
9 vastausta arkisiin tukkapulmiin
Ketä muuta korona ja sen aiheuttama kaaos ahdistaa? Puhutaanko välillä vaikka tukasta?
Kaikki puhuvat nyt koronasta ja vessapaperista. Puhuttaisiinko välillä vaikka tukasta? Jos ei muuten niin siksi, että useimmat tukkapulmat on sentään mahdollista ratkaista. Kokosin yhteen muutamia lukijoideni lähettämiä kysymyksiä ja hiusgurujen vastauksia niihin. Tässä 9 vastausta arkisiin tukkapulmiin:
1. Tarvitaanko syväpuhdistavaa sampoota oikeasti?
Kyllä, etenkin jos käytät joka päivä muotoilutuotteita. Nykysampoot ovat melko hoitavia (ei siis kovin peseviä), jolloin hiuspohjaan voi kertyä muotoilutuotteita. Seurauksena saattaa olla päänahan nopeampi rasvoittuminen, hiusvärin samentuminen sekä jopa hiustenlähtöä. Voit käyttää syväpuhdistavaa sampoota jopa kerran viikossa, kunhan käytät sen jälkeen tehokkaasti ravitsevaa hoitoainetta – etenkin jos sinulla on pitkät tai kovin käsitellyt (esim. raidoitetut) hiukset.
2. Voinko hiuksia föönata joka päivä?
Voit, mutta sen lisäksi että föönaus kuivaa hiukset, se myös kuivattaa hiuksia. Joten suojaa etenkin latvat hiusöljyllä.
3. Mikä auttaa kuivaan ja kutisevaan päänahkaan?
Yllättävää kyllä, päivittäinen pesu ovat paras keino hoitaa ärtynyttä hiuspohjaa. Hiki, tali ja lika ärsyttävät hiuspohjaa entisestään. Jos hiuspohjasi on kuiva (huomaat sen esim. kiristelynä, kutinana ja pölysokerin kaltaisena hilseenä), käytä hiusten pesuun kosteuttavaa sampoota. Et tarvitse erikseen hiuspohjan kuorintaa, mutta sampoo joka kuorii kevyesti (esim. sisältää salisyylihappoa) auttaa myös kuivuuteen ja kutinaan.
4. Miten löydän hoitoaineen, joka ei latista ohuita hiuksiani?
Korvaa pois huuhdeltava hoitoaine kevyellä, hiuksiin jätettävällä, hiuksia tuuhentavalla hoitosuihkeella. Tosin nykyään on jopa naamioita, jotka litistämisen sijaan tuuheuttavat tukkaa.
5. Rasvoittuvatko hiukset vähemmän, jos niitä ei pese joka päivä?
Ei. Sampoo puhdistaa hiukset ja hiuspohjan, ei ihon sisällä olevia talirauhasia. Ainoastaan liian tujut pesuaineet saattavat kiihdyttää päänahan rasvoittumista, koska iho pyrkii suojaamaan itse itseään tuottamalla rasvaa. Jos peset ihoa tai hiuspohjaa järeillä aineilla iho käy vastaiskuun tuottamalla lisää rasvaa ja silloin noidankehä on valmis. Eli pese hiuspohja joka päivä, etenkin jos urheilet tai käytät päivittäin muotoilutuotteita, mutta käytä pesuun hellävaraisia tuotteita.
6. Voinko leikata haaroittuneita latvojani itse?
Toki voit, mutta keittiöfiskarseja ei ole tarkoitettu hiusten leikkaamiseen. Jos sakset ovat tylsät, ne voivat vahingoittaa heikkoja latvoja entisestään.
7. Miten voisin suoristaa hennon, mutta pinnalta pörröisen tukkani ilman, että se näyttää lehmän lipaisemalta?
Suhkuta tyveen tuuheuttavaa tyvivaahtoa ja kuivaa tukka pää alaspäin, jolloin tyvi nousee kuin itsestään. Tai jos olet näppärä, kohota tyvi pyöröharjan avulla. Käytä sen jälkeen suoristusrautaa vain hiusten pituuksiin ja latvoihin, älä tyveen.

8. Miten piristän arkista ponnariani?
Suihkuta tukkaan suolasuihketta ja föönaa ne kuiviksi. Letitä ponnari löysästi ja tupeeraa lettiä sormin, jolloin se näyttää sekä rennommalta että paksummalta kuin perus letti.
9. Voiko ravintolisillä oikeasti vaikuttaa hiusten kuntoon?
Kyllä voi. Mutta yhtä kaikki ongelmat ratkaisevaa pilleriä ei ole. Hiusten huono kunto ja hiustenlähtö ovat usein monen tekijän summa. Biotiini on tunnetuin hiusten kuntoa parantava lisäravinne. Se onkin hiusten kasvattajan paras kaveri, sillä sen lisäksi että se nopeuttaa hiusten kasvua, hiukset kasvavat myös vahvempina. Biotiinin tehon huomaat noin kolmessa viikossa. Sen lisäksi D-vitamiini, rauta, kupari, sinkki ja C-vitamiini ovat olennaisia vitamiineja ja mineraaleja hiusten kunnon kannalta.
Lue myös:
Mitä eroa on rakennesuihkeella ja kuivasampoolla?
Kommentit