Koti ja sisustus 26.5.2012

Helat puhtaiksi

Teksti: Anna.fi

Liian usein näkee vanhoja huonekaluja, joihin on vaihdettu tyyliin sopimattomat metallivetimet, -nupit tai -avainkilvet. Alkuperäiset, ehjät metallihelat kannattaa aina säilyttää ja kunnostaa.

Helat puhtaiksi

Aloita kunnostus irrottamalla helat ja puhdistamalla ne. Patinoitunut ilme säilyy, kun hankaat ne 0000-teräsvillalla tai huonekalujen puhdistusaineella.

Jos heloissa on maalia, upota ne viemärinaukaisuaineeseen tai maalinpoistoaineeseen. Anna aineen vaikuttaa muutama minuutti ja harjaa irtoava maali pois vanhalla hammasharjalla tai jäykällä pensselillä. Huuhtele helat vedellä ja kuivaa.

Helat puhtaiksi

Maalatut metallihelat puhdistuvat viemärinaukaisuaineessa. Se on kätevämpää käyttää kuin paksu maalinpoistoaine.

Helat puhtaiksi

Anna aineen vaikuttaa ja harjaa irtoava maali pois jäykällä pensselillä. Huuhtele hela vedellä ja kuivaa.

Helat puhtaiksi

Puhdista hela mutta älä jynssää kiillotusaineella, jotta patina säilyy. Kiinnitä helat paikoilleen talttapääruuvein.

Jos helaa ei voi kunnostaa, löydät perinteisen mallisia heloja entisöintiliikkeistä sekä rakennusapteekeista. Ota alkuperäinen hela malliksi mukaan.

Uudet lakkaamattomat helat voit patinoida itse vanhan näköisiksi. Laita helat suljettavaan muovipussiin ja kaada sinne patinointiainetta. Heiluttele suljettua pussia niin, että patinointiaine leviää heloille. Huuhtele lopuksi helat vedellä.

Kiinnitä huomiota myös helaruuveihin. Niiden tulee olla talttapääruuveja, sillä ristipäisissä on yleensä liian iso kanta.

Teksti ja kuvat: Suvi Höglund

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi