sopivasti ihana

Hiuskriisin ratkaisu – hiusten sinettituuhennokset

Teksti: Riikka Väänänen

Lupasin kertoa, miten ratkaisin hiuskriisini.

Kärsimättömänä luonteena päädyin hiusten sinettituuhennoksiin.

Lähtötilanne: Päälliosa ylsi hädin tuskin takaraivolle ja sivuilla oli vain pulisongin mittaista tukkaa.

Huolimatta siitä, että hiustenpidennyksillä ja -tuuhennoksilla on turhamainen kaiku.

Niistä tulee ensimmäisenä mieleen Kardashianit, fitness-tähdet ja turhiksi julkkiksiksi tituleeratut henkilöt. Niillä on myös hankalasti hoidettava ja hiuksia rasittava maine. Se on sääli, sillä sinetein tehdyistä pidennyksistä, tai minun tapauksessani lähinnä tuuhennoksista, olisi apua niin monelle hiussadosta syystä tai toisesta kärsiville tai niille ikuisille hiustenkasvattajille.

Taitavasti tehdyt tuuhennokset peittävät hyvässä tapauksessa pälvikaljun, ”paikkaavat” koronan tai vaihdevuosien aiheuttamaa hiustenlähtöä ja tuuheuttavat hentotukkaisuudesta ikänsä kärsineen hiuksia.

Toki nämä kaikki ongelmat voi laittaa turhamaisuuden piikkiin, mutta totuus on se, että hiukset vaikuttavat todella paljon itsetuntoon ja huono itsetunto vaikuttaa elämänlaatuun. Joten miksi ei hakisi apua mieltä painavaan ongelmaan, jos sellaista on tarjolla?

Minulla hiusten päälliosa katkesi puolesta päästä rankan elämänvaiheen seurauksena. Yhtäkkiä tukassani oli kaksi selvästi näkyvää erillistä kerrosta. Vaikka sittemmin elämäni on rauhoittunut ja olen tehnyt merkittäviä korjausliikkeitä elämäntapoihini. Olen joutunut huomaamaan, että tukka ei kuitenkaan kasva riittävän nopeasti (vain sentin puolitoista kuussa), että tekemäni korjaukset näkyisivät pitkissä hiuksissani vielä pitkään aikaan.

Siksi aikani kipuiltuani pyysin apua tuttavaltani ID Hairin (B-long -pidennyksiä käyttävältä) koulutuspäälliköltä Heidi Alastalolta. Heidi on tehnyt tuhansia hiustenpidennyksiä ja tuuhennoksia, ja tiesin, että Heidi osaa auttaa myös minua tässä aivan turhan pitkässä kasvatusvaiheessa.

Tulos ensimmäisen tuuhennoksen jälkeen.

Omiin hiuksiin kiinnitettävät pidennykset ovat värjättyä, yleensä Aasiasta peräisin olevaa luonnonhiusta.

Ensimmäisellä kerralla hiuksiini käytettiin 3 pakettia hiuksia, mutta nyt olemme todenneet, että pärjään 1,5 paketillakin. Ennen kiinnitystä Heidi leikkaa jokaisen sinetin kahtia eli käyttää puolikkaita sinettejä, jolloin tukka on liikkuvampi, luonnollisemman näköinen, eivätkä pienemmät osiot rasita tai ärsytä hiuspohjaa tai hiuksia.

Kävimme läpi ison nipun eri värisiä tupsuja ja valitsimme niistä kolme sävyä (mitä enemmän sävyjä hiuksissa, sitä luonnollisempi ja tuuheamman näköinen lopputulos on). Nykyään käytämme enää vain yhtä sävyä. Omat harmaani ja mustani kun puskevat raitaa ihan luonnostaankin tuuhennoksien sekaan.

Olin kokeillut pidennyksiä työni vuoksi joskus vuosia sitten ja silloin koin ne silloin hyvin työläiksi ja villan lailla ihoa kutittaviksi. Nyt tilanne on täysin toinen. Jo pelkästään sen vuoksi, että olin kärvistellyt hiuskriisissäni jo yli puoli vuotta ja valmis kaikkeen (lisää hiuksia hinnalla millä hyvänsä!), mutta myös siksi että menetelmät ja käytetyt hiukset ovat kehittyneet.

Ensimmäisellä kerralla hiusten kiinnittämiseen meni reilut pari tuntia. Jokainen käytetty minuutti oli kuitenkin sen arvoista, sillä lopputulos oli hyvin luonnollinen (ainoastaan miesystäväni on huomannut sinetit), ja minusta tuntui heti niiden laiton jälkeen, että peilistä katsoi taas tuttu ihminen, eikä se takatukkainen pörrö, joka siellä oli murjottanut jo kuukausia ja kuukausia.

Mitään suurempia muutoksia hiustenlaittoon tai -hoitoon en ole joutunut tekemään, paitsi hiusharjat menivät vaihtoon. Sinettihiuksia ei kannata harjata harjoilla, joissa on nupit päässä. Ne vain tarttuvat sinetteihin ja saattavat pahimmassa tapauksessa nykäistä ne irti. Pidennyksien kanssa olen käyttänyt vain luonnonharjasharjoja. Ne tekevät hyvää myös omille hiuksilleni, sillä harjakset kuljettavat hiuspohjan omaa talia hiuksien pituuksiin (hoitaa ja kiillottaa) ja silottavat pörröisen hiuslaatuni paremmin kuin mikään muu harja.

