Koti ja sisustus 24.3.2012

Rautahella puhtaaksi

Teksti: Anna.fi

Ajan hammas puree helposti valurautaisiin hellalevyihin ja saa ne kukkimaan ruosteessa. Ruostunut rautahella on kuitenkin helppo käsitellä kiiltäväksi ja käyttökelpoiseksi kotikonstein maalariartesaani Suvi Höglundin neuvoilla.

Poista ruoste

Poista ensin ruoste messinkiharjalla, teräsvillalla tai porakoneella, johon on asennettu teräsharjakiekko. Harjaa niin kauan, että pinta on ruosteeton. Imuroi ja harjaa pinta puhtaaksi pölystä.

Rasvatahrat

Mahdollinen hellalle roiskunut rasva voidaan poistaa huonekalujen puhdistusaineella. Voit myös tehdä pesuseoksen itse. Seokseen tulee yksi osa lämmintä vettä ja yksi osa nestemäistä mäntysuopaa. Kuuraa hellaa teräsharjalla tai kankaalla, jolloin mäntysuopa nostaa rasvan pois. Huuhdo mäntysuopa kokonaan pois lämpimällä vedellä. Lämmitä hellaa kevyesti, jotta pinta kuivuu. Anna hellan jäähtyä ennen kuin jatkat puhdistusta.

Levitä grafittitahna jäykällä siveltimellä hellan pintaan.

Levitä hellalle grafittitahnaa (Liberon) jäykän siveltimen avulla. Jäykän siveltimen saat, kun leikkaat tavallisen sudin harjakset lyhyemmiksi. Grafittitahna on tarkoitettu valu- ja takorautaisten metallipintojen värjäämiseen ja suojaamiseen. Se estää pinta ruostumasta uudestaan.

Irrota uuniluukut ja käsittele ne huolellisesti grafiittitahnalla. Aseta luukut takaisin paikoilleen.

Kiillota pinta lopuksi harjalla tai kankaalla.

Anna hellan kuivua käsittelyn jälkeen. Kiillota hella lopuksi harjalla tai kankaalla.

Teksti: Ann-Mari Lehtonen
Kuvat: Suvi Höglund

Kommentit (1)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi