Koti ja sisustus 25.3.2010

Sisustajan Berliini

Teksti: Anna.fi

Kansainvälistyvästä suurkaupungista löytyy designin huippumerkkejä ja viehättäviä pikku putiikkeja.

Paljon on tapahtunut Berliinin taivaan alla siitä, kun ohjaaja Wim Wendersin elokuva vuodelta 1987 loi ihmisten mieliin Berliinin nostalgisena ja runollisena. Saksan pääkaupunki elää jälleen uutta nousuaan. Se näkyy ja tuntuu kaikessa: uusissa moderneissa rakennuksissa, maahanmuuttajien uusissa kasvoissa ja nuoren sukupolven raikkaissa ideoissa.

Berliini on kansainvälistymässä kovaa tahtia. Sisustusliikkeistä löytyvät samat kansainväliset merkit kuin muuallakin maailmassa. Kaupungin kuuluisin korttelin kokoinen tavaratalo, vuonna 1907 avattu KaDeWe, on hyvä paikka aloittaa kierros. KaDeWen sisustuspuoli keskittyy astiastoihin, pientavaroihin ja kodintekstiileihin. Saksalla on vahva porsliiniperinne, ja täällä unohtuu helposti ihailemaan Rosenthalin ja aikansa trendsetterin Hutschenreuther 1814 -yrityksen taidokasta työtä. Kuudennen kerroksen ruokaherkkuosasto on maailmankuulu.

KaDeWe

Stilwerk on ensiluokkainen paikka, jos haluaa tutustua laatudesigniin ja suureen valikoimaan klassikkotuotteita. Stilwerk on sisustajan oma tavaratalo, jossa 52 jälleenmyyjää esittelee korkealaatuisia liikkeitään. Merkeistä löytyvät mm. Vitra, Kartell, Thonet, B&O ja Gaggenau. Paikasta löytyy myös vintagehuonekaluja myyvä Zeitlos, joka on erikoistunut bauhaus-tyyliin ja 1900-luvun alun kalusteisiin. Stilwerkillä on jopa oma lehtensä, ja paikka vetää magneetin tavoin puoleensa muitakin tunnettuja designin suuruuksia. Stilwerkillä on omat myymälät myös Düsseldorfissa ja Hampurissa. Berliinin Stilwerkin lähistöllä sijaitsevat mm. Bisazzan ja Dopo Domanin hienot liikkeet.

Televisiotornin läheisyydessä

Mielenkiintoisin ja elävin alue sisustuksen saralla on kuitenkin Mitte. Tuntuu kuin jokainen päivä olisi siellä uusi, aina tapahtuu jotakin. Alueen näkyvin maamerkki on Alexanderplatzin televisiotorni, jota kutsutaan Berliinin Eiffelin torniksi. Alexanderplatzista pohjoisluoteeseen ulottuvat kadut kuten Neue Schönhauser Strasse, Torstrasse ja Kastanienallee ovat vilkkaita kauppakatuja. Täällä näkyy Berliinin nuori sukupolvi omine pikku putiikkeineen. Schönhauserin liikkeestä löytyy mm. sveitsiläisiä Freitag-kierrätyslaukkuja, saksalaisia designkalusteita ja paljon Berliiniin liittyviä muistoesineitä.

Andreas Murkudiksen liikkeet ovat ilo silmälle. Niiden valikoimiin kuuluu vaatteita naisille, miehille ja lapsille, koruja, kuuluisaa Nymphenburg-porsliinia sekä valaisimia. Liikkeet on ripoteltu pariin rakennukseen ja osa löytyy sisäpihan puoleleta. Muovin ystävää ilahduttaa O.K., josta löytyy pääosin kierrätettyjä tuotteita, kuten senegalilaisia pellistä rakennettuja hahmoja ja Venäjältä tuotuja lasten nukkeja. Paljon muutakin sisustustavaraa on matkannut tänne Aasiasta, Etelä-Amerikasta ja Etelä-Afrikasta. Aitoa berliiniläistä designia etsivän kannattaa suunnata kohti Berlinomat-liikettä. Pääkaupunkiaiheinen kalenteri ja taiteltava televisiotorni odottavat ostajaa. Liikkeessä myydään myös vaatteita ja koruja, pieni kahvilakin löytyy.

