shifting down under

Wellingtonissa hobittien jalanjäljillä

Teksti: Piritta Palokangas
Wellingtonissa Mt Victorian metsässä on kuvattu useita LotR-elokuvien kohtauksia.

Uuden-Seelannin lomamme päätepiste oli pääkaupunki Wellingtonissa Pohjoissaarella. Matkustimme sinne autolautalla Pictonista, joka sijaitsee Eteläsaaren päässä. Matka kesti kolmisen tuntia, ja olimme perillä Wellingtonissa puolenyön aikoihin.

Seuraavalle päivälle olimme varanneet opastetun kierroksen Lord of the Rings -elokuvien kuvauspaikoille. Oppaamme Kate tuli noutamaan meitä pikkubussilla, johon kömmimme turvaan Wellingtonissa riehunutta tuulta ja vesisadetta.

Kate kertoi asuneensa maassa kahdeksan vuotta. Hän oli muuttanut Wellingtoniin Ohiosta Yhdysvalloista. Aiemmin sosiaalityöntekijänä työskennellyt nainen oli alkanut tehdä LotR-oppaan töitä ja piti sitä hauskempana työnä kuin aiempaa ammattiaan.

Ajoimme ensimmäiseksi Mount Victoriaan, jossa on kuvattu yksi LotR-leffojen kuuluisimmista kohtauksista. Alla olemme rekonstruoineet sen.

Tässä kohtaa tietä Frodo (eli minä) sanoo: minusta meidän pitäisi mennä pois tieltä.

Ja tässä hobitit kyyristelevät kauhuissaan mustan ritarin nuuhkiessa heitä. Kuvauspaikka oli tämä. Elokuvassa nähtävä hobitteja suojaava puunrunko on lisätty digitaalisesti.

Get off the road -kohtaus oli ensimmäisessä elokuvassa eli Sormuksen Ritarit.

Tässä kuvattiin kohtaus, jossa hobitit juoksevat yöllä pakoon mustaa ritaria. Frodo piileksii vasemmalla olevan ison puun takana. Kuva on otettu paikasta, jossa musta ritari ratsuineen seisoi.

Yllä oleva kohtaus kuvattiin Halloween-yönä, Kate kertoi, joten tunnelma oli saatu mahdollisimman kummitusmaiseksi myös työryhmän kesken. Näyttelijät juoksivat mäkeä alas paljain jaloin ja heidät kannettiin ylös joka oton jälkeen.

Kuvauspaikoilta oppaamme ajoi meidät Weta-studioille, joissa tehdään ihmeitä. Sen verran kehittynyttä on nykypäivänä erikoisefektien tekeminen. Tiloissa ei saanut kuvata, mutta saimme muun muassa kokeilla kääpiön taistelukypärää ja tunnustella hobitin varpaita.

Örkki ohjaa sisään Weta-studioille.

Matkamuistokaupasta sai ostaa kultaisia sormuksia…

…ja hobitin varpaita.

Klonkku.

Saagan ohjaaja Peter Jackson asuu Wellingtonissa ja ei olisi ollut mitenkään ihmeellistä nähdä hänet studioillaan, mutta koska kirkkaanpunaista Teslaa eli herra Jacksonin autoa ei näkynyt studion parkkipaikalla, oppaamme sanoi, ettei Jackson ollut töissä.

Silloin kun Jacksonin studioilla kuvataan jotain, taviksillakin on mahdollisuus nähdä vilaus tulevista kassamagneeteista. Studioiden pihalla kun on iso vihreä kangas, johon heijastetaan milloin mitäkin elokuvien maisemia. Kangas on niin iso, että se näkyy aidan toiselle puolelle, eikä aidan eteen yleensä parkkeeratut rekatkaan estä ihmisiä näkemästä kankaalle, Kate-opas kertoi.

Uuden-Seelannin väkiluku on 4,4 miljoonaa. Turisteja maassa käy vuosittain lähes saman verran. Ensimmäisen Lord of the Rings -elokuvan ilmestyttyä vuonna 2001 turistien määrä on kasvanut puolella. On selvää, ettei turisteja vedä maahan vain henkeäsalpaavan kaunis luonto, vaan Sormusten herralla on oma vaikutuksensa.

Kotkalla ratsastava Gandalf tervehtii matkaajia Wellingtonin lentokentällä. Sen vieressä lentää toinen samankokoinen kotka, joka ei tähän kuvaan mahtunut. Kotkat ovat Weta-studion luomuksia.

Wellingtonilla on oma ”Hollywood-kylttinsä”. Se on asemoitu kukkulan rinteeseen niin, että jokainen kaupungin lentokentältä tuleva huomaa sen ja tietää tulleensa elokuvakaupunkiin.

Lue myös

X