Sopivasti ihana

Mitä naisen tulee olla? Be a lady they said

Teksti:
Riikka Väänänen

Suurin osa teistä on varmaan törmännyt Sinkkuelämästä tutun Cynthia Nixonin videoon siitä, mitä naisilta odotetaan. Pitää olla laiha, ei saa olla liian laiha, pitää olla punaiset huulet, ei saa laittautua liikaa. Hameesi on liian lyhyt, paitasi on liian avoin, älä näytä niin paljon ihoa. Be a lady they said.

Be a lady they said – En ole lady millään mittapuulla

Kirjoitan blogia naisille, kauneudesta. En silti anna ohjeita siihen, mitä kenenkin pitäisi olla. Naisen, aivan kuten miehenkin, pitää saada olla juuri sellainen kuin on. Mutta jos naisena pidät huolta itsestäsi, teet sen aina muiden takia. Miesten vuoksi. Olen törmännyt samaan ennakkoluuloon useammin kuin kerran. Ja olen lopen kyllästynyt. Be a lady they said. Ole lady, jos haluat, mutta vain itsesi vuoksi. Koska ainoastaan sillä on merkitystä.

Tänään punasin huuleni ja lähdin salille. Kyllä, kuntosalille. Ajankohtana, jolloin tiesin olevani siellä yksin. Tein sen ihan oman itseni vuoksi.

En ole lady millään mittapuulla. Mutta pidän silti itsestäni huolta. En tee sitä yhdenkään toisen ihmisen vuoksi. Ainoastaan itseni. Ja siksi annan niitä neuvoja myös teille muille. Koska se on työtäni. Ja koska tiedän, että teitä on siellä muitakin, jotka niin haluavat tehdä. En siksi, että pitäisi täyttää muiden odotukset.

Se ei tee sinusta tyhjäpäätä, jos punaat huulesi kirkkaalla punalla

Se ei tee minusta tyhjäpäätä, jos tykkään peilikuvastani enemmän, kun minulla on ripsienpidennykset. Se ei tee sinusta tyhjäpäätä, jos punaat huulesi kirkkaalla punalla. Jos se tekee olostasi hyvän, tee niin. Pue yllesi pikkumusta ja jalkaasi korkeat korot, jos itse haluat niin. Se ei tehnyt tyhjäpäätä jo edesmenneestä isoäidistäni, että hän luki aamun lehden puuvillahansikkaat käsissään vain pitääkseen kätensä pehmeinä. Päinvastoin, hän oli yksi Suomen ensimmäisistä naislääkäreistä. Hyvä sellainen kaiken lisäksi.

Because you can.

Olen väsynyt siihen, että itsestään huolehtiminen ja älykkyys sulkevat toisensa pois

Olen myös kyllästynyt siihen, että naiset ovat ensimmäisenä tuomitsemassa toisiaan. Kauneus tai siitä huolehtiminen ei ole turhaa. Niin kauan kun sen tekee itsensä vuoksi. Kun siitä tulee elämän ainoa tarkoitus, voi olla huolissaan. Jokaisella meistä on oikeus olla juuri sellainen kuin on. Käyttää kylpyhuoneessa juuri sen verran aikaa, kun itse siihen haluaa käyttää.

Kun ihminen, joka on on ollut aina tiptop, lopettaa itsestään huolehtimisen, on myös syytä olla huolissaan. Silloin hän on väsynyt. Tai jopa masentunut. Silloinkaan ei ole kenenkään muun asia kommentoida ulkonäköä. Silloin voi vaan kuunnella, halata ja olla siinä – niin kuin ystävän tai läheisen ihmisen kuuluukin.

Be a lady they said – Mutta vain, jos itse haluat niin

Muutamia vuosia sitten, kun elämässäni oli useampi kuin yksi vastoinkäyminen (sellaisia, jotka ihan jokaisen mittapuulla ovat vastoinkäymisiä, kuten läheisen kuolema, oman terveyden romahtaminen, työpaikan menetys jne.), vietin viikkoja ellen kuukausia yöpuku päällä. Enkä voinut hyvin. Yksi päivä päätin, että tänään punaan huuleni, puen mekon päälle ja lähden ulos. Koin pitkästä aikaa tunteen: Yes, I can! Jälleen kerran ihan vain itseni vuoksi.

Ja kerroin sen myös somessa. Noin kuukausi tai pari sen jälkeen sain eräältä entiseltä kollegaltani kiitosviestin. Hän oli kokenut saman. Jäänyt neljän seinän vangiksi. Luettuaan FB-postaukseni, hän teki kuten minäkin, puki ryhdikkäät vaatteet yöpuvun sijaan ja harjasi ripsiinsä väriä ja sai työpaikan, josta oli pitkään haaveillut. Ei siksi, että näytti nätiltä, vaan siksi, että oli pitkästä aikaa katsonut peiliin ja nähnyt väsyneen ilmeen sijaan sen naisen, joka hän oli ennen ollut. Ennen kuin väsymys vei voiton.

Menee hetki, että jaksan pukea tuon pitsipaidan ylleni, mutta kun teen sen, teen sen vain itseni vuoksi.

Be a lady they said. Mutta vain, jos itse haluat niin. Muiden odotuksista piittaamatta.

Moni tavoin yllättävä ripsikriisi

Parhaat kirkkaanpunaiset huulipunat

X