Sopivasti ihana

7 + 1 vinkkiä – näin peset hiukset oikein

Teksti:
Riikka Väänänen

Tänään punasin huuleni ja lähdin salille. Kyllä, kuntosalille. Ajankohtana, jolloin tiesin olevani siellä yksin. Tein sen ihan oman itseni vuoksi.

Ei ole aivan sama, miten peset hiuksesi. Etenkään, jos haluat säilyttää hiusvärin, hiukset pitkinä, sinulla on hiustenlähtöä tai hiuksesi rasvoittuvat nopeasti.

Paras sampoo juuri sinulle

Valitse sampoo hiuspohjasi kunnon mukaan. Onko se kuiva? Hilseilevä? Rasvoittuva? Lähteekö sinulta hiuksia? Jos hiuspohja on normaali (ei sanottavia ongelmia), voit myös valita sampoon, joka säästää tai jopa kirkastaa väriä. Tai jos haluat molemmat, hanki kaksi sampoota ja käytä niitä vuoron perään. Hilseilevän hiuspohjan sampoossa on yleensä sinkkipyritionia, joka vähentää mikrobien kasvamista ja rauhoittaa hiuspohjaa, salisyylihappo taas kuorii kuollutta ihosolukkoa, jolloin hoitavat aineet pääsevät paremmin vaikuttamaan. Vaikka päänahkasi olisi rasvoittuva, älä silti poimi marketin hyllyltä kaikkein tujuinta sampoota, vaan sellaisen, joka tasapainottaa talineritystä. Rasvoittuvan hiuspohjan sampoissa on yleensä talia imevää ja talintuotantoa tasapainottavaa merilevää, savea tai aktiivihiiltä. Jos pyrit eroon rasvaisista hiuksista kuivattamalla hiuspohjaa, olet tuhon tiellä. Mitä enemmän ja voimakkaammilla aineilla hiuksiasi peset, sitä nopeammin hiukset rasvoittuvat, sillä päänahka tuottaa talia pitääkseen itsensä pehmeänä ja hiukset kiiltävinä.

Mark Birchin sampoo on riittävän mieto ja hiuspohjaa hoitava sopiakseen päivittäiseen hiustenpesuun. Se myös hillitsee hiustenlähtöä.

Syväpuhdista

Puhdista pöly, saasteet ja muotoilutuotejäämät hiuksista pesemällä ne kerran viikossa syväpuhdistavalla sampoolla. Huomaat myös hiusvärin kirkastuvan (kun et syväpese liian usein) syväpuhdistuksesta. Hoida hiukset sen jälkeen ravitsevalla naamiolla. Pese päänahka sampoolla ja anna huuhteluveden huuhdella liat pois hiuksista. Levitä hoitoaine vain pituuksille ja latvoille – älä päänahkaan, ellei se ole kuiva.

Sebastian Dark Oil -sampoo ei ole varsinaisesti syväpuhdistava sampoo, mutta niin pesevä (ja silti hoitava), että sitä voi käyttää myös sellaisena.

Tuplapesu takaa ilmavat hiukset

Vaahdota aina kaksi kertaa. Etenkin jos tukkasi on rasvoittuva tai hento. Ensimmäinen vaahdotus pesee liat pois, toinen hoitaa hiuksia ja tekee niistä ilmavat. Kuivaa hiukset pesun jälkeen föönillä, jolloin hiukset nousevat hiuspohjasta eivätkä mene päätä pitkin ja ime rasvaa päänahasta. Jos et ole näppärä föönaaja tai pyöröharjan pyörittäjä, kuivaa tukka pää alaspäin. Silloin hiukset nousevat tyvestä kuin itsestään.

Vältä tuuheuttavia sampoita kireimmillä pakkaskeleillä, sillä ne tuppaavat sähköistämään hiuksia. Tämä Kerasilk Repower -sampoo ei pelkästään tuuheuta mutta myös korjaa hauraita hiuksia ja on loistava sampoo hennoille kutreille kaikilla muilla paitsi pakkaskeleillä.

Oikea määrä sampoota

Älä lantraa sampoota vedellä. Yhtäkään sampoota, oli se kampaamosta tai marketista, ei ole suunniteltu lantrattavaksi. Jos haluat säästellä sampoota, käytä sitä oikea määrä, kaikki sen yli päätyy vain pesemään talosi viemäriverkostoa. Yhteen pesuun riittää noin 50 centin kolikon verran sampoota (tuplapesussa jaa määrä kahtia), silloinkin kun hiukset ovat pitkät mutta normaalin paksuiset.

Sampoota ja hoitoainetta tulee helposti lorautettua liikaa. Tämä määrä riittää jopa kahteen pesuun.

Pese hiukset pää alaspäin

Pese tukka pää alaspäin ainakin joka toinen kerta. Näin et hankaa ja kuluta hiusten pintaa, eikä väri haalistu yhtä nopeasti kuin perinteisessä pesussa. Ja silloin myös se helposti hikoontuva niskatukka tulee puhtaaksi ja hiukset pysyvät puhtaina pidempään.

Mitä kuivempi tukka, sitä sähköisempi se on. Kosteuttavat sampoot ja hoitoaineet hillitsevät hiusten sähköisyyttä.

Pese tukka joka päivä

Pesethän naamasi ja kainalosikin joka ilta. Hiuspohja on ihoa siinä missä muukin vartalon iho, mutta siinä on enemmän hiki- ja talirauhasia kuin vartalossa tai edes kasvoilla. Päivittäinen pesu takaa sen, että päänahka pysyy terveenä, jolloin tukkakin kasvaa terveempänä ja vahvempana. Varsinkin jos treenaat joka päivä. Kuivasampoo ei korvaa vesipesua, vaikka se raikastaakin tukkaa. Se on vain pika-apu otsatukan freesaamiseen tai tukan pöyhimiseen pipon jäljiltä.

Palasampoot ovat tulleet jäädäkseen. Ne eivät ole pelkästään käteviä matkoilla, mutta vedettöminä ne ovat myös ympäristöystävällisempi valinta.

Hiero!

Terveestä hiuspohjasta kasvaa terveet hiukset. Jos kasvatat tukkaa tai sinulla on hiustenlähtöä (hiuksia lähtee enemmän kuin 100–150 päivässä), hiero hiuspohjaa joka pesussa. Se parantaa päänahan verenkiertoa, jolloin hiusnystyt (eli ne josta hiukset kasvavat) saavat enemmän ravintoaineita ja hiukset kasvavat nopeammin ja vahvempina.

+ Pese hiusharja joka hiuspesun yhteydessä. Likainen harja likaa hiukset.

Lue myös:

Näin pidät vaaleat viileinä

X