Sopivasti ihana

Raidat ovat paras ratkaisu harmaiden hiusten piilottamisessa

Teksti:
Riikka Väänänen

Haluaisin sanoa, että harmaiden piilottaminen on helppoa, nopeaa ja halpaa, mutta silloin valehtelisin. Minulla, entisellä tummaveriköllä, on nykyään enemmän harmaita hiuksia kuin ruskeita. Vaikka kuinka kaipaan sitä tummaa, kiiltävää tukkaa, joka minulla ennen oli, rakastan pitkiä hiuksiani enemmän kuin ruskeaa väriä. Siksi yhdessä pitkäaikaisen kampaajani kanssa olen tullut siihen tulokseen, että sen sijaan, että peittäisimme harmaat, maastoutamme ne muiden hiusteni joukkoon. Ja juuri siksi olen nykyään vaalea.

Viimeinen kuva minusta tummaverikkönä.

Harmaat eivät lähde nyppimällä

Olin kolmekymmentä, kun löysin ensimmäisen harmaani. Siinä se oli, harmaa suortuva pystyssä keskellä jakaustani. Järkytyin, nyppäsin sen pois, kipitin juoksujalkaa Alkoon ostamaan pikkupullon viiniä rauhoittamaan hermoja. Ikään kuin se olisi ollut maailman loppu. Silloiselle siloposkiselle kolmikymppiselle se kyllä tuntui siltä. Se oli ensimmäinen konkreettinen merkki taakse jääneestä nuoruudesta.

Ne itsepäiset harmaat.

Älä piilota, vaan maastouta

Kun harmaita tuli lisää, totesin, että nyppimisen sijaan, minun on soitettava kampaajalle. Vielä muutaman vuoden harmaiden peitto onnistui vain värjäämällä tyvikasvu piiloon, kunnes pari vuotta sitten oli todettava, että minun nopealla hiustenkasvulla, ja koko ajan lisääntyvillä harmailla, helpoin (ja edullisin) keino on alkaa raidoittamaan hiuksia vaaleammaksi, jolloin tyvikasvu ei ole niin selvä ja harmaat maastoutuvat paremmin hiusten väriin.

Aluksi raitoja tehtiin vähemmän, mutta alati lisääntyvien harmaiden myötä, oli myös lisättävä raitojen määrää. Kampaajani, Wellan kansainvälisenä värikouluttajana vuosia toiminut Rami Luusua A.K.A. Luovasta, onneksi tietää, mitä tekee ja tekee sen pieteetillä.

Harmaiden maastoutus on millintarkkaa työtä

Nyt monta vuotta myöhemmin, hiuksiini tehdään kymmenen viikon välein muutaman millin ohuisia raitoja niin, että omista vielä ruskeista hiuksistani, luonnonvaaleistani (sellaisiksi Ramin entinen opettaja harmaita kutsuu) ja vaaleista raidoista on tullut sekoitus, joka on yhtä aikaa kylmä ja lämmin. Harmaat eivät pomppaa esiin, vaaleat eivät näytä luonnottomilta tummahkoa ihoani vasten ja tyvikasvu ei pistä silmään edes siinä vaiheessa, kun edellisestä kampaajakäynnistä on pari kuukautta. Pitkien hiusteni latvoissa on vielä muisto vanhasta, lämpimänsävyisestä ruskeasta, mutta se sulautuu raidoitettujen hiusten joukkoon. Ohimoni ovat jo aivan harmaat, mutta sitä ei huomaa, kiitos taidokkaan raidoituksen. Kohta olen siinä tilanteessa, että hiukseni ovat täysin harmaat, eikä keinotekoisia raitoja enää tarvita.

Pari sataa foliolappua ja muutamaa tuntia myöhemmin oltiin vasta puolessa välissä. Pitäisikö sittenkin leikata polkka?

Hyödynnä harmaus

Harmaiden hiusten hyvä puoli on se, että niissä ei ole enää vaalentamista kaipaavaa väripigmenttiä. Jos hiukset eivät ole kauniin valkoiset, kuten edesmenneellä isoäidilläni, vaan likaisen harmaat kuten minulla, kutreja voi kirkastaa sävyttämällä. Se tarkoittaa pienempää lovea lompakkoon ja väljempää kalenteria, sillä ainakin minun lapaluihin ulottuvien hiusteni raidoittamiseen menee useita tunteja ja kymmeniä metrejä foliota. Siihen saakka kunnes tukkani on kokonaan harmaa, varaan aikaa kalenterista useamman tunnin (onneksi joka kerta ei sentään raidoiteta tyvestä latvaan, vaan ainoastaan tyvi) ja budjetoin rahaa hiuksiini hieman enemmän.

Harmaiden peiton juju on siinä, että raitojen tulee olla jotain oman lämpimän hiustensävyn ja kylmien harmaiden väliltä.

Terveisiä tummaveriköille

Teille, jotka haluatte pitää hiuksenne tummina, mutta ette halua näkyvää tyvikasvua Ramin terveiset ovat: Harmaiden peittäminen onnistuu ainoastaan värjäämällä. Hiukset kasvavat noin 1–1,5 senttimetriä kuukaudessa, joten käy kampaajalla vähintään neljän viikon välein.

Lyhyttukkainen pääsee helpommalla

Harmaantumisessa ei ole mitään vikaa, etenkin nyt kun olen sulatellut asiaa jo useamman vuoden, vain tämä välivaihe on työläs ja melko tuskastuttavakin. Tällä kertaa koko hommaan meni yli neljä tuntia. Helpommalla pääsisin, jos raaskisin leikata hiukset lyhyeksi tai edes lyhyemmäksi. Valitsin kuitenkin tämän vaikeamman ja työläämmän tien kohti hopeahapsia.

Ehkä seuraavalla kerralla annan Ramille luvan käyttää myös saksia.

Raidoitettu hius on usein pörröinen (minulla suorastaan karvainen) ja sen silottamiseen parhaat keinot ovat silottavat muotoilutuotteet ja laadukas suoristusrauta, kuten kampaajien suosima GHD.
X