Sopivasti ihana

Mitä sinkkuus edes tarkoittaa?

Teksti:
Riikka Väänänen

Paluu Tinderiin ja sen uskomattomaan maailmaan. Koko deittailukulttuurin uskomattomaan maailmaan. Sinkkuelämän uskomattomaan maailmaan. Hedelmäpeli on selvästi laajentunut myös Tinderin ulkopuolelle. Koko sinkkuelämä tuntuu olevan nykyään yhtä Tinderiä. Ja yhtäaikaa sana sinkku aiheuttaa monissa pelon- tai säälinväristyksiä. Toisille se taas merkitsee vapautta. Jos ei muusta, niin määrittelystä. Niin, mitä sinkkuus edes on?

Sinkkuus – ”Mitä haet täältä?”

Törmään aina Tinderissä ollessani samaan kysymykseen: ”Mitä haet täältä?” Harvemmin voin antaa sellaista vastausta, joka haluttaisiin kuulla: ”Silkkaa hauskanpitoa.” Ja tässä tapauksessa voitte arvata, mitä se hauskanpito tarkoittaa.

Kun vastaan, että en aviomiestä, mutta en yhdenillan suhteitakaan, minulta kysytään, että mitä jää jäljelle. Paljonkin. On olemassa välimuotoja, harmaan eri sävyjä. Voit olla vielä pitkään sinkku, vaikka tapailisit vain yhtä ihmistä. Sinkku ei välttämättä ole täysin yksin.

En enää kaipaa kirkonkellojen kuminaa

En tosiaan etsi aviomiestä, mutta yhdenillan jutuista tulee kuitenkaan harvemmin hyvä mieli. Miten on niin vaikea käsittää, että siihen väliin mahtuu paljon? Aikuinen, jo naimisissa ollut sinkku, jonka biologinen kello on sammunut ajat sitten, ei enää kaipaa kirkonkellojen kuminaa ja laahusta. Mutta voimme silti kaivata kumppania tai edes hyvää seuraa, jonka kanssa voi tehdä myös muuta kuin pyöriä lakanoissa.

Sinkku ei ole synonyymi ihmiselle, joka pyörittää montaa kumppania kerralla

Tänään eräs sinkkuystäväni ihmetteli minulle, että mihin on kadonnut tarve hurmata, halu kehua toista myös sen jälkeen, kun ehkä on päässyt pyörimään lakanoissa. Tai (hui!) halu viettää mukava ilta ravintolassa hyvän ruoan ääressä käyden hyviä keskusteluja. Sitä ystäväni kaipaa. Sitä moni kaipaa. Mutta kun sängynpäätyyn on päässyt piirtämään sen kuuluisan viivan, toinen muuttuu näkymättömäksi, olemattomaksi. Tavoite on täytetty. On aika siirtyä seuraavaan sinkkuun.

En väitä, etteikö tuolla olisi myös ihmisiä, jotka kaipaavat jotain vähän enemmän. Varmasti on. Muutenhan tämä olisi silkkaa Sinkkuelämää Helsingissä – tai muualla. Silloinhan kaikki olisivat sinkkuja.

Sana sinkku särähtää joka tapauksessa vähän korvaan. Se ei ole synonyymi ihmiselle, joka pyörittää montaa kumppania kerralla. Se on synonyymi ihmiselle, jolla ei ole sillä hetkellä pitkäaikaisempaa kumppania.

Se, että olet sinkku ei myöskään tarkoita sitä, että epätoivoisesti jahtaat tuolla hikipäässä seuraavaa ”uhria”. Sinkku voi olla tyytyväinen sinkku ihan yksinkin. Tai tapailla toista sinkkua.

Milloin status muuttuu ja pitääkö sellaista edes olla?

Mutta mitä se sinkkuus sitten on? Kävin hiljattain keskustelun ihmisen kanssa, joka kyseenalaisti koko sinkkuuden jo silloin kun ollaan vasta deittailuvaiheessa. Kuulin myös toisesta ihmisestä, joka oli sitä mieltä, että kuukauden tapailun jälkeen statuksen pitää muuttua.

Olen eri mieltä. Voit tapailla yhtä ihmistä ja olla sinkku. Status muuttuu siinä vaiheessa, kun tapailu muuttuu astetta vakavammaksi. Seurusteluksi. Siinä on vissi ero. Ja edelleenkään sinun ei tarvitse tapailla kuin yhtä kerrallaan. Se on jopa toivottavaa.

Minä olen sinkku, ja se lukee myös Facebook-profiilissani. Vaihdoin ”statuksen” olemattomasta määritellyksi viimeisen eroni jälkeen siksi, että ystäväni (ei potentiaaliset kumppanit) saisivat tietää, että olen eronnut. Ilman, että minun pitää huudella siitä erikseen. Se oli myös tapani laittaa se viimeinen piste huonolle suhteelle. Nyt se sitten on siellä, koska jos otan sen pois, minun luullaan pariutuneen. En ole pariutunut. En tapaile, enkä todellakaan seurustele.

Olen siis sinkku. Jolla ei ole kiire mihinkään. Ellei käy niin, että joku vie täysin jalat alta. Ja jää siihen, eikä lähde metsästämään seuraavaa viivaa sängynpäätyyn.

Sinkkuus – Miksi kaikki pitää aina määritellä?

Palatakseni harmaan eri sävyihin. Niitä on olemassa useita. Voit olla kaukosuhteessa, jossa tutustuminen kestää arvatenkin pidempään ja tapailun muuttuminen seurusteluksi sen vuoksi myös. Voit tapailla ihmistä usein, mutta kummallakaan ei ole kiirettä viedä suhdetta sille tasolle, että mihinkään päivitettäisiin parisuhdestatuksen muuttuminen. Voit viettää hauskaa aikaa jonkun kanssa – myös muualla kuin makuuhuoneessa – niin että kyse on lähinnä hauskanpidosta. Miksi kaikki pitää aina määritellä?

Eräs tuttavani on tapaillut samaa naista jo parin vuoden ajan. Heillä ei ole muita, mutta he eivät koe seurustelevansa. Statuksesta kipuilevat vain heidän ystävänsä ja perheensä. Miten teidän suhteenne määritellään? Mihin se on johtamassa?

Tarvitseeko suhteen aina johtaa johonkin?

Etenkin kun ollaan aikuisia. Miten jos vain edettäisiinkin päivä kerrallaan ja katsottaisiin mitää tapahtuu, ilman että kalenterista buukataan aikaa yhteen muutolle, kihlajaisista saati häistä puhumattakaan?

Minulla ainakaan ei ole kiire mihinkään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei olisi kiva jos sama ihminen jakaisi sohvani tai petini useammin kuin kerran. Tai voisimme yhdessä kokata ruokaa, käydä ulkona, urheilla ja jopa lähteä yhteiselle matkalle.

Ilman statusta se olisi yksi versio niistä harmaan sävyistä.

Mahtavaa sinkkukesää sinkut ja rakkauden täyteistä kesää pariutuneet (ja myös toki te muut sinkut)!

Lue myös:

Kuinka monta kertaa jaksaa pettyä?

Aikuinen sinkku ei ole epätoivoinen

X