Koti ja sisustus 25.4.2012

Patinointi – Uusi pinta pöytään

Teksti: Anna.fi

Käytössä kulunut huonekalu kaipaa uudistusta. Jos peittävä, fiini maalipinta ei houkuttele, voi huonekalun uudistaa uusvanhaksi helposti kotikonstein. Maalariartesaani Suvi Höglund opastaa huonekalun patinnoinnissa.

Uusi pinta pöytään

1. Tarkista ensin huonekalun kunto ja tee tarvittavat korjausliimaukset. Hio puupinta hiomapaperilla puun syiden mukaisesti ensin karhealla, sitten hienommalla hiomapaperilla. Poista hiomapöly huolellisesti.

Maalaa pinta pohjamaalilla. Sekoita maali huolellisesti ennen käyttöä ja levitä siveltimellä. Maalattu pinta on pölykuiva noin tunnin kuluttua. Hionta ja päällemaalaus voidaan tehdä seuraavana päivänä. Puhdista työvälineet käytön jälkeen lakkabensiinillä tai pensselipesulla.

Pohjamaali

Jotta pintaan saadaan hieman huoleton, vanhahtava ilme, maalataan huonekalu kahdella värillä. Maaliksi sopivat alkydi-, öljy- tai vesiohenteiset maalit. Kuvan pöytä maalattiin valkoisella ja harmaalla kalustemaalilla. Levitä siveltimellä ja annan kuivua seuraavaan päivään. Puhdista työvälineet kuten edellä.

2. Hio pintaa varovasti hiomapaperilla. Hio huonekalun kulmat puhki maalista ja tee ”naarmuja” maalipintaan sinne tänne. Poista hiontapöly huolellisesti.

Hio pintaa

3. Käsittele pinta lopuksi värillisellä vahalla. Sekoita vaha hyvin ja levitä ohuesti ja tasaisesti sienellä, puuvahausliinalla tai hyvälaatuisella siveltimellä pyörivin liikkein. Poista ylimääräinen vaha rätillä, johon voi laittaan hieman tärpättiä. Anna kuivua seuraavaan päivään. Patinan voi tehdä myös öljyllä.

Käsittele pinta värillisellä vahalla

Teksti: Ann-Mari Lehtonen
Kuvat: Suvi Höglund

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi