sopivasti ihana

5 päivää takana – detoxin ei-toivotut vaikutukset

Teksti: Riikka Väänänen
Yöllä asiat tuppaavat paisumaan suhteettomiin mittasuhteisiin ja se ei ainakaan auta nukahtamista.

Ihan perus neuvo paastoajille ja puhdistukuurien pitäjille on tehdä se mahdollisimman stressittömään aikaan. Hieno neuvo, jos ei ole tällainen suorittaja kuin minä. Joulukuu ja tammikuun alku on ollut kiireisintä ja stressaavinta aikaa minulle pitkiin aikoihin. Lähes tauotonta työntekoa joulunpyhistä ja muista virallisista vapaapäivistä huolimatta. Kun siihen päälle tuli vielä yllättäen hautajaiset, vähemmän yllättäen matka Lontooseen mm. ex-mieheni kanssa ja muutama muu henkisesti rankka tapahtuma, stressikierrokset ovat aika lailla tapissa. Mutta koska olen suorittaja ja olin päättänyt pitää puhdistuskuurin heti vuoden ensimmäisestä päivästä lähtien, niin myös tein.

Nyt detoxia on takana viisi päivää ja toistaiseksi voin lähinnä listata detoxin ei-toivotut vaikutukset. Niitä positiivisia vaikutuksia odotellessa.

Detoxin ei-toivotut vaikutukset – Unettomuus

Jo muutama päivä ennen detox-kuurin aloittamista minulla iski niskaan paha lihaskramppi. Luultavasti stressireaktio sekin. Siitä huolimatta pitäydyin päätöksessäni olla syömättä lääkkeitä ja sen olen saanut tuta pahana unettomuutena. Vaikka olen syönyt illalla melatoniinia, hautonut niskaani kuumalla kauratyynyllä, maannut iltaisin piikkimatolla ja käynyt hierojalla, olen käytännössä valvonut viisi yötä.

Melatoniini auttaa nukahtamaan, mutta herään aamuyöllä ja valvon noin kahdesta puoli viiteen joka aamu.

Detoxin ei-toivotut vaikutukset – Kireä pinna

Tässä kuurissa ei ole nälkä, sillä ruokaa saa syödä ihan riittämiin, kunhan se on mahdollisimman puhdasta ruokaa. En kaipaa myöskään kahvia tai alkoholia. Pinnaa kiristää lähinnä unettomuus, ja se jo pariin kertaan mainittu stressi, jota lisää jatkuva ruoan miettiminen. Ruokaa joutuu pohtimaan yllättävän paljon, silloin kun pyrkii mahdollisimman puhtaaseen ravintoon. Normaalisti syön arkisin lähinnä ruisleipää, fetaa tai mozzarellaa ja tomaattia. Ja palkitsen itseni salin jälkeen kauralakupatukalla. Nyt kun maitotuotteet ovat kiellettyjen listalla, meitä on detox-kuurilla kaksi ja tammikuullekin sattuu vielä ”ylimääräisiä” vapaapäiviä, ruokaa joutuu miettimään kohtuuttoman paljon.

Tällä hetkellä lämmin kauratyyny on käytössä lähes 10 h päivässä. Se lievittää edes hiukan niskasärkyä.

Detoxin ei-toivotut vaikutukset – Kipeä vatsa

Aamuiset detox-shotit kuplivat minulla vatsassa lähes 24 tuntia. Mahani on äänekkäämpi kuin astianpesukoneeni. Asiaa ei varmasti auta gluteiiniton kaura-siemennäkkäri. Oikutteleva vatsani kun ei normaalistikaan kestä siemeniä tai pähkinöitä. Mutta kun (yhtenä) tavoitteena on litteämpi vatsa, kuplivan vatsan kestää kyllä.

Eilinen tonnikala chevice kauran-siemennäkkärillä oli kyllä herkullista, mutta näkkäri kostautui vatsakipuina.

Detoxin ei-toivotut vaikutukset – Rasvoittuva iho ja hiukset

Tämäkin on yksi syy, miksi detox kannattaa ajoittaa aikaan, jolloin on mahdollisimman vähän kiirettä ja tapaamisia. Detox saa normaalinkin ihon oireilemaan – yleensä näppyinä. Kuten jo edellisessä postauksessa kerroinkin, vaihdoin myös ihonhoitotuotteeni mahdollisimman puhtaisiin, eli luonnonkosmetiikkaan, puhdistuskuurin ajaksi. On ihan normaalia, että iho reagoi jo pelkästään tuotteiden vaihtoon ärtymällä tai näppyilemällä, mutta nyt huomaan selvästi myös detoxin vaikutuksen ihoon. Normaalisti näpytön ihoni ”puskee ulos” kuona-aineita, jotta kuurin päätteeksi se on (toivottavasti) aiempaa kirkkaampi ja hyvinvoivempi jopa tästä stressistä huolimatta.

Myös hiukset tuntuvat valuvan pitkin päätä. Hiukan kuin niistä olisi imetty aiempi elinvoimaisuus pois. Luultavasti tämäkin on seurausta detoxista. Myös hiuspohja puhdistuu ja päänahka rasvoittuu siksi normaalia nopeammin.

Vaihdoin jopa tuoksun luonnonkosmeettiseen versioon kuurin ajaksi.

Detoxin ei-toivotut vaikutukset – Vetämätön olo

Vaikka detox-kuurin tavoitteena on nimenomaan virkeämpi olo, se ei todellakaan tunnu vielä. Tässäkin toki unettomuudella on oma vaikutuksensa. Salilla huomaan, että normaali 30 min lämmittelyni cross-trainerilla tuntuu tällä hetkellä nälkävuodelta. Myös normaalisti käyttämäni painot tuntuvat aiempaa raskaammilta ja tutut toistomäärät turhan suurilta jaksamiseeni nähden.

Kyllä se tästä vielä iloksi, tai ainakin helpommaksi, muuttuu.

Lohdutuksena itselleni ja muille detoxaajille voisin sanoa:

Kokemuksesta tiedän ensimmäisten päivien olevan pahimpia. Minun tapauksessani noita päiviä on tällä kertaa kolmen sijaan ainakin viisi. Ensi viikolla pitäisi helpottaa. Huomaan, kuinka riippuvaiseksi olen tullut migreeninestolääkkeistäni. Jos tämän ansiosta voin jatkossa vähentää niiden käyttöä (kuten ensimmäisen detox-kuurini jälkeen särkylääkkeiden), kuuri on jo silloin ollut kärsimystensä väärti. Jos sen lisäksi ihoni kirkastuu, oloni virkistyy ja vatsani litistyy, pari unetonta yötä unohtuu aika nopeasti. Toivottavasti pääsen pian kertomaan teille detox-kuurin toivotut vaikutukset.

Lue myös:

Mitäs jos pitäisit tipattoman sijaan detox-kuurin?

 

 

Lue myös

X