sopivasti ihana

Ihana kevätaurinko – ja sen varjopuolet

Teksti: Riikka Väänänen

Hyvää kevätpäiväntasausta! Juuri nyt auringolta suojautumisesta kirjoittaminen tuntuu hiukan jopa absurdilta, kun koko maailma suojautuu ihan muunlaiselta uhalta. Toisaalta, ulkona paistaa vihdoinkin, eikä meillä ole (ainakaan vielä) ulkonaliikkumiskieltoa. Nuo ihanat säteet tuovat edes hiukan valoa tähän synkkään aikaan. Ihana aurinko.

Eräs englantilainen tuttavani totesi kerran, että suomalaiset ovat kuin auringonkukkia: heti kun auringonsäteet tunkeutuvat pilvien takaa, käännämme kasvomme niitä kohti. Ja oikeassahan hän on. Imemme itseemme jokaisen valonsäteen, sillä pessimisti takaraivossamme muistuttaa, että se on vain hetkellistä.

Rakastan itsekin aurinkoa ja päivetystä. Siitäkin huolimatta, että asiasta vuosia kouluttaneena ja kirjoittaneena tiedän erittäin hyvin myös tuon ihanan valon varjopuolet. Kaksi hyvin läheistä ihmistäni täysin maapallon vastakkaisilla puolilla on hiljattain sairastunut ihosyöpään. Ei onneksi melanoomaan, mutta ihosyöpään kuitenkin. En halua olla sormi pystyssä syyttelemässä auringonpalvojia, mutta erään blogiani seuraavan toiveesta sekä läheisiäni kohdanneista sairauksista johtuen aion kuitenkin vähän varoitella ja muistutella.

Ja vaikka pysyisimme aina varjossa, täysin suojaan UV-säteiltä emme pääse.

Nykyaurinkosuojissa on valinnanvaraa joka ihotyypille, myös rasvaiselle.

Ihana kevätaurinko – Lyhyt opas säteiden eroavaisuuksiin

Jos tekee hyvin karkean jaon, voisi sanoa, että UVA-säteet vanhentavat ja UVB-säteet polttavat ja ruskettavat. UVB-säteet vaikuttavat ihossa melko pinnallisesti, kun taas UVA:t tunkeutuvat ihon pinnan alle ja vaikuttavat muun muassa ihon kimmoisuuteen ja joustavuuteen. UVB-säteiden vaikutukset näkyvät nopeasti esimerkiksi punoituksena ja jopa kipeinä rakkuloina. Moni meistä on joskus käräyttänyt ihonsa etelän auringon alla niin, että lakanankin kosketus on ollut tuskaa.

UVA-säteily on paljon salakavalampaa. Se tunkeutuu pilvien ja ikkunoidenkin läpi – myös talven synkimpinä kuukausina – ja tekee hitaasti ja salakavalasti tuhoja ihossa. Ihon rypistämisen ja veltostamisen lisäksi UVA-säteet aiheuttavat myös maksaläiskiä ja aurinkoihottumaa.

Molempia vastaan tarvitaan suojaa. UVB-suojasta kertoo aurinkovoidepurkin SPF (Sun protection factor) tai SK (Suojakerroin), UVA-säteitä vastaan suojaava purkin kyljessä on PPD (Persistent Pigment Darkening) tai ympyrän sisälle kirjoitetut kolme kirjainta UVA.

Useimmissa aurinkosuojissa on sekä UVA- että UVB-suoja.

Ihana kevätaurinko  – Ja terve päivetys

Vaikka kuinka väitetään, että rusketus on pois muodista ja toivotetaan ihmiset tervetulleeksi 2020-luvulle, tosiasia on se, että osa meistä edelleen haluaa edes hivenen väriä kasvoilleen silloin kun se on mahdollista. Olisi tyhmää laittaa pää pensaaseen ja teeskennellä, että näin ei ole. Siksi tässä päivetystä rakastavan kauneustoimittajan vinkit terveempään ja kauniimpaan päivetykseen:

Syö aurinkokapseleita. Ne eivät pelkästään nopeuta päivettymistä, ne myös syventävät sitä ja lisäävät päivetyksen kestoa, kun jatkat kapseleiden syöntiä vielä silloinkin kun aurinko painuu pilvien taakse.