Berlinomat

Arte Luise Kunsthotel -hotellissa aivan Saksan parlamentin läheisyydessä on kokemus. Jokainen huone on erilainen, sillä eri taiteilijat ovat saaneet luoda niiden ilmeen vapaasti, ikäänkuin puhtaalle kankaalle. Huoneen 314 seinästä laukkaa esiin hevonen. Huone 512 on jätetty elävän studion oloiseksi; kulmassa on maalipurkkeja ja seinillä luonnoksia. Huoneessa 206 tummanpunaiset samettiverhot luovat aitoa 1920-luvun kabareetunnelmaa. Varaus kannattaa tehdä ajoissa, jotta saa Berliinin unilleen oman unelmahuoneensa.

Arte Luise Kunsthotel

Berliinin parhaat sisustusliikkeet

KaDeWe
Tauentzienstrasse 21-24
Iso tavaratalo, jonka neljännestä kerroksesta löytyy designia, kuudes kerros on ruokataivas.

Berlinomat
Frankfurter Allee 89
100 prosenttisesti vain Berliini-designia. Hauskoja kaupunkiin liittyviä tavaroita, myös vaatteita ja koruja.

Stilwerk
Kantstrasse 17
Kymmenittäin huippudesignia ja korkealaatuisia kalusteita myyviä liikkeitä.

Cramer im Stilwerk
Kantstrasse 17
Klassissista designia kodin moniin eri tiloihin.

Minimum im Stilwerk
Kantstrasse 17
Paljon huippumerkkejä, kuten Thonet ja Vitra. Tilat ovat kauniit ja edustavat.

Minimum im Stilwerk

Zeitlos Berlin
Kantstrasse 17
Nostalgian tuntua kaupassa, jossa myydään vintagekalusteita. Paljon bauhaus- ja art deco -kalusteita Saksasta, myös omaa tuotantoa.

Zeitlos Berlin

Schönhauser Neue
Schönhauser Strasse 18
Paljon mielenkiintoista pikkutavarasta vintagekalusteisiin. Tila on yllättävän iso pienine takahuoneineen.

Schönhauser

Andreas Murkudis
Münzstrasse 21-23
Useita eri liikkeitä tällä nimellä. Sisustusta rakennuksen yläkerroksessa, vaateliikkeitä sisäpihoilla. Myytävänä myös Nymphenburgin kuuluisaa porsliinia.

O.K.
Alte Schönhauser Strasse 37
Tämän kaupan kiertää hymyssä suin. Ihania lapsenmielisiä tavaroita ympäri maailmaa, myös kierrätystavaraa.

O.K.

Bless Shop
Berlin Mulackstrasse 38
Taiteellinen kauppa, jossa ennen kaikkea unisex-vaatteita, mutta myös designia. Ihanat kaulakorumaiset puiset sähköjohdot. Blessin vaatteita löytyy myös Helsingin Wunder-liikkeestä.

Bless Shop

Stue Berlin
Torstrasse 70
Valtaosa kalusteista tanskalaisia. Hyvin tyylipuhdas liike, paljon puisia ja keraamisia elementtejä. Valaisimia mittojen mukaan.

Stue Berlin

Kwik
Kastanienallee 44
Selkeällä konseptilla toteutettu liike, jossa paljon värikkäitä tuotteita lederhoseneista (nahkahousuista) polkupyöriin.

Lampensitz
Oderberger Strasse 42
Valaisinkaupasta löytyy mm. kaislasta ja ohuesta puuviilusta valmistettuja saksalaisia ja espanjalaisia (lzf-lamps.com) valaisimia.

Lampensitz

Exil Wohnmagazin
Köpenicker Strasse 18-20
Iso sisustuskeidas entisessä tehdaskompleksissa. Kahdessa eri rakennuksessa on yli 800 neliötä lofttyylistä myymälätilaa. Pientavaroita, sohvia ja aasialaishenkisiä kalusteita.

Exil Wohnmagazin

Arte Luise Kunsthotel
Luisenstrasse 19
Taidehotellin jokainen hotellihuone erilainen. Numerolla 1 alkavissa huoneissa on majesteetillinen 4,7 metrin huonekorkeus. Ihastuttava museo, jossa voi nukkua!

Teksti ja kuvat: Joanna Moorhouse/Viewmasters
Deko 4/10

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi