shifting down under

Viikonloppureissulla valaita bongaamassa

Teksti: Piritta Palokangas

Australiassa on vietetty pitkää viikonloppua kuningattaren syntymäpäivän kunniaksi, joka on tänään. Kuningattaren syntymäpäivä on kansallinen vapaapäivä. Me suuntasimme jälleen Great Ocean Roadin maisemiin, nyt aivan tien toiseen päähän, kaupunkiin nimeltä Warrnambool, joka on kuuluisa siitä, että siellä voi bongata tähän vuodenaikaan valaita.

Etelänmustavalaat uivat Logans  Beachin vesille Antarktiksen suunnalta touko-kesäkuussa matkallaan kohti pohjoista ja palaavat jälleen kesäksi etelään syyskuussa. Parhaimmillaan valaita voi nähdä jopa sadan metrin päästä rannasta. Rannan töyräälle on rakennettu katselupaikka, jossa mekin kiikaroimme merta yrittäen nähdä edes vilauksen valaanpyrstöstä. Tällä kertaa ei kuitenkaan tärpännyt, mutta muita eväkkäitä meressä kyllä näkyi: surffaajia.

Mustat pisteet meressä ovat surffaajia.

Talvi täällä on ollut tähän mennessä melko samanlainen kuin muutkin vuodenajat: enimmäkseen on aurinkoista. Lämpötilat tietysti ovat alemmat. Eilen mittarissa oli noin 15 astetta, mutta se ei hidastanut hiekkaleikkejä.

Juostaan pakoon aaltoa!

Parin sadan kilometrin päässä Melbournesta sijaitsevassa Warrnamboolissa on noin 34 000 asukasta, ja sielläkin hämmästytti sama asia, kuten monissa muissa pienissä kaupungeissa keskellä ei mitään, joiden läpi olemme reissuillamme ajelleet: ne ovat eloisia paikkoja, joiden keskustoissa on vieri vieressä kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Suomessa ei oikein sellaiseen ole tottunut.

Hotellimme sijaitsi rannan tuntumassa ja sen erikoisuus ovat kuumat lähteet, joiden päälle on rakennettu hotellin kylpyläosasto. Lähteisiin tulee kuuma vesi suoraan 800 metrin syvyydestä. Pulahdin tänä aamuna 39,5-asteiseen veteen. Tuntui siltä kuin olisi ollut paljussa, mutta kuuman lähteen rautapitoinen vesi on täynnä lukuisia mineraaleja, jotka hoitavat kropassa erilaisia vaivoja. Sodium stimuloi lymfajärjestelmää, magnesium on hyväksi iholle ja bikarbonaatti tehostaa verenkiertoa. Altaassa sai olla maksimissaan 15 minuuttia kerrallaan. Olo kropassa oli samanlainen kuin kunnon saunomisen jälkeen.

Kuuman lähteen vesi tulee noin 800 metrin syvyydestä.

Tänään kävimme vielä uudestaan valasrannalla tähyilemässä, mutta valaita ei näkynyt. Tänään ei ollut myöskään aaltoja surffaukseen, mikä harmitti, koska suunnitelmissamme oli itselläkin päästä vähän surffaamaan.

Paluumatkalla sitten kaarsimme Torquayn kaupungin kautta, joka on tunnettu surffikeskittymä. Surffikylän liikkeissä oli hyvät alennusmyynnit, ja hups, nyt olemme surffilaudan omistajia!

Lue myös

X