Nämä ovat Lieracin Sunnissimet ovat parhaaksi toteamani aurinkokapselit.

Suojaa iho auringolta. Aina. Se on myytti, että iho olisi palamisen jälkeen ruskeampi ja pysyisi pidempään päivettyneenä. Päinvastoin. Suojakerroin ei estä päivettymistä, toki hiukan hidastaa sitä, mutta total blockia ei ole olemassakaan.

Käytä after sunia. After sun -voiteissa on normaalia kosteusvoidetta enemmän ihoa rauhoittavia ja korjaavia ainesosia, kuten E-vitamiinia, aloe veraa ja lakritsiuutetta. Kun after sunissa lukee tan prolonging tai tan intesifying, se syventää rusketusta ja jatkaa sen kestoa. Tällaisia on esimerkiksi Lancasterin Tan Maximizer ja Acon After Sun Tan Prolonging Milk. Yleensä näissä voiteissa on joko itseruskettavaa ainesosaa DHA:ta tai joku raaka-aine, joka tehostaa ihon omaa pigmentin- eli melaniinituotantoa – tai molempia.

Lancasterin Tan Maximizer on legendaarinen rusketuksen syventäjä ja jatkaja.

Ja muista, että rusketus häviää muutamassa viikossa, mutta iho muistaa UV-säteet aina.

Ihana kevätaurinko – Aurinkovoiteet ja meikki

Enää ei tarvitse valita meikin tai aurinkosuojan välillä, sillä useimmissa primereissa ja meikkivoiteissa on vähintään keskitason (eli vähintään SPF20) suojakerroin. Ja mikä vielä ilahduttavampaa, markkinoille tulee koko ajan enemmän värillisiä aurinkosuojia, joissa on maksimisuojakerroin eli SPF 50+.

Jos lisäät oikeaoppisesti aurinkovoidetta meikin päälle parin tunnin välein, tee se meikkisienellä painellen. Näin et sotke meikkiä, eikä lopputulos jää kiiltäväksi.

Värilliset aurinkovoiteet korvaavat meikkivoiteen.

Ja sen varjopuolet – Pigmenttimuutokset eli maksaläiskät

Karvattomat viikset ylähuulella, ruskeat läikät poskilla tai otsassa ovat maksaläiskiä eli pigmenttimuutoksia. Niitä syntyy iholle silloin kun iho tuottaa syystä tai toisesta melaniinia epätasaisesti. Usein syy on hormoneissa. Pigmenttiläiskiä voi vaalentaa täsmätuotteilla, mutta paras keino välttyä pigmenttimuutoksilta on auringolta suojautuminen. Se tarkoittaa sitä, että käytät suojakertoimellista päivä- tai meikkivoidetta läpi vuoden ja jo tähän aikaan vuodesta vähintään SPF30, mielellään SPF50-kerrointa.

Ja sen varjopuolet – Aurinkoihottuma

Auringosta johtuva ihottuma on yleensä alkukevään tai -kesän riesa. Se tulee yleensä niille ihoalueille, jotka ovat olleet pitkän talven auringolta piilossa, kuten käsivarsiin ja dekolleteelle. Ihottuma on yliherkkyysreaktio, joka katoaa useimmiten siedätyshoidolla eli auringolla. Kutinaan auttavat antihistamiinit ja kortsonivoiteet, kuten mihin tahansa allergiseen ihottumaan. Sitä voi yrittää ehkäistä aurinkoherkän ihon suojavoiteilla.

Tai kuten minä teen, aurinkokapseleilla.

Olen päässyt eroon joka keväisestä aurinkoihottumasta syömällä aurinkokapseleita jo hyvissä ajoin ennen auringolle altistumista. Aloitin kapseleiden popsimisen noin 10 vuotta sitten, enkä sen jälkeen ole kertaakaan saanut aurinkoihottumaa.

Lue myös:

Itseruskettavilla väriä talven kalpealle iholle 

 

Lue myös

X