Koti ja sisustus 2.4.2012

Kihla- ja vihkisormukset – Vinkit sormusten hankintaan

Teksti: Anna.fi

Valkokultainen vai palladiumista, kivillä vai ilman, teetetty uniikkikappale vai sarjatuotettu sormus – tässä muutamia kysymyksiä kihla- ja vihkisormuksia hankkiville. Ellit kokosivat ohjeita ja ajatuksia sormusten ostajille. Elämäsi koru on pienen pohdinnan ja vaivannäön arvoinen.

Kihla- ja vihkisormukset

Kihla- ja vihkisormusten hankkiminen pistää helposti pään pyörälle: vaihtoehtoja sekä malleissa että materiaaleissa kun on toinen toistaan upeampia. Entä jos valitsen tämän, odottaako kulman takana vielä kauniimpi?

Sormusten hankinnassa voi lähteä liikkeelle selailemalla koru- ja kultasepänliikkeiden nettisivuja.

 Niistä voi poimia muutamia, joiden tyyli miellyttää omaa silmää, neuvoo OZ Jewel -kultasepänliikkeen Tiina Arkko, vuoden kultaseppä 2007. Sitten kannattaa käydä liikkeessä, jotta voi katsoa, vertailla ja sovittaa eri vaihtoehtoja.

Solitaire modern ja Juuri, Sade ja Juuri (OZ Jewel)
Solitaire modern ja Juuri, OZ Jewel                       Sade ja Juuri, OZ Jewel

Laadi sopiva sormusbudjetti

Sormusten hankkimista rajaa niihin käytettävissä oleva rahasumma. Budjetti määrittää pitkälti muita muuttujia: materiaalin valintaa, sormuksen kokoa, mahdollisia jalokiviä tai puolijalokiviä ja sormuksen teettämisen mahdollisuutta. Kartoita siis etukäteen sormusbudjettinne sekä kihlasormusten että vihkisormuksen osalta.

Sormusten hinnoista käydään kiihkeää keskustelua. Vanhan sanonnan mukaan miehen tulisi satsata kihlasormukseen kuukauden ja vihkisormukseen kolmen kuukauden palkan verran. Elämä on -sanonta ei taida enää näitä summia kuitata.

Sade ja Voima, OZ JewelOnneksi jokaiseen budjettiin sopivia sormuksia on tarjolla. Tärkeintähän lopulta on, että sormukset miellyttävät kantajaansa ja sopivat perheen budjettiin. Toki sormukset ostetaan loppuiäksi, mutta ei niiden vuoksi kannata itseään peruuttamattomiin rahavaikeuksiin laittaa.

Valitse mieleinen materiaali

Kun budjetti on tiedossa, voi ryhtyä valitsemaan sormusten materiaalia.

 Perinteiset jalometallit, kuten kelta- ja valkokulta sekä hintavampi platina ovat edelleen suosituimpia valintoja, Tiina Arkko kertoo.

 
Sade ja Voima, OZ Jewel

Viimeisten vuosien aikana tapahtunut kullan hinnan nousu on saattanut osaltaan vaikuttaa siihen, että myös palladium- sekä teräs- ja titaanisormuksia kysytään yhä enemmän.

  • Kelta- ja valkokulta, platina, palladium, titaani ja teräs ovat kaikki erittäin kestäviä materiaaleja.
  • Platina on hyvin sitkeä materiaali ja soveltuu hienosti hentoisiin istutuksiin.
  • Palladium on Suomessa suhteellisen uusi leimattava jalometalli. Esimerkiksi Iso-Britanniassa palladiumia on käytetty jo pitkään. Platinametalleihin kuuluva palladium on väriltään hieman valkokultaa vaaleampaa.
  • Teräs ja titaani ovat hyvin kestäviä, kovia metalleja, joita työstetään usein koneellisesti esimerkiksi sorvilla.

Sormuksia eri materiaaleista harkitsevalle Arkko antaa vinkin: jalometallista ja teräksistä tai titaanista sormusta ei kannata laittaa vierekkäin, sillä kova metalli kuluttaa pehmeämpää jalometallia. Tämä kannattaa pitää mielessä jo kihlasormusta valitessa.

