shifting down under

Vaarallisin asia Australiassa

Teksti: Piritta Palokangas

Meitä on varoiteltu ensimmäisestä päivästä lähtien täällä yhdestä asiasta. Ei, kyseessä eivät ole hämähäkit, käärmeet ja muut myrkylliset oliot, vaan aurinko. Kaksi kolmesta australialaisesta sairastuu ihosyöpään 70 ikävuoteen mennessä, siksikin aurinkorasvan käyttö on kouluissa ja päiväkodeissa pakollista. Auringolta suojautumisessa pätee 5 S:n sääntö: slip (vaatteet), slop (vähintään 30 SPF aurinkorasva), slap (päähine), seek (varjoon hakeutuminen), slide (aurinkolasit).

Aurinko on petollinen. Nyt kun täällä on kevät, lämpötilat eivät ole vielä korkeita. Suomalainen kun on tottunut yhdistämään aurinkorasvan käytön kuumaan ilmaan, niin rasvan levitys ei aina käy aamulla mielessä. Melbournessa sää voi olla hyvin vaihteleva. Aurinkoinen ja pilvetön taivas heittääkin täysin ennalta arvaamatta niskaan hyisen sadekuuron, tai puuskainen tuuli nousee kuin tyhjästä. Aurinko voi silti paistaa koko sen ajan. Tähän mennessä yhtenäkään päivänä ei ole ollut samanlainen sää aamusta iltaan. Ulkoilemaan lähtiessä onkin hyvä pukeutua kerroksittain, ottaa mukaan aurinkolasit ja sateevarjo –  ja laittaa reippaasti aurinkorasvaa.

Toki täällä on paljon myös myrkyllisiä öllötyksiä. Saimme tämän listan osana tervetulopakettia. En ole ehtinyt perehtyä, mikä noista päivystää ovellamme sähkökaapin reunassa pimeyden tultua. Iso musta hämähäkki on verkossaan kaapin reunassa vastassa, kun tulemme iltaisin kotiin. Se tosin pelästyy meitä aina enemmän ja vilahtaa kaapin taakse, kun yritämme mennä sen ohi mahdollisimman nopeasti.

Sisätiloissa en ole yhtä suopea. Myrkkysuihkepullo on aina valmiudessa.

Jos hämähäkki puraisee, on syytä lähteä heti lähimpään sairaalaan, sillä reaktiona voi olla esimerkiksi nyrkin kokoinen paise ja hirvittävät kivut. Hoitamattomana hämähäkin purema pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Australialaisilla tuntuu olevan hassu viharakkaussuhde örkkeihinsä: kauppojen leluosastoilla söpöt hämähäkit seikkailevat leluissa ja satukirjoissa ja myrkyllisen Red Backin mukaan on nimetty urheilujoukkueita ja vaatemerkkejä. On vaikea kuvitella vastaavaa kotoisan punkkimme kanssa!

Lue myös

X