Sopivasti ihana

Nyt tuli loppu hiustenlähdölle

Teksti:
Riikka Väänänen

Välillä vähän jotain kaunistakin. Tai edes kauneuteen viittaavaa. Päivän aiheena on hiustenlähtö. Olen puhunut useiden kampaajien ja meikkareiden kanssa siitä, kuinka suuri ongelma hiustenlähtö tällä hetkellä on. He sanovat, että heidän asiakkaansa etsivät kuumeisesti ratkaisua koko ajan pahenevalle hiustenlähdölle.

Nyt tuli loppu hiustenlähdölle – Mistä hiustenlähtö johtuu?

Mistä tämä yhtäkkinen ”räjähdys” sitten johtuu? Ihminenhän on siitä jännä ja monimutkainen koneisto, että kaikki vaikuttaa kaikkeen. Etenkin hiuksiin. Sanotaan, että surun vuoksi voi harmaantua yhdessä yössä. Se ei ihan täysin ole totta, sillä ei väripigmentti latvoista huuhtoudu pois ilman vetyperoksidia, mutta toki hiustupet saattavat tehdä lakon ja jatkossa kasvaa vain harmaata tukkaa. Jos ylipäätään kasvaa.

Mutta itse hiustenlähtöön. Sekin on niin monen asian summa: hormonit, ikä, stressi, lääkkeet, sairaudet, ruokavalio, elintavat ylipäätään, kaikki vaikuttavat. Nyt näinä poikkeusaikoina, kun kärsimme unettomuudesta, vietämme aivan liian paljon aikaa liikkumattomana sisätiloissa, stressaamme taloudesta, maailmasta, terveydestä, alkaa se näkyä myös hiuksissa.

Minä huomasin keväällä lenkkeiltyäni 100 kilometriä viikossa, valvottuani aivan liian monta yötä ja unohdettua syömisen lähes tyystin, että aiemmin tuuhea poninhäntäni oli ohentunut lähes puoleen. Suihkun lattiakaivo oli aina hiustukon peittämä, kun olin pessyt hiukseni. Aloin jo pelkäämään, että kampaajani Rami saa vihdoin näyttää niitä saksia ja pätkiä pitkän tukkani lyhyeksi, jos tuo hiuskato jatkuu.

Nyt tuli loppu hiustenlähdölle – Pese!

Otin asian puheeksi tuttavani Reija Lommin kanssa. Reija on sairaanhoitaja, Rebel Helsingin omistaja ja tekee paljon hiuspohjahoitoja. Ihan ensiksi Reija kysyi minulta, kuinka usein pesen hiuksiani. Sanoin, että pari kolme kertaa viikossa. Aivan liian harvoin, totesi Reija. Hiuspohja pitää pestä joka päivä. Olin sortunut ajattelemaan, että koska en käytä juuri koskaan muotoilutuotteita, hiukseni eivät rasvoitu, selviän harvemmilla pesuväleillä. No, se ei ole totta. Tässä aika inhorealistinen kuva siitä, miksi se ei ole totta.

Katso, miltä hiusjuurten tyvessä näyttää. Pesulle?

 

Tältä sen kuuluisi näyttää.

Vaikka pesisit hiuksiasi kuinka huolellisesti ja laadukkailla tuotteilla, hiusjuurien ympärille saattaa kertyä kuollutta mm. ihosolukkoa ja talia, joka ajan mittaan pakkauttuu hiusjuuren ympärille ja ikäänkuin tukahduttaa sen. Kun hiuksella ei ole ”tilaa kasvaa ulos” hiuspohjasta, se alkaa ohentua ympärysmitaltaan (tukka näyttää pelkästää siksi ohuemmalta) ja lopulta hius ei enää kasva. Siksi hiusten päivittäinen pesu on niin tärkeää.

Tottelin Reijaa ja olen sittemmin pessyt hiukseni päivittäin. Ero on valtava. Näin vaikutuksen jo parissa viikossa suihkuni lattiakaivossa. En väitä, etteikö hiuksia tipu edelleen. Toki tippuu, koska niin käy aina. Se on normaalia, sillä hiuksilla on oma elinkaarensa ja aina osa on sen kaaren loppupäässä. Nyt kuitenkin olen aivan selvästi huomannut, kuinka tilanne on normalisoitunut ja vain ne hiukset tippuvat, jotka ovat tulleet elinkaarensa päähän. Toinen selvästi nähtävä vaikutus on se, että hiukseni tuntuvat heti vähän tuuheammilta, vaikka järki sanookin ettei tekemäni muutokset reilussa kuukaudessa voikaan näkyä kymmenen sentin päässä tyvestä. Se on kuitenkin se peseminen ja ilmavuus, jotka saavat hiukset näyttämään aiempaa tuuheammilta.

Nyt tuli loppu hiustenlähdölle – lisäravinteet

En toki tyytynyt vain hiusten päivittäiseen pesuun. Oli vähän isomman korjausliikkeen aika. Nyt otan kuuriluontoisesti (niin kauan kuin purkit riittävät eli noin 2 kk) lisäravinteita: tehokasta B-vitamiinia, antioksidantteja ja hiusjuuria ravitsevaa, mieshormonien aiheuttamaa ennenaikaista hiustenlähtöä hidastavaa Serenoa+-lisäravinnetta. Etenkin nuo kaksi ensimmäistä näkyvät myös naamasta. Positiivisessa mielessä. Tiputtelen hiuspohjaan joka pesun jälkeen myös TR2 Therapy Lotion -hoitotiivistettä, joka muun muassa lisää hiuspohjan verenkiertoa ja parantaa sen hapenottokykyä.

Korjaussarja.

Vaikka olen aikanaan kouluttanut kampaajia, luennoinut hiustenpesusta ja hiuspohjan hoidon tärkeydestä, en ollut itsekään ihan täysin koskaan tajunnut, kuinka paljon hiuspohjan kuntoon voi vaikuttaa. Ihan vain pesemällä.

Olin aluksi huolissani siitä, että pitkät, raidoitetut hiukseni eivät kestä jatkuvaa pesemistä, mutta ihan hyvin ne näyttävät voivan. Jopa kiiltäviltä.  Toki joudun vähän enemmän panostamaan latvojen hoitoon, mutta mitäpä en tekisi pitääkseni hiukset päässäni.

Lue myös:

Raidat ovat paras ratkaisu harmaiden hiusten piilottamisessa

P.S. Instagram-tililläni @sopivasti_ihana on juuri nyt käynnissä arvonta, jossa voit voittaa itsellesi Mark Birch -korjaussarjan.

X