Naisen parhaat ystävät – timanteilla vai ilman

Seuraava askel on pohtia, kuinka paljon kimallusta ja kimmellystä sormukseensa haluaa. Erilaisia kivivaihtoehtoja on paljon, mutta timantti on ominaisuuksiltaan ylivoimaisin: se on kova, kestävä ja säilyttää loisteensa.

Askel, OZ Jewel  Timantinkin voi silti saada rikki, Arkko muistuttaa. Timantilla on nimittäin oiva lohkeavuus, mikä on aivan eri asia kuin kiven kovuus.

Timanttien lisäksi kihla- ja vihkisormuksissa käytetään paljon myös Afrikan tähdestä tuttuja rubiineja, safiireja ja topaaseja sekä akvamariineja. Hyvin pidettyinä myös nämä jalokivet ja puolijalokivat kestävät, joskaan ne eivät ole aivan yhtä huolettomia kuin timantit.

Myös timantteja löytyy värillisinä. Timanteissa on tarkat väri- ja puhtausluokat: mitä parempi väri ja mitä puhtaampi kivi, sitä kalliimpi se on. Hyvä hionta on tärkeä seikka: taitavasti ja sopusuhtaisesti hiottu timantti loistaa kaikkein kauneimmin.

 

 

Askel, OZ Jewel

   

Teetetty uniikkikappale vai sarjatuotettu sormus

Kun materiaali ja mahdolliset kivet on pohdittu, on helpompi tehdä ratkaisu sormuksen mallin suhteen. Sarjatuotettuna löytyy valtava valikoima kauniita sormuksia, mutta aina niistä ei löydy sitä oikeaa. Silloin kannattaa rohkeasti tiedustella mahdollisuutta teettää sormus kultasepällä. Kultaseppä auttaa sormustoiveen toteuttamisen suunnittelussa.

Arkko toteaa, ettei sormusten teettäminen välttämättä tule sen kalliimmaksi kuin valmiin mallin ostaminen. Sormuksen hinta koostuu siihen käytetystä materiaalista, mahdollisista kivistä sekä työn osuudesta. Jotta työ pysyy budjettiraameissa, kannattaa ennen työn aloittamista pyytää kultasepältä tarkka hinta luomukselle.

Yksi vai kaksi sormusta

Moni morsian valitsee nykyisin vain yhden sormuksen perinteisen kihla- ja vihkisormusyhdistelmän sijaan. Jo kihlasormusta hankkiessa kannattaakin miettiä, haluaako yhden vai kaksi sormusta.

  Jos kantaa vain yhtä sormusta, voi se olla näyttävä ja leveäkin, Arkko toteaa.

Ja jos päätyy kahteen sormukseen, kannattaa vihkisormuksen mallia miettiä jo kihloja ostaessa. Sormusten istuvuus ja yhteensopivuus on tärkeää.

Arkko kertoo rohkaisevansa pariskuntia valitsemaan sormukset kummankin oman mieltymyksen mukaan. Ei ole välttämätöntä, että pariskunnalla on keskenään samanlaiset sormukset.

Netistä kotiovelle vai suomalaista yrittäjyyttä suosien

Nykyisin myös sormukset on mahdollista ostaa verkkokaupasta. Muiden kokemuksia kuuntelemalla ja lukemalla saa tietoa onnistuneista nettikaupoista. Nettikauppaan liittyy kuitenkin myös epävarmuutta: onko sormus juuri sellainen kuin kuvassa, tuntuuko se hyvältä sormessa, istuuko se kihlasormuksen viereen, ovatko kivet juuri sitä, mitä on luvattu?

Arkko toteaa, että suomalaista työtä ja muotoilua kannattaa suosia – etenkin taloudellisesti hankalina aikoina. Kotimaasta hankittu tuote on turvallinen hankinta, jonka eettisyydestä voi varmistua. Lisäksi kultasepän luo voi palata, jos sormus vaatii huoltoa tai kunnostusta.

Lue lisää:
OZ Jewel

Suomen kultaseppien liitto
Jalometallituotteet, opas kuluttajille (TUKES)

Anne

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi