sopivasti ihana

Näin pidän vaaleat hiukseni viileinä – ja tukkani pitkänä

Teksti: Riikka Väänänen
Vaalean hiusvärin pitäminen viileänä kotikonstein on työlästä, mutta ei mahdotonta.

Olen jo avautunut harmaistani ja syystä, miksi olen nykyään vaalea (lue: Raidat ovat paras ratkaisu harmaiden hiusten piilottamisessa). Vaaleiden ja niiden luonnonvaaleiden eli harmaiden kanssa olen nykyään myös aivan uudessa tilanteessa: Miten pidän vaaleat hiukseni viileän vaaleina?

Olen sävymaailmaltani lämmin ja kampaajakäyntieni välissä (käyn kampaajalla vain kolmen kuukauden välein) hiukseni tuppaavat muuttumaan keltaiseksi tai kellertäväksi, huolimatta siitä, että raidat sävytetään joka kerta kylmäksi. Olen huomannut myös, että kesä ja aurinkolomat eivät ainakaan auta asiaa.

Älä tee, kuten minä teen, ja anna vaaleiden kutriesi liehua vapaana paahteessa. Paras tapa suojata väriä on käyttää hattua tai sitoa tukka tiukalle nutturalle.

Selätä keltainen violetilla

Nykyään kylpyhuoneeni hyllyllä on aina joko vaaleita hiuksia kirkastava sampoo tai sampoo, jossa on violettia pigmenttiä. Violetti ei tee hiuksistani violetteja tai pirkkomannolamaisen sinisiä, vaan ainoastaan taittaa eli neutraloi keltaisuutta. Liila sampoo pitää hiukseni viileän vaaleina – ainakin seuraavaan pesuun saakka.

Vaihtele hoitoaineita

Vaaleiden viilentäminen on tasapainoilua. Jos joka kerta pesen hiukseni pigmenttiä sisältävällä sampoolla, ne saattavat muuttua jopa tunkkaisen harmaiksi. Siksi pesen tukkani hopeasampoolla tai violettia pigmenttiä sisältävällä sampoolla vain joka toisessa pesussa ja joka toisessa pesen ne hiuksia korjaavalla sampoolla. Raidat eivät pelkästään vain vaalenna hiuksia, vaan myös kuluttavat niitä. Kun hiuksia käsittelee paljon eli vaalentaa, raidoittaa tai suoristaa, hiukset haurastuvat ja lopulta niistä tulee kuin purkkaa eli ne venyvät – ja lopulta paukkuvat. Näin pitkissä hiuksissa (lapaluihin asti) latvassa on päällekkäisiä käsittelyjä, ja ilman hoitoa ne hapsottavat kuin kuiva joulukuusi tai oravan kaluama käpy. Kerroin jo, että rakastan pitkiä kutrejani enemmän kuin geeniperimänä saamaani ruskeaa hiustenväriä ja siitä syystä olen valmis tekemään kaikkeni välttyäkseni saksilta.

Paikkaa ja korjaa

Taistelen siis yhtä aikaa sekä keltaisuutta että saksia vastaan. Ja siksi käytän (etenkin latvoihin) myös rakennepaikkaavia hoitotuotteita ja latvoja suojaavaa ja korjaavaa jätettävää hoitoainetta. Korjaavissa hoitoaineissa on yleensä keratiinia, eli sitä proteiinia, joista hiuksetkin pääasiassa koostuvat. Hoitoaineissa keratiini toimii kuin laasti rapistuneessa tiiliseinässä eli se paikkaa ne kolot hiuksissa, jotka raidat ja aika sinne on aiheuttanut. Hoitoaine ei ole ihmeliimaa ja pienen väittelyn jälkeen, päädymme Ramin, eli kampaajani, kanssa yleensä kompromissiin, jossa hän pätkäisee latvoistani huonokuntoisimmat pari senttiä, mutta saan edelleen pitää pitkät hiukseni.

Kérastasen Blond Absolut -sarjan tuotteet, toisin kuin useimmat vaaleiden hiusten kirkastajat, ovat riittävän hoitavat lähes puhki raidoitetuille hiuksille.

Näihin hiustenhoitotuotteisiin luotan:

Kérastasen Bain Ultra-Violet -sampoon liila pigmentti neutraloi keltaisuutta, mutta siinä on myös hiuksia kosteuttavaa hyaluronihappoa, jonka ansiosta se on riittävän hoitava pitkille hiuksilleni. Joka toisessa pesussa käyttämäni Bain Lumiere -sampoo taas kirkastaa hiuksia puhdistamalla hiuksista muotoilutuotejäämät ja ympäristön saasteet kuivattamatta tai kuluttamatta tukkaa. Saman sarjan Cicaflash-hoitoainetta käytän liilan sampoon kanssa. Se korjaa hiusta, mutta ei ole yhtä ravitseva kuin naamio. Joka toisessa pesussa käytän korjaavaa naamiota, useimmiten Kérastasen Masque Ultra-Violetia. Se on väriltään violettia ja auttaa pitämään raitani viileän vaaleina. Nämä hoitotuotteet eivät ole missään nimessä edullisimmasta päästä, mutta ne ovat riittoisia – kun niitä käyttää maltillisesti. Sampoota tarvitsen pitkiin hiuksiini noin 50 sentin kolikon verran, hoitoainetta säästän pyyhekuivaamalla hiukset ennen hoitoainetta. Jos hiukset ovat märät, ne ovat täynnä vettä, eikä hoitoaine pääse vaikuttamaan hiuksissa, vaan päädyt lähinnä hoitamaan vain talosi viemäriverkostoa.

Pesun jälkeen levitän hiuksiini Nioxinin 3D Intensive Density Defend For Colored Hair -hoitovaahtoa, joka sopii pohjoismaisille hennoille hiuksille erinomaisesti. Se helpottaa tukan selvittämistä, estää sähköistymistä, vahvistaa hiuksia ja mikä parasta, se ei ole tippaakaan tahmainen, vaan pikemminkin tekee hiuksista ilmavat ja liikkuvat. Toisin sanoen se yhdistää hoitoaineen ja muotoilutuotteen.

Suojaa ja korjaa kuivia ja hauraita hiuksia myös muotoilutuotteilla.

Ennen hiusten kuivaamista, levitän latvoihin vielä suojaavaa, korjaavaa ja silottavaa Olaplex No.6 Bond Smoother -muotoiluvoidetta. Jos latvat hapsottavat joka suuntaan tai aion suoristaa hiukset suoristusraudalla, lisään muotoiluvoidetta vielä kuivien hiusten latvoihin.

Lue myös:

Asiantuntijan vinkit hiusvärin ylläpitoon.

ja

5 vinkkiä: Näin kasvatat pitkät hiukset

 

Lue myös

X