Koti ja sisustus 22.6.2012

Loma-asuntomessujen Villa Graniitti on kiven kestävä lomakoti

Teksti: Anna.fi

Maalla-lehden messutalossa näkyvät kiven monipuoliset mahdollisuudet sisustuksessa.

Villa Graniitti
Villa Graniitti on muunneltu Kastellitalojen Rinnevisio-talosta.

Saimaa sai lappeenrantalaispariskunta Jukka Tilisen ja Marju Aholan ihastumaan lomakotinsa 795-neliöiseen rinnetonttiin Rauhan loma-asuntomessualueella Lappeenrannassa vuosi sitten.

– Halusimme nimenomaan tämän tontin, joka sijaitsee viereistä hieman korkeammalla, ja josta on mukavan esteettömät näkymät järvelle, Jukka kertoo.

Loma-asunnon huvilamalliksi valikoitui Kastellitalon puurakenteinen Rinnevisio 76, omilla toiveilla muutettuna. Villa Graniitti on pidempi ja leveämpi, ja kolmen huoneen, keittiö ja saunan loma-asunnossa on 92 neliötä. Neliöt on käytetty tehokkaasti tärkeimpiin tiloihin – yhtenäisen avaraan olohuoneeseen ja keittiöön. Makuuhuoneet on haluttu jättää melko pieniksi.

Kivi on ollut alusta asti rakentamisen johtotähtenä, sillä kivialan yrityksessä työskentelevinä Marju ja Jukka tietävät sen monipuoliset mahdollisuudet. Näyttävä ja helppohoitoinen kivi kestää käyttöä ja on priimakunnossa vielä vuosienkin jälkeen. Jokainen tuote on on myös yksilöllinen, joten sisustukseen saa kivellä helposti persoonallisuutta.

Fossiilista kvartsipuristeeseen

Kiveä näkee heti astuessa sisään Villa Graniittiin. Takasisäänkäynnistä avautuvan eteisen ja keittiön lattiat ovat fossiilikiveä, jossa miljoonien vuosien aikana muodostuneet kivettymä nousevat esiin. Keittiön työtaso on Ylämaan Graniitin maahantuomaa Eco-komposiittipuristetta. Se on valmistettu kvartsista, luonnonkivestä sekä kierrätysmateriaalista, kuten peilin-, lasin- ja porsliininpalasista. Sidosaineena on maissiöljypohjainen hartsi.

Keittiö
Keittiön tahraantumaton ja kestävä Eco-komposiittipuristetas on helppo pitää puhtaana. Islanninlammaskoira Minni odottaa saavansa namupalan.

Saunan suihkutilan seinät on päällystetty valkoisilla Silestone-kvartsipuristelaatoilla, jotka sahattiin mittaansa. Maksimikoko laatalle on peräti 300 x 138 senttiä.

– Vaikka laatta on iso, se on helppo asentaa, koska sen paksuus on vain 12 millimetriä. Näin iso laatoitus räätälöidään aina tilaan sopivaksi, Marju kertoo.

Valkoiselle puristelaatalle tuovat kontrastia suihkujen taakse asennetut tummat graniittilaatat. Graniittia on käytetty myös viereisessä kodinhoitotilassa.

– Halusimme rajata kiven käytön muutamiin lajeihin, jotta kokonaisuus pysyisi rauhallisena, Jukka kertoo.

Suihku ja takka
Suihkuseinän yhtenäinen valkoinen laatta on Silestone-kvartsipuristetta. Tumma graniittilaatta luo sille kontrastia. Näyttävä fossiilikivi oli ensimmäinen taloon valittu sisustusmateriaali. Seinän tekstuurimaalin rosoisuutta täydentää siihen lisätty olkihake.

Tavoitteena rento rantatalotyyli

Jukka ja Marju valitsivat sisustussuunnittelijaksi Iida Oksasen, lappeenrantalaisen Arki Home -sisustusliikkeen omistajan. Jukka tuntee Iidan yhteisten työprojektien tiimoilta.

– Meitä kiinnosti saada vapaa-ajan kotiimme amerikkalaishenkistä, rentoa rantatalotyyliä, ja Iidan kanssa löytyi heti yhteinen sävel, Jukka ja Marju kertovat.

Pehmeyttä tuovat itse tehdyt ja kirpputoreilta löytyneet sisustustuotteet sekä kalusteet. Iida halusi asukkaiden kädenjäljen näkyvän lomakodin sisustuksessa. Niinpä Marju sekä hänen äitinsä ja äidinäitinsä neuloivat olohuoneeseen tyynyn- ja rahinpäälliset sekä matot. Iidan idean pohjalta syntyi myös puisista kuljetuslavoista persoonallinen sohvapöytä, jonka Jukka nikkaroi.

– Muutamat yksityiskohdat jätin tarkoituksella melkein viime tippaan päätettäviksi. Kun rakennus on jo puoliksi valmis, on helpompi nähdä mitä mikin nurkka tai seinäpinta vaatii. Esimerkiksi raakalautaseinä tuli viimeisten valintojen joukossa. Toteutin Marjun ja Jukan toiveen laudan käytöstä päällystämällä sillä olohuoneen ja keittiön yhdistävän ja harjakorkeuteen kohoavan seinän, Iida kertoo.

Olohuone
Sisustuksessa on käytetty paljon kierrätettyjä ja itse tehtyjä materiaaleja. Olohuoneen pöydän Jukka nikkaroi vanhoista kuljetuslavoista.

Loma-asuntomessut Lappeenrannassa 25.6.-8.7.2012

Teksti: Ann-Mari Lehtonen
Kuvat: Arto Wiikari

Lue Myös

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi