Sopivasti ihana

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet

Teksti:
Riikka Väänänen

Kuten paitanikin sen sanoo: Support Your Local!

Onko sinustakin aina tuntunut siltä, että ruotsalaiset keksivät kaiken meitä ennen ja paketoivatkin sen vielä nätimmin? Niin minustakin. Mutta enää meidän ei tarvitse tuntea alemmuuskompleksia. Otamme isosiskoa kiinni jättiharppauksilla. Ainakin mitä kosmetiikkaan tulee. Tässä on kotimaisen kosmetiikan uudet helmet:

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Hetkinen

Niin, hetkinen, miten kosmetiikkapurkit voivat ollakaan näin kauniita ja eleettömiä? Nämä hengästyttävän upeisiin puurasioihin pakatut tuotteet tekevät kylpyhuoneesta kuin kylpyhuoneesta kotispan. Ja niitä on ilo viedä tuliaisiksi niin mökille, tuparilahjoiksi kuin ulkomaillekin. Minun Lontoossa asuva vegaani, minimalisti ja ekotuskaa tunteva tyttäreni on kaunistanut tyypillisen brittiläisen (lue: hivenen kulahtaneen) kylppärinsä Hetkinen-sarjan tuotteilla.

Hetkinen-tuotteet ovat luonnollisista raaka-aineista valmistettuja, männyn ytimestä valmistettuihin antibakteerisiin purkkeihin pakattuja vegaanisia tuotteita, eikä niissä ole synteettisiä hajusteita tai lisäaineita. Minun suosikkejani ovat Eukalyptus Sitruuna suolasaippua ja Teatree-Eucalyptus-deodorantti. Tyttäreni taas pesee kätensä koti-ikävissään Mänty Piparminttu -suolasaippualla ja rasvaa kuivat kinttunsa Mänty Bergamotti -vartalovoilla.

 

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Luoto Cosmetics

Luoto Cosmeticsin tuotteet hivelevät niin esteettistä silmää kuin ekotuntoakin. Luoto Cosmeticsin tuotteet ovat trendikkäästi (ja ympäristöystävällisesti) vedettömiä. Sarjassa on palasaippuoiden lisäksi palasampoita. Minun suosikkini eli Tervasaippua tuoksuu lapsuuden kesiltä, toisin sanoen aidolta suomalaiselta tervalta.  Aina kun otan tämän saippuan käteen, siirryn mielessäni Katjanokan suihkukopista parikymmentä vuotta taaksepäin isoisäni puuveneeseen Merikarvian aaltoihin.

Suomalaisen Sulapacin biohajoavaan purkkiin pakattu Shea & Argan -voide on, kuten kaikki Luoto Cosmeticsin tuotteet, käsin valmistettu. Rakastan voiteen hennon vaniljaista tuoksua ja samettista koostumusta. Minulla, kuten tyttärellänikin, on todella kuivat sääret ja tämä on yksi niistä harvoista voiteista, joka ihan oikeasti pitää normaalisti krokotiilin nahkaa muistuttavan ihoni pehmeänä. Voidetta voisi käyttää myös kasvoille, sillä sen luvataan lievittävän ihoärsytyksiä, kosteuttavan tehokkaasti ja tasapainottavan ihon toimintoja.

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Unna Nordic

Unna Nordic on todellista lähikosmetiikkaa – ainakin meille Helsingissä asuville. Sarjan tuotteet nimittäin valmistetaan täällä. Ja vaikka suomalaisittain Helsinki kuulostaa enemmän asvaltilta, kerrostaloilta ja ruuhkilta, sarjan tuotteet tuoksuvat suomalaiselta metsältä. Kosmetologien kehittämissä voiteissa on kosteuttavaa koivunmahlaa, vahvistavaa mäntyä ja virkistävää mustakuusta ja ihon toimintoja tasapainottavaa katajaa. Sarjan Vilja-puhdistusmaito sisältää nyt taas kovin muodikasta, ihoa vahvistavaa kauraa. Nimetkin ovat kuin mummolan hyllyltä: Taimi-seerumi, Hertta-voide, Havu-kasvovesi… Myös Unna Nordicin pakkaukset puhuttelevat tällaista minimalistisesta estetiikasta pitävää sisustajaa.

