitä pakkaamista sitten riittikin. Viimeisiä lootia kiinni teipatessa päässä pyöri vain lause eihän tässä ole mitään järkeä. Onneksi pakkaussavotan keskellä ei tiennyt, mikä viime hetken ylläri ennen mantereen vaihtoa oli vielä tuloillaan…

Pahvikodissa oli hauska leikkiä.

Ulkomaille muutto ja siellä työskentely pitemmän tai lyhyemmän ajan on monen suomalaisen unelmissa. Australia vetää erityisesti alle kolmikymppisiä, jotka pääsevätkin helposti matkaan Work and holiday -visalla, jonka saa helposti ja nopeasti. Mutta kun mittarissa on 40, ei liikahtaminen olekaan enää niin rasvattu juttu. Työviisumin saaminen on hidas ja työläs prosessi. Meidän piti lähteä matkaan syyskuun alussa, ja viisumi laitettiin vetämään kesäkuussa. Lähdön piti koittaa 31.8. Koti pantiin vuokralle 1.9. alkaen ja Suomen koulu ja päiväkotipaikka  tauolle. Niinpä vain kävi, että viisumia ei kuulunut, kun lähdön päivä koitti. Lennot siirrettiin kolme viikkoa eteenpäin, ja alkoi tuskainen odottelu: joko tänään? Lisäksi olimme kodittomia, joten oli muutettava omien vanhempien nurkkiin toiselle puolen Suomea, mikä tietysti (lapsista ja isovanhemmista) oli huisin hauskaa. Ja tulihan se viisumipäätös – päivää ennen seuraavan lennon lähtöä. Olimme lopulta onnekkaita, työviisumin saamisessa voi kestää jopa 9 kuukautta!

Melbournen ja Helsingin välimatka on noin 15 200 kilometriä. Se taittuu nopeiten siten, että ensin lennetään 12 tuntia Singaporeen, siellä muutaman tunnin välipysähdys ja sitten vielä seitsemän tuntia Melbourneen.  Tietysti  hirvitti etukäteen, että miten siitä selvitään kahdeksan- ja kolmivuotiaan kanssa, mutta koneiden viihdetarjonta ja yöhön ajoittuvat lennot tekivät matkustamisesta varsin siedettävää.

Hei, me matkustetaan pian vuorokausi!

Pakkaaminen näin pitkälle reissulle vaatii huolellista suunnittelua. Mitä ihminen sitten pakkaa mukaansa niihin 10 matkalaukkuun, kun muuttaa Australiaan? Muun muassa nämä:

Juustohöylä. Koska sieltä ei sellaisia tietenkään saa. (Totta kai saa, lähimarketista.)

Rullasukset. Ei talvea ilman hiihtämistä, vaikka täällähän alkaa kohta kesä. (Sauvat jätin Suomeen, joten toivottavasti niitä saa täältä.)

Kuivaharjausharja. Nythän on aikaa harjailla. (jepjep)

Nyt kun miettii jälkeenpäin tuota kaikkea, niin annos aussien no worries -asennetta olisi kummasti rentouttanut suorittajasuomalaisen ulkomaille muuttoa. Mutta sitä saa nyt omaksua 10 kuukautta!

Kirjoittelen tänne blogiin arjen havaintoja ja oivalluksia. Aion myös ottaa selville, miksi Melbourne on jo vuosia valittu maailman parhaimmaksi asuinkaupungiksi.

Lue myös, jos haluat hyviä pakkausvinkkejä:

Huippumallin pakkausvinkit – näin pakkaat tehokkaasti