Sopivasti ihana

Mitäs jos pitäisit tipattoman sijaan detox-kuurin?

Teksti:
Riikka Väänänen

Aloitin detoxaamisen jo uuden vuoden aattona saunomalla ja uimalla naapuri altaalla.

Tänä vuonna tipattoman tammikuun sijaan, minä ja poikaystäväni päätimme pitää lyhyemmän, mutta sitäkin tiukemman detox-kuurin. Vielä ehdit mukaan. Kuuri kestää kaksi viikkoa.

Miksi detoxaamme?

Tämä lumeton harmaus väsyttää ja jopa vähän masentaa, eikä mikään määrä yöunta tunnu piristävän riittävästi. Ainakin aikaisemmin pitämieni puhdistuskuurien tuloksena on ollut selvästi virkeämpi olo.  Detox-kuuri ei ole varsinaisesti laihdutuskuuri, mutta yleensä samalla karisee muutama kilo ja ainakin kaikki pöhötys ja turvotus katoaa. Bonuksena yleensä myös iho kirkastuu. Tällä kertaa päätin viedä detox-kuurin aiempaa pidemmälle ja vaihtaa myös ihonhoitotuotteeni luonnonkosmeettisiin ainakin kuurin ajaksi.

Käytän tämän kuurin aikana ihonhoitoon vain luonnonkosmetiikkaa, jotta kehon kemikaalikuorma kevenee myös sillä tavalla. Kerron tuloksista myöhemmin.

Miten detoxaamme?

Aloitimme kuurin hard core -tyyliin eli joimme tuota alla olevassa kuvassa näkyvää litkua, joka tyhjentää vatsan aika totaalisesti. Se ei maistu hyvältä, eikä tunnu kivalta, mutta sen jälkeen olo on heti hiukan kevyempi ja tuntuu siltä, että on valmis ”kiduttamaan” itseään vähän lisää kieltäytymällä kaikesta kivasta ja hyvänmakuisesta parin seuraavan viikon ajan.

Suomen Happituotteen OxyColonilla on hyvä aloittaa. Vaikka se maistuukin aivan järkyttävän pahalta, vatsa ainakin toimii. Alun 2 teelusikallisen jälkeen sitä voi ”nauttia” koko kuurin ajan joka ilta 1 tl verran.

Tyhjennyksen jälkeen olemme tehostaneet detoxia joka aamuisella shotilla MethodDraine Detoxia. Shotin teho perustuu 11 kasvin yhteisvaikutukseen: koivu ja latva-artisokka tukevat maksan toimintaa, voikukka, vihreä tee ja koivu tukevat munuaisten toimintaa, tamarindi edistää suolen toimintaa, fenkoli tukee ruoansulatusta ja keto-orvokki puhdistaa ihoa. Sen vaikutuksen huomaa lähinnä kevyenä kuplimisena vatsassa ja ehkä hiukan tiheämpinä vessareissuina.

Detox-shotin lisäksi

Riisuimme ruokavaliosta kaikki mahdolliset lisäaineet (ihan hampaat irvessä tätä ei kuitenkaan tehdä eli maustamme keittoja esim. Tabascolla), gluteiinia sisältävät tuotteet, maitotuotteet, lihan, sokerin, kahvin, teen, kovat rasvat ja alkoholin. Pidämme jopa tauon molempien rakastamasta kuplavedestä. Sen lisäksi emme syö mitään lääkkeitä, kuten särkylääkkeitä ja minä pidän kuurin mittaisen tauon migreeninestolääkityksessäni.

Gluetiiniton kauranäkkäri on hyvä korvike leivälle kuurin aikana.

Viime vuonna detox-kuurin seurauksena pääsin eroon särkylääkekierteestäni.

Söin Panadolia ja Buranaa pääkipuun vuosia lähes päivittäin. Ja myönnän, että ihan ensimmäinen detox-viikko oli piinallinen, sillä päätäni särki ympäri vuorokauden niin, että tuntui kuin pää räjähtäisi. Piinaviikko kuitenkin kannatti, sillä sen jälkeen olen syönyt särkylääkettä vain satunnaisesti eli yleensä niinä kuukauden pahimpina päivinä. Ja miedommatkin särkylääkkeet tehoavat nykyään huomattavasti paremmin kuin ennen.

Mitä sitten detoxin aikana voi ja kannattaa syödä?

Detoxin aikana syömme erilaisia keittoja, kuten tämä alla oveassa kuvassa näkyvä  todella maukas tomaattikeitto, jonka ohjeen kehittelin ensimmäisen detox-kuurimme aikana (nälissäni):

Tomaattikeitto, joka maistuu detox-kuurin ulkopuolellakin.

Resepti: Kuulota sipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä, lisää joukkoon purkillinen luomu tomaattimurskaa ja tuoreita pilkottuja tomaatteja, sekä Oatlyn Creme Fraichea ja vegaanista juustoraastetta. Mausta keitto kasvisliemellä, tuoreella basilikalla ja tabascolla. Soseuta sauvasekoittimella.

Sen lisäksi syömme hedelmiä, maidottomia tuorepuuroja, täysjyväriisiä erilaisilla kasviksilla höystettynä, itse tehtyjä smoothieita, hapankorppua avokadolla, tomaatilla ja yrteillä maustettuna. Juomme sitruunalla tai limellä maustettua vettä tai itse inkivääristä, sitruunasta ja hunajasta keitettyä mehua. Nälkää ei siis joudu näkemään.

Itse tehty smoothie pakastemarjoista, banaanista ja luomu marjasoseesta.

Tehosta detoxia liikunnalla, saunalla ja hieronnalla

Viime detox-kuurin aikana lähdimme kevyelle metsälenkille Nuuksioon, eksyimme ja patikoimme metsässä lopulta yli kolme tuntia. Liikunta kuitenkin kannattaa jo ihan ruoansulatuksen kannaltakin. Jos pitäisimme tiukkaa paastoa, myös liikunnan pitäisi olla kevyttä, mutta koska tällä kuurilla syömme ihan runsaasti – vain puhtaammin – käyn salilla lähes päivittäin ja treenaan aivan normaalisti. Sen lisäksi, etenkin kun särkylääkkeet ovat ”kielletty” käyn hierojalla hankkiutumassa eroon jumeista, saunomme naapurissa Allas Poolilla ja kuivaharjaan kroppani pari kertaa viikossa. Tuo viimeinen oli tämänvuotinen uudenvuodenlupaukseni. Edellisen tein kolmisen vuotta sitten. Silloin lupasin kävellä aina portaat hissin sijaan. Siitä lupauksesta olen pitänyt kiinni. Toivottavasti pystyn pitämään kiinni tästäkin.

Hyvää detoxia myös sinulle! Tai tipatonta. Tai ihan vain tammikuuta. Kohta on kevät!

Lue myös:

Kirkkaampi iho

Testissä tuorekosmetiikka

Miltä tuntuu herätä nuoren miehen vierestä joka aamu (joka vielä lähtee näihin tempauksiini mukaan)

 

X