Koti ja sisustus 6.3.2012

Vanhan tavaran huolto-opas

Teksti: Anna.fi

Vanha astia tai tekstiili ilahduttaa myös seuraavia polvia, kun puhdistat ne varovasti ja säilytät huolellisesti. Käsittele niitä hellävaroen kuin kukkaa kämmenellä. Hauraat materiaalit, kultaukset ja käsintehdyt koristemaalaukset eivät kestä rajuja otteita tai voimakkaita pesuaineita.

Posliinilautanen

Vanhat posliiniastiat

Astiat on hyvä pestä aina käsin lämpimällä vedellä. Unohda hankaavat pesimet tai hankausaineet. Pinttyneitä kahvitahroja sekä aterimista jääneitä tummia viiruja voi yrittää liottaa pesuaineliuoksessa yön yli. Pesuaineeksi sopivat konetiskiaine tai valkaisuainetta sisältävä pyykinpesuaine (1–3 rkl/l vettä). Pese ja kuivaa astiat lopuksi. Tummuneen posliinin saat kirkkaaksi seoksella, joka on tehty etikasta ja suolasta.

Kristallilasit

Käsinpesu on parasta myös kristallille ja koristelluille laseille, sillä konepesu samentaa pehmeän kristallin sekä kuluttaa hopeaa ja kultauksia. Pese kristallilasit kuumalla vedellä. Kirkasta jälkeä saat, kun lisäät tilkan etikkaa pesuveden joukkoon. Kuivaa nukkaamattomalla liinalla.

Vanhakansa käytti kristallien puhdistukseen munankuorien keitinvettä.

Lasi-esineet

Tavallisten lasien pesuun voit käyttää käsitiskiainetta ja pehmeää harjaa. Huuhtele aina hyvin. Voit kirkastaa laseja huuhtelemalla ne lämpimässä etikkavedessä (2 rkl–2 dl etikkaa / 1 l vettä) tai hankaamalla etikasta ja suolasta tehdyllä puurolla.

Lasimaljakoitten puhdistamiseen voit kokeilla vanhaa konstia: sullo niihin pieniä sanomalehtipaperin palasia ja täytä kylmällä vedellä. Kun hetken kuluttua ravistat maljakkoa voimakkaasti, se kirkastuu. Myös kylmä vesi ja perunankuoret puhdistavat maljakon parissa päivässä.

Hopeat hohtaviksi

Hopea puhdistuu parhaiten kiillotusaineilla tai hopeanpuhdistusliinalla. Liinapuhdistuksen jälkeen pese hopeat miedossa saippuavedessä.

Voit kokeilla myös ruokasoodan, veden ja alumiinifolion yhteisvaikutusta. Peitä kattilan pohja foliolla ja asettele hopeat sen päälle. Kuumenna toisessa kattilassa vesi, ja siirrä kattila pesualtaaseen. Sekoita kuumaan veteen ruokasoodaa (1 rkl/ 1 l vettä). Kaada kuuma ruokasoodaliuos astiaan niin, että hopeat peittyvät. Tummuus katoaa hetken kuluttua. Pese normaalisti ja huuhdo hyvin. Hopea pysyy kirkkaana, kun säilytät sen käärittynä värilliseen silkkipaperiin.

Hopeat hohtaviksi

Puiset kauhat ja kapustat

Puiset keittiövälineet pestään käsin viileässä vedessä ja kuivataan pesun jälkeen. Puuta voi hoitaa pellavaöljyllä tai unikkoöljyllä. Kyllästettyinä ne imevät itseensä vähemmän vettä ja ruoasta irtoavaa nestettä

Metallit kirkkaaksi

Tummaksi patinoitunut kuparipinta kirkastuu sitruunanpuolikkaalla, joka on kastettu hienokiteiseen suolaan. Hiero pinta sillä kirkkaaksi. Voit myös sekoittaa sitruunamehusta ja ruokasuolasta kuparinpesuaineen. Pyyhi kupari lopuksi märällä rätillä ja anna kuivua. Käytä puhdistettaessa käsineitä, ettei kuparin pintaan jää sormenjälkiä. Myös hammastahnaa käytetään kuparin puhdistukseen.

Pellavat rullalle

Vanhat liinavaatteet ja pöytäliinat pestään käsin lämpimällä runsaassa vedessä. Käytä mietoa neutraalia pesuliuosta. Älä liota tai hankaa.

Pellavatekstiilin annetaan kastua läpimäräksi ennen pesua, sillä pellavakuitu kestää märkänä käsittelyä paremmin kuin kuivana. Pellava kuivataan tasolla huoneenlämmössä. Liian kuumassa pellava saattaa ruskistua.

Vanhat liinavaatteet

Lähteet: Martat, Työtehoseura: Joka naisen niksikirja (WSOY 1951), Artikkeli Astiat ja aterimet: puhdistus ja kiillotus.

Teksti: Erja Salovaara
Kuvat: Tommi Tuomi

Kommentit (1)

Hei!

Kiitos vinkeistä! Saisiko vielä ohjeen vanhan valurautapannun puhdistukseen ja huoltoon? 🙂
00

Hei!

Kiitos vinkeistä! Saisiko vielä ohjeen vanhan valurautapannun puhdistukseen ja huoltoon? 🙂
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi