Sopivasti ihana

Parhaat talvi-ihon kosteuttajat

Teksti:
Riikka Väänänen

Kevät on ihan nurkan takana! Sitä odotellessa rasvaa ja kosteuta iho pehmeäksi.

Kiristää, ärsyttää, kutittaa, iho hilseilee ja kasvot ovat täynnä hentoja juonteita? Ihollasi on jano. Pelkkä rasva ei silloin riitä. Yksinkertaistettuna rasva on ihon ruokaa ja kosteus juomaa. Tarvitset rasvan lisäksi tehokkaasti kosteuttavan voiteen tai seerumin.

Lumene Nordic Hydra Fresh Moisture 24h Water Gel sopii rasvaiselle ja sekaiholle, 50 ml 20,90 e. Muista, että rasvainen ihokin tarvitsee kosteutta!

Syötä iholle hyviä rasvoja

Ihon pintakuivuus ei tarkoita kuitenkaan sitä, että iho ei tarvitsisi rasvaa, sillä rasva muun muassa sitoo kosteuden ihoon, tekee ihon pehmeämmäksi ja vastustuskykyisemmäksi. Syötä iholle hyviä rasvoja, kuten oliivi- tai manteliöljyä tai karitevoita. Varsinkin vaatteiden alle piilotettu vartalon iho kaipaa tuhteja voiteita ja öljyjä juuri nyt.

Mitä kuivempi iho, sitä useammin sitä pitää rasvata. No, se on ihan perustietoa. Mutta tiesitkö, että rasva kannattaa levittää suihkun jälkeen vielä hieman kostealle iholle, sillä rasva sitoo kosteuden ihoon entistä tehokkaammin? Kertarasvaus päivässä riittää – vartalolle – kasvoille rasvaa kannattaa levittää joka pesun jälkeen eli aamulla ja illalla. Jos vartalon ihosi on hyvin kuiva, rasvaa sekin aamuin illoin.

Vartalovoit sopivat kuivalle vartalon iholleni ohuita emulsioita paremmin. Yksi suosikeistani jo pelkästään sen yrttisen tuoksun ja samettisen koostumuksen vuoksi on Neil’s Yard Remedies Aromatic Body Butter -vartalovoi. Siinä on luomulaatuista karitevoita, kaakaovoita sekä pelargonian, laventelin ja meiramin eteerisiä öljyjä, 200 g 36 e.

Älä anna kosteuden karata

Kuiva sisäilma, kireä pakkanen, viima ja näyttöpäätetyöskentely imevät ihosta kosteutta. Siksi sitä pitää juottaa talvella normaalia enemmän. Monilla sarjoilla on kosteussuihkeita, joita voi suihkia ihon pinnalle pitkin päivää. Asiantuntijat kiistelevät tosin yhä siitä, kosteuttaako vai kuivattaako tapa ihoa entisestään. Minun neuvoni on: Raikasta meikki vain tarpeen vaatiessa kosteussuihkeella, mutta pidä iho kosteana kosteuttavalla seerumilla ja voiteella.

Ihoa kosteuttavat ja ihoon kosteutta sitovat aineet ovat muun muassa glyseroli ja hyaluronihappo (hyaluronic acid). Hualyronihappo pystyy sitomaan ihoon jopa 100 kertaa oman painonsa verran vettä. Sitä on ihossa luonnostaankin, mutta sen tuotanto alkaa hiipua noin kolmikymppisenä. Hualyronihapon vähentyessä iho menettää kimmoisuuttaan ja täyteläisyyttään.

Jos et malta vaihtaa lempivoidettasi kosteuttavampaan edes talvella, levitä sen alle kosteuttavaa seerumia. Jos mietit, missä järjestyksessä kaikki ihollesi suositellut aineet kannattaa levittää, muista helppo nyrkkisääntö: ohuimmat ensin ja paksummat sitten. Tehotiivisteet eli seerumit auttavat myös sen päälle levitetyn rasvan imeytymään paremmin.

Uusi lempiseerumini on ohuen ohut Medik8 Hydr8 B5 Intense -seerumi, joka kosteuttaa ihoa ja tehostaa hyaluronihapon luonnollista tuotantoa, 30 ml 75 e. Toinen suosikkini on  huomattavasti edullisempi Vichyn Aqualia Thermal Rehydrating Serum, 30 ml 22 e. Molemmat sopivat minkä tahansa voiteen alle.

Kuori ihoa vaikka se olisi kuiva

Mitä herkempi tai couperoottisempi (punoittava) iho, sitä hellävaraisemmilla ja pienirakeisemmilla kuorinnoilla iho kannattaa kuoria. Kuorinta pehmentää ihon pinnan, jolloin hoitotuotteet eli seerumit ja rasvat imeytyvät paremmin ihoon. Kuorinta myös parantaa ihon väriä.

The Ordinary Lactic Acid 10% + HA kuorii ihoa lempeästi ilman rakeita maitohappojen avulla, 30 ml 9,90 e.

Naamioi iho kosteaksi

Naamiot ovat todellinen pika-apu. Huomaat kosteuttavan naamion vaikutuksen välittömästi: iho on pehmeämpi, sileämpi ja paremman värinen.

Rauhoittavaa ruusuvettä sisältävä Nuxe Insta-Masque Exfoliating + Unifying Mask -naamio kuorii ja kosteuttaa ihoa, 50 ml 24 e.

Suojaa primerilla

Moni nykypäivän pohjustusaine ei pelkästään kiinnitä meikkiä, piilota ryppyjä ja huokosia tai tasoita väriä, vaan myös hoitaa ja suojaa ihoa.

By Raili -sarja on suunniteltu aikuiselle iholle. Pro Glow Primerissa on kosteutta sitovaa hualyronihappoa, 30 ml 29 e.

Hoida meikillä

Hyvän ja laadukkaan meikin merkki on se, että se myös hoitaa ihoa samalla kun tekee siitä nätimmän. Skippaa mattaiset meikit ainakin talvella ja levitä iholle sen sijaan kosteuttavaa ja ravitsevaa meikki- tai sävyvoidetta.

Jo aiemmin suosittelemani Estée Lauderin DayWearSheer Tint Release Advanced Multi-Protection Anti-Oxidant Moisturizer SPF 15 -sävyttävä voide on tässäkin suhteessa loistava ihomeikki. Sen ansiosta iho on heti vähän raikkaampi ja pehmeämpi, 50 ml 49 e.

Lue myös:

Näillä keinoilla kirkastat talvi-ihon

ja

Miksi lappunaamiot ovat niin loistava pika-apu kuivalle ja väsähtäneelle iholle

 

 

 

X