B-longin luonnonharjasharja on tarkoitettu hiustepidennyksille.

Heidi kehottikin harjaamaan tuuhennettuja hiuksia ahkerasti, jotta ne eivät mene takkuun. Se nimittäin on pidennettyjen hiusten ”perisynti”, takkuisuus. Ainakin jos ei hoida.

Vaihdoin myös käyttämäni hoitoaineen, koska hiustenpidennykset rakastavat silottavia ja kosteuttavia tuotteita (aivan kuin omat kuivat ja pörröiset hiuksenikin). Korjaavia eli jälleenrakentavia tuotteita on syytä välttää. Ne tuppaavat kovettamaan pidennyksiä, eivätkä ole riittävän selvittäviä.

Aluksi hankalimman (tai epämukavimman) tuntuiselta kuulostava Heidi ohje oli se, että tukka olisi hyvä laittaa kiinni yöksi, jotta ne eivät takkuunnu. Ensin kiinnitin kiinnitin hiukset ponnarille, mutta sitten tajusin, että letti painaa niskaa nukkuessa vähemmän, ja olenkin sen jälkeen tunnollisesti letittänyt hiukset palmikolle aina ennen nukkumaan menoa – ja nukkunut hyvin. Sekä selvinnyt lähes takuitta.

Sain myös ohjeen, ainostaan hiuspohja pestään, pituuksille riittää pesuvedellä puristelu. Ne kun eivät varsinaisesti likaannu.

Aivan kuten aiemmin mainittu harja, myös nämä hoitotuotteet ovat suunniteltu hiustenpidennyksiä varten.

Nämä L’Akmen silottavat tuotteet jäävät käyttöön sittenkin, kun luovun sineteistä. Ihana tuoksu ja pehmeys.

Hyviä ohjeita kaikki, sillä en ole kokenut pidennyksien pesemistä tai hoitamista tippaakaan työlääksi. Silottavien tuotteiden ansiosta hiukset eivät ole myöskään pahemmin takkuuntuneet. Ainoastaan hiusten kuivaaminen on aiempaa työläämpää, koska hiuksia on paljon normaalia enemmän.

Myöskään huollot eivät ole tuntuneet rasitteelta. Sinettihiuksia huolletaan muutaman kuukauden välein (välien pituus riippuu hiustenkasvuvauhdista), jotkut käyvät huolloissa jopa vain puolivuosittain. Minulla kuitenkin raidoitetaan tyveä huoltojen yhteydessä ja hiukseni kasvavat nopeasti, joten tahti on ollut noin 2,5 kuukauden välein. Käyn siis yhtä usein huollossa kuin kävin aiemmin raidoituttamassa hiuksiani.

Irronnut sinetti.

Huoltojen välissä sinettejä on irronnut jonkun verran (5–10), johtuen sekä ihan ”luonnollisesta poistumasta” että siitä, että aina muutama liukuu irti esimerkiksi harjauksen tai hankauksen seurauksena. Mitään suurempaa katoa tai epätasaista irtoamista en ole kuitenkaan huomannut. Koska huoltoväli ei ole ollut 3 kuukautta pidempi, Heidi on uusinut huolloissa vain osan sineteistä. Ainostaan seitsemännen kuukauden kohdalla päädyimme siihen, että kaikki uusitaan. Sinetit kun kasvavat oman hiuksen mukana ja osa niistä oli jo 10 cm päässä hiuspohjasta ja alkoivat tarttua harjaan.

Alkuperäinen suunnitelmani oli pitää tuuhennoksia noin puoli vuotta, mutta 6 kuukauden päästä tukkani päälliosa ja sivut eivät mielestäni ollut kasvaneet vielä riittävästi, jotta olisin vielä halunnut luopua sineteistä. Nykyään niitä vain laitetaan puolet vähemmän.

Katkennut päälliosa ja sivut ovat saaneet lisää pituutta, mutta eivät vielä riittävästi luopuakseni sineteistä.

En silti väitä, että en odottaisi sitä päivää, kun kaikki hiukseni (toivottavasti vielä) yltävät hartioille ja pääsen leikkauttamaan long bobin eli pitkän polkan. Oma on kuitenkin aina oma, mutta hiuskriisin taklaamisessa sinetit ovat olleet loistava ratkaisu.

Toistaiseksi kuitenkin vielä näin.

Muutama fakta:

Sinettipidennykset maksavat noin 750 euroa.

Tuuhennokset 200–300 euroa.

Hinnat toki vaihtelevat tekijän ja käytettyjen pidennyksien ja niiden määrän mukaan.

Ennen pidennystä käydään konsultaatiossa, jossa päätetään hiusten väri, pituus ja arvioidaan tilattavien tupsujen määrä.

Hiustenpidennyksiä ei saa värjätä hapeteväreillä, mutta niitä voi sävyttää kotona käytettävällä sävynaamiolla. Huokoinen (aasialainen) hius nappaa sävyt aika napakasti, joten sävyvalinnoissa kannattaa olla maltilllinen.

Lue myös

X