Koti ja sisustus 3.5.2010

Verhot ovat helppo tapa muuttaa kodin ilmettä

Teksti: Anna.fi

Verhoilla saa vaihdettua kodin ilmettä nopeasti ja helposti, kun oppii perusasiat. Deko vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Evabritt-paneeliverhot

Minimalistiseen sisustukseen sopivat paneeliverhot. Evabrittpaneeliverhot ja Kvartal-verhokiskojärjestelmä, yhteensä 145,35 e, Ikea.

Miten verhot kiinnitetään?

Kiinnitysmalli riippuu verhoista. Laskosverhot ja kapat kannattaa kiinnittää tarrakiskoon, johon kiinnitetään myös laskosverhon nostomekanismi. Suorien verhojen kiinnitykseen voi käyttää joko kiskoa tai tankoa. Kiskoon ja sen liukuihin verhot kiinnitetään verhonauhan ja verhokoukkujen avulla.

Halifax-kankaasta ommeltu verhoTankoon käytetään verhokoukullisia tai nipistimellisiä renkaita tai kankaaseen ommeltavia purjerenkaita. Myös lenkit ja nauhat ovat hyvä vaihtoehto. Paneeliverhot kiinnitetään paneeliverhokiskoon tai -tankoon, joissa voi olla yksi ura tai useampia vierekkäin.

Kiinnityskorkeus on aina katsottava tilan mittasuhteiden mukaan. Pääsääntönä on, että kiskon tai tangon tulisi olla vähintään 20-30 cm ikkunan yläpuolella ja sen tulisi olla vähintään 50 cm leveämpi kuin ikkunan. Hyvä ratkaisu on myös kiinnittää kisko kattoon, jolloin kisko jatkuu seinästä seinään.

Kuviollisesta Halifax-kankaasta ommeltu verho purjerenkailla, 9,90 e/m. Vihreä laskosverho Tuomi-kankaasta, 9,90 e/m, molemmat Eurokangas.

Millaiset verhot sopivat erkkeriin?

Erkkereihin ja kulmiin on saatavilla muotoontaivutettavia tankoja tai kiskoja, jolloin koko tanko on yhtenäinen ilman niveliä. Tavalliset tangot voidaan myös yhdistää toisiinsa nivelletyin kulmaliitoskappalein. Erkkeriin sopivat pitkälti samanlaiset verhoratkaisut kuin muuallekin, erityisesti laskosverhot pääsevät oikeuksiinsa erkkeri-ikkunoissa. Paneeliverhot eivät taas ole parhaimmillaan erkkerissä. Myös suorat pitkät verhot erkkereiden kulmiin ovat klassinen ja hyvä vaihtoehto.

Kvartal-verhokiskot

Muotoontaivutettavat Kvartal-verhokiskot on kiinnitetty kattoon erkkerissä. Alvine Streck -raitaverhot 29,95 e/2 kpl, molemmat Ikea.

Minkälaiset käännökset verhoon tulee?

Suoran verhon alakäänteen leveys on 8-10 cm. Alakäänne tehdään kolminkertaisena, jotta verhon alaosa saadaan mahdollisimman painavaksi, mikä edistää verhon laskeutumista. Yläkäänne taas riippuu kiinnitystavasta, joista jokainen vaatii eri määrän kangasta. Jos käytetään rypytysnauhaa, tarvitaan enemmän kangasta kuin esimerkiksi kujaan.Yleensä suoriin verhoihin tarvitaan kangasta verhokorkeuden lisäksi 20-30 cm.

Myös verhojen sivut täytyy ommella. Sivukäänteet eivät saa olla liian kapeat, 2-2,5 cm on yleensä hyvä leveys ja se tehdään kolminkertaisena. Reunat kannattaa leikata pois ennen ompelua, koska niillä on tapana kutistua pesussa muuta kangasta enemmän.

Teksti: Jenni Juurinen ja Katri Keihäri
Kuvat: Valmistajat

Deko 5/10

Kommentit (2)

epäilemättä suunnittelijalla ei ole kokemusta ns. tavallisesta elämästä. Onko hän mies, se ei ole varma olen nähnyt suunnittelumokia naisiltakin. Itse olen miettinyt, miten verhotangon voisi kiinnittää noihin kiskoihin…
00

Vain pirullinen mies on voinut suunnitella pitkän verhokiskon asentamisen katon rajaan puulevyn taakse. Arvatkaa väsyvätkö niska ja kädet kun nipistät 4 pitkää verhoa ja kapan sinne kapeaan tilaan. Ja näistä verhojen kiinnikkeistä sitten: ennen kuin kaikki nipistimet ovat paikoillaan, on sormenpäistä melkein nahka pois, kiitos sillekin suunnittelijalle. Kiskot ovat rakentajan laittamat. Eikä niitä saa muuttaa. Tämä olkoon viimeinen syksy, kun kapuan tikkaille ja kun vaihdan talviverhot,
Terveisin
00

epäilemättä suunnittelijalla ei ole kokemusta ns. tavallisesta elämästä. Onko hän mies, se ei ole varma olen nähnyt suunnittelumokia naisiltakin. Itse olen miettinyt, miten verhotangon voisi kiinnittää noihin kiskoihin…
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi