sopivasti ihana

Anna peilikuvallesi mahdollisuus

Teksti: Riikka Väänänen
Sisälläni asuu edelleen epävarma teini.

Lopeta epäkohtien etsiminen ja keskity sen sijaan siihen, mistä peilikuvassasi pidät. Se on vaikeaa, tiedän, mutta se palkitsee. Kun sudit upeille poskipäillesi raikasta pinkkiä, kukaan ei huomaa harakanvarpaitasi. Tai maalaat huulesi kirkkaalla punalla, vievät ne huomion valvotun yön jättämistä silmäpusseista. Tai mitä jos vain pesisit kehuja keräävät hiuksesi? Maria Veitola sanoi kerran, että aina kun mietit pitäisikö hiukset pestä, pese ne. Se ei kaduta koskaan. Ja tottahan se on. Kuinka monta kertaa sinulta on kysytty, oletko käynyt kampaajalla ja vastauksesi on ollut: ”En, mutta pesin kyllä aamulla hiukseni”?

Olisin tekopyhä, jos väittäisin, ettei ikääntyminen harmita

Näin kirjoitin Olivia-lehden numerossa 4/14:

”Eräänä iltana iltapesulla varhaisteinini katsoi minua hämmästyneenä ja totesi: ”Eihän sinulla ole yhtään ryppyä!” Ystäväni ehdotti pojan viemistä silmälääkäriin. Muutama päivä sen jälkeen teinityttäreni katseli vanhoja valokuvia ja sanoi näyttävänsä niissä ihan minulta. Siltä minulta, joka olen nykyään. Lasteni lausahdukset ilahduttivat. Olisin tekopyhä, jos väittäisin, ettei ikääntyminen harmita. Ja olisin sokea, jos väittäisin ettei se näy peilissä. Ihailen mummojen naururyppyjä ja kurttuisia poskia. Omiani en osaa ihailla. Sisälläni asuu edelleen epävarma teini, vaikka peilistä katsookin takaisin sen väsyneempi versio. Peilikuva ja sisäinen minä kulkevat eri tahtia. Arvaan jo nyt, että jonakin päivänä katselen kuvia näiltä ajoilta ja totean olleeni nuori. Ja Hölmö.”

Lapseni ovat jo aikuisia ja minä tiedän olleeni nuori ja hölmö.

Nuori ja hölmö Riikka. Kuva Hanna Kahranaho.

Älä takerru epäkohtiin

En ole delleenkään täysin sinut peilikuvani kanssa. Nyt silloin harmittelemani silmäpussit ovat saaneet seuraa veltostuvista leukaperistä. Kun katson peiliin näen vain ne. Mikä siinä onkin, että takerrumme aina epäkohtiin? Äidilläni on mitä kauneimmat siniset silmät, mutta sen sijaan, että hän korostaisi niitä, hän murehtii hentoista kuontaloaan. Ystäväni näkee vain löysät käsivartensa ja kieltäytyy pukeutumasta hihattomiin toppeihin. Minä uhraan ihonhoidossa eniten aikaa silmänalusilleni ja leukaperilleni. Perimä on se, mikä se on, mutta asennettamme voisimme muuttaa.

Korosta parhaita puoliasi – niitä löytyy, usko pois!

Tämä ei tarkoita, että äitini pitäisi jättää rakennesuihkeet ja hiuspuuterit kauppaan, ystäväni lopettaa salikortti tai minun unohtaa silmänympärysvoiteet. Sen sijaan, että etsimme peilistä epäkohtia, voisimme kiinnittää enemmän huomiota siihen, mikä siellä miellyttää ja korostaa sitä. Minä saan kiitosta hymystäni, mutta hymyilen aivan liian harvoin. Miksi en siis punaisi huuliani ja hymyilisi leveästi? Äitini voisi tehdä, kuten olen hänelle usein yrittänyt ehdottaa, ottaa rajaussiveltimen kauniiseen käteen ja kehystää upeat silmänsä pehmeällä ruskealla (ruskea saa siniset silmät näyttämään entistä sinisemmiltä) luomivärirajauksella (helpompaa kuin tussirajaus!) ja ystäväni föönata paksut hiuksensa pöyheäksi kiharapilveksi.

Kunpa hymyilisin useammin.

Laputa, vedä rajat, rullaa ja föönaa

Sen lisäksi voimme edelleen hoitaa niitä epäkohtia, jotka meitä niin kovasti harmittavat. Minä esimerkiksi olen koukussa silmänympäryksille tarkoitettuihin lappunaamioihin. Pidän siitä, että ne tuntuvat raikkailta ja viileiltä, näen peilistä, kuinka silmäpussini ovat naamioinnin jälkeen merkittävästi pienemmät ja iho kirkkaampi. Uutena kapistuksena kylppärinlaatikossa on Swiss Clinicin mikroneulausrulla, jolla yritän uhmata leukalinjaani alaspäin vetävää painovoimaa. Seuraavan kerran äitini luona vieraillessani aion näyttää hänelle, kuinka helppoa silmien rajaus oikeasti on. Ystävälleni Leenalle vien tuliaisiksi hihattoman topin ja muotovaahdon, joka muuten on föönaustuote vailla vertaa.

Mikroneulaus saa ihon itse tuottamaan lisää kollageenia ja tehostaa aktiiviaineiden imeytymistä ihoon, jolloin se uudistaa veltostunutta ihoa, pienentää laajentuneita ihohuokosia ja vahvistaa ihoa.

Ota peili kauniiseen käteesi

Teille kaikille muille voin vain sanoa: Ota peili kauniiseen käteesi (mitä jos vaikka lakkaisit kynnet?) ja etsi peilikuvastasi se asia, josta pidät ja korosta sitä. Tee se jo tänään.

Edit 20.11. Käy myös kommentoimassa Instagram- tililläni Sopivasti_Ihana ja voit voittaa Swiss Clinicin mikroneulausrullan!

 

Lue myös

X