Melbourne

Viinilaakso Yarra Valley on Australian Toscana

18.5.2018 Teksti: Piritta Palokangas

Australia on tunnettu hyvistä viineistä, ja yksi Australian kuuluisimpia viinialueita on Yarra Valley. Oli melkein hieraistava silmiään, kun tunnin ajomatkan jälkeen saavuimme sinne. Kumpuileva maasto ja eteen levittäytyvät viinitilat toivat mieleen Toscanan Italiassa.

Laaksossa on yli 90 viinitilaa. Viinimatkailijalle on siis mahdollisuus tutustua niin suuriin ympäri maailmaa toimittaviin viinitaloihin kuin pieniin perhetiloihinkin.

Me teimme päiväretken, jonka aikana ehdimme vierailla kolmella tilalla. Yksi niistä oli Yering Station, Victorian osavaltion ensimmäinen viinitila, ja jonka viinejä saa Suomestakin.

En ole mikään viiniekspertti, joka osaisi tunnistaa makunystyröiden avulla kaikki hienostuneet viiniadjektiivit, mutta viininmaistelutilanteessa voi ainakin yrittää aistia kaikkia niitä vivahteita, joita asiantuntija kertoo viinissä olevan.

Jotta viiniä voi kutsua Yarra Valleyn viiniksi, vähintään 85 prosenttia sen hedelmistä on oltava Yarra Valleyn alueelta.

Yering Stationin alueella on myös hotelli ja ravintola.

Yarra Valleyssa on hedelmällinen maaperä viininviljelylle ja mannermaisen kostean ja sopivan viileän ilmaston vuoksi viinin viljely onnistuu. Alueen viineistä 60 prosenttia ovat chardonnayta ja pinot noiria, mutta alueella tehdään myös shirazia, cabernet sauvignonia ja kuohuviinejä, muun muassa Möet&Chandonin Australian Domaine Chandon -tilalla. Sinne emme reissullamme ehtineet, mutta seuraavaan kierrokseen se täytyy ottaa mukaan.

Seuraava kohteemme oli pienempi tila, Dominique Portet, jolla viiniä valmistetaan jo yhdeksännessä polvessa.

Vasemmalta oikealle: sauvignon blanc, rosé, cabernet sauvignon, shiraz, cabernet sauvignon

Viinit kypsyvät tynnyreissä.

…ja näissä sammioissa.

Erä petanqia viininmaistelun jälkeen?

Tai tutustumista taiteeseen maistelun lomassa?

Viinirivien päähän istuttena näkee usein ruusuja. Alun perin tämä ei ollut vain visuaalisuuden vuoksi, vaan ruusut toimivat varoittajina. Ruusut ja viinirypäleet ovat alttiita samoille sienitaudeille. Viljelijöiden on helpompi nähdä ruusujen tilasta, jos tauti uhkaa ja sen leviäminen ehditään estää jo aikaisessa vaiheessa. Nykyään viininviljely on kehittyneempää ja maaperää sekä viinirypäleiden tilaa tarkkaillaan teknologian avulla varsinkin suuremmilla tiloilla. Jotkut myös uskovat, että ruusun maku voi olla tuhohyönteisille makeampi kuin rypäleiden, joten niiden tehtävä on houkutella tuhohyönteiset puoleensa.

Kolmas kohteemme oli Rochfordin tila, jonne äveriäämmät voivat lennähtää viininmaistelulle helikopterilla suoraan Melbournen tunnetusta viiden tähden Crown-hotellista. Me olimme liikkeellä pikkubussilla, ja pysähdyimme tilalle syömään ja ottamaan kuvia upeista maisemista, jotka levittäytyivät joka ilmansuuntaan.

Lapset olivat mukana reissulla, ja yllättävän kivuttomasti selvittiin. Yhden tilan maisteluhuoneen nurkassa oli pieni leikkitila. Välillä he myös kirmailivat tilojen isoilla pihamailla, ja kuka tahansa jaksaa kiertää kolme viinitilaa, kun tietää että palkintona odottaa vierailu suklaa-jäätelö”tilalla”!

Yarra Valley on hedonistin päiväretkikohde, sillä siellä on myös paljon siiderin- ja oluentuotantoa, juustotila sekä tuo suklaa-jäätelöpaikka. Suosittelen käymistä alueella,vaikka ei olisi viineistä niin kiinnostunutkaan. Pelkästään luonto on näkemisen arvoinen, ja Yarra Valleyssa voi nähdä myös villinä pomppivia kenguruita, jotain mitä Toscanassa ei varmasti tule vastaan!