Olen jo varannut Unna Nordic -hoidon tämän hetkisen työrutistuksen päätteeksi. Kuulin huhuja, että se olisi yksi rentouttavimpia kasvohoitoja, mitä tällä hetkellä on tarjolla.

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Flow Cosmetics

Flow Cosmetics -sarjan tuotteet valmistetaan Riihimäellä. Ei niin kaukana sekään. Flow Cosmeticsin tuotteiden tehot perustuvat Suomessa kasvaneisiin, vitamiinirikkaisiin villimarjoihin ja -yrtteihin. Tällä hetkellä minulla on käytössä sarjan suomalaista villimustikkaa sisältävä Amethyst-vartalokuorinta. Sen kuorivat suolarakeet ovat juuri sopivan tehokkaita minun makuuni. Suolakuorinta poistaa myös nesteitä, joten siitä se saa lisäpisteitä. Vaikka kuorinnassa on suolaa, se ei tee ihosta kuivaa, kiitos luomulaatuisen karitevoin ja kookosöljyn. Ametistijauhetta sisältävän kuorinnan sanotaan myös hellivän mieltä ja sielua. Ametisti omaa kuulemma mieltä kirkastavia ja unenlaatua parantavia ominaisuuksia, mutta sen verran skeptinen olen, että uskon päivittäisen painojen kolistelun kuntosalilla ja pitkien kävelylenkkien hoitavan stressaantunutta sieluani vartalokuorintaa tehokkaammin.

Olen kokeillut myös sarjan Strawberry Milk Mask with Hyaluronic Acid -kasvonaamiojauhetta. Ensikokeilu meni mönkään, kun sain kuningatarajatuksen tehostaa mansikkanaamiota Bybi Beautyn mansikkaöljyllä, vaikka pakkauksessa kehotettiin sotkemaan jauheeseen vettä. Öljy teki sen, että naamio vain liukui kasvoilla. Opin onneksi kerrasta ja seuraavan naamoinnin tein pakkauksen ohjeiden mukaan. Se toimi. Iho kirkastui ja pehmeni kertanaamioinnilla.

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Niki Newd

Ainakin tiettävästi Niki Newd (lue: Testissä tuorekosmetiikka) on maailman ensimmäinen tuorekosmetiikkasarja. Sarjan tuotteet valmistetaan tilauksesta Espoon Otaniemessä eli tuotteita ei voi ostaa hetken mielijohteesta. Tuorekosmetiikan etu on se, että siinä raaka-aineet ovat tehokkaimmillaan. Osaa tuotteista säilytetään jääkaapissa, koska niissä ei ole lainkaan säilöntäaineita. Niki Newdin voiteissa ja seerumeissa käytetään elintarvikelaatuisia raaka-aineita, kuten kylmäpuristettua avokadoöljyä, pieniltä kaakaoviljelmiltä kerätyistä kaakaopavuista valmistettua kaakaovoita, suomalaista metsähunajaa, hiivaa ja vastajauhettua kauraa. Minä jäin kertakokeilulla koukkuun sarjan Skin Glow -monitoimibalmiin, jonka avulla selvisin vain yhden voiteen voimalla muun muassa 4 päivän Lapin reissustani (lisää postauksessani Näillä 2 tuotteella selvisin 4 päivän Lapin matkasta) ja jota levitän joka aamu ja ilta rohtumiseen taipuvaisille huulilleni.

Kotimaisen kosmetiikan uudet helmet – Atopik

Atopik on kotimainen apteekkikosmetiikkasarja. Tuotteissa on muun muassa suomalaista kauraa, mustikkaa sekä maitokaapista tuttuja, pahismikrobeja nitistäviä prebiootteja. Minulla ei ole kiukkuinen iho, mutta herkkähipiäinen, luonnonkosmetiikkaa rakastava ystäväni vannoo Atopikin tuotteiden nimeen. Myös Atopikin Hoitobalsami on pakattu maailmaa valloittavan suomalaisen Sulapacin biohajoavaan purkkiin.

X