Sopivasti ihana

Kahden k:n beauty – Miksi kauraa on nyt kaikkialla?

Teksti:
Riikka Väänänen

Oletko huomannut, että kauraa on nyt kaikkialla? Ei pelkästään puurolautasella, leivässä, lihan korvikkeena tai kahvimaidossa, vaan myös voiteissa, naamioissa, seerumeissa ja jopa sampoissa. Kosmetiikkatrendeille on tyypillistä, että joku ainesosa on yhtäkkiä joka tuotteessa. Nyt on kauran vuoro. Sinänsä se ei ole ihme, sillä jo tuhansia vuosia sitten kauraa käytettiin lääkekasvina iho-ongelmien hoidossa. Ja nyt 2020-luvulla kauraa on taas kaikkialla.

Kahden k:n beauty

Tämäkin trendi, tai pikemminkin tämänhetkinen trendi, on saanut alkunsa kosmetiikkamaailman edelläkävijämaasta Koreasta, josta lähes kaikki muutkin ihonhoitotrendit ovat jo pitkään saaneet alkunsa. K-beautyssa kauraa hyödynnetään ennen kaikkea siksi, että se sisältää ihoa kosteuttavaa ja iholle kosteutta sitovaa hiilihydraattia eli beetaglukaania.

Kaurassa on myös runsaasti hyviä rasvoja, enemmän proteiineja kuin missään muussa viljassa (Miksi muuten nyhtökaura olisi niin hyvä lihan korvike?) ja runsaasti tärkeitä mineraaleja, kuten rautaa, sinkkiä, kalsiumia ja magnesiumia.

Kuoriva ja kirkastava tee se itse -naamio syntyy kaurasta, hunajasta ja sitruunamehusta.

Kaura sopii erityisen hyvin atooppiselle ja herkälle iholle

Kaura rauhoittaa ihoa, vähentää kutinaa, tasapainottaa ihon toimintoja ja poistaa tulehduksia. Siksi se on erityisen hyvä atooppiselle, herkälle ja kuivalle iholle sekä psoriasiksen hoitoon. Ja siksi sitä on myös usein helposti ärtyvän hiuspohjan sampoissa ja hoitoaineissa.

Mon/Sun All Time Healer -monitoimivoide pehmentää rutikuivat kyynärpäät ja halkeilevat kantapäät.

Miksi kauraa on nyt kaikkialla? Koska kaura suojaa

Jos talvi joskus vielä tulee, hiero ihollesi kauraa sisältävää voidetta. Kauran beetaglukaani muodostaa iholle ohuen kalvon, joka suojaa ihoa niin pakkaselta, tuulelta kuin tuiskultakin. Beetaglukaani myös rauhoittaa ihoa sekä suojaa sitä UV-säteiltä ja ilmansaasteilta. Vaikka meillä onnekkailla onkin erittäin hyvä ilmanlaatu useimpiin muihin maihin verrattuna, ilmansaasteita on silti ja ne tekevät tihutöitään ihossamme ja ikäännyttävät sitä ennenaikaisesti. Ja vaikka aurinkoa ei juurikaan näy, se ei tarkoita sitä, ettei UV-säteilyä olisi. Etenkin UVA-säteet (juuri ne ikääntymistä vauhdittavat vihulaiset) tunkeutuvat paksuimmankin pilviverhon läpi.

Kaura tekee toki hyvää myös sisäisesti. En niin välitä kaurapuurosta, mutta olen koukussa kauralakuun. Sen lisäksi, että se maistuu hyvältä, se on myös terveellistä tai ainakin terveellisempää kuin muut karkit.

Vaikka tämänhetkinen kauratrendi onkin saanut alkunsa Aasiasta, kauraa viljellään joka puolella maailmaa, ja tuntuu jotenkin lohduttavalta ja mieltä lämmittävältä, että kosmetiikan super-aineita ei tarvitse välttämättä etsiä naapuripeltoa kauempaa.

Lue myös:

Parhaat talvi-ihon kosteuttajat

Näillä keinon kirkastat talvi-ihon

Tuorekosmetiikka testissä

X