sopivasti ihana

Äidin rakkaus voittaa kaiken

Teksti: Riikka Väänänen

Tulin äidiksi aivan liian nuorena. Se ei ollut suunniteltua. Mutta en voisi rakastaa tuota tytärtä enempää tai olla ylpeämpi hänestä.  Äidin rakkaus voittaa kaiken.

Minulla on maailman upein äiti. Hyvän perheen kiltti tyttö, jolle voin silti kertoa kaikki hullut sinkkuelämäni kiemurat. Hän on ollut karanteenissa koko kevään. Minä, joka harvoin soitan kenellekään, olen nyt ottanut tavaksi soittaa äidilleni päivittäin. Terapiaa molempiin suuntiin. Äidin rakkaus voittaa kaiken.

Aina isän tyttö

Olin aikuisuuteen saakka isän tyttö. Olen isän tyttö edelleen. Mutta olen vasta aikuisena tajunnut, kuinka upea äiti minulla on. Veikkaan, että esimerkiksi entinen mieheni kaipaa häntä jopa enemmän kuin minua.

Olen kertonut, että olen syntynyt kilttiin perheeseen ja minä olen se tulisieluisin meistä. Olen edelleen. Äitini tuntee minut niin hyvin, että jos minusta ei hetkeen kuulu, on kyseessä joko PMS tai joku muu hiljaisuuteen ajava asia, eikä hän silloin edes yritä ottaa kontaktia. Fiksu nainen. Entinen mieheni kutsuu häntä (ei minua) sydämen viisaaksi.

Isäni on älykkö, äitini viisaus on täysin toisenlaista. En sano, että äitini olisi sivistymätön. Ei todellakaan. Mutta hänen suurin vahvuutensa on sydämen viisaus. Aivan kuten entinen mieheni on todennut. Äitini on ehdottomasti sydämen viisas. Viisaimpia ihmisiä, jota olen koskaan tavannut.

Olemme eronneet kaikki, koska tiedämme, mitä hyvä on

Hän kantaa  sydämessään taakkaa siitä, että me kaikki neljä lasta olemme eronneet. Haluaisin kertoa hänelle, että se ei liity mitenkään lapsuuteen. Tai oikeastaan liittyy kaikin tavoin.

Minulla on ollut niin onnellinen lapsuus kuin lapsella voi olla. Iso perhe, ei huolta mistään, vanhemmat, jotka rakastivat niin että sen tiesi ja tunsi. Me olemme eronneet kaikki, koska tiedämme, mitä hyvä on.  Vanhempani erosivat myös sitten kun olin jo aikuinen. Hyvä niin. Kumpikaan ansaitse muuta kuin rakkautta.

Olen äärimmäisen onnekas. Minulla on iso perhe. Eno, joka kaipaa minua tuolla 300 kilometrin päässä (ja miehille poikkeuksellisesti muistaa myös kertoa sen), rakkaat tätini, tytär Lontoossa, jota ikävöin koko ajan, poikani Tapiolassa, jonka hiljaisesta seurasta en saa koskaan tarpeeksi, isä, joka vielä yli 70-vuotiaana jaksaa innostua droneista ja on ikuinen idolini, rakkaat isoveljeni ja pikkusiskoni sekä -veljeni, joiden tiedän aina olevan paikalla kun heitä todella tarvitsen.

Kiitos äiti!

Mutta jos jollekin, olen kaikkein kiitollisin äidilleni. Hän jos joku, ansaitsisi Saulin tunnusmerkin  itsenäisyyspäivänä. Niin suurta sydäntä ei löydy keltään muulta. Hän on opettanut minulle, meille, mitä on olla äiti. Sellainen, jonka luokse voi aina tulla. Joka rakastaa, eikä koskaan paheksu.  Äiti isolla Ä:llä. Sellainen on minun äitini ja sellainen haluan itsekin olla. Olen perinyt isältäni tavan ajatella analyyttisesti, äidiltäni tunteet. Ne eivät sulje toisiaan pois. Rakastan molempia.  Ja tiedän, tunnen sydämessäni, että äidin rakkaus voittaa kaiken.

Olen äärimmäisen onnekas, koska minulla on sinut. Kiitos äiti!

Lue myös:

Elämäni miehet

Lue myös

X