sopivasti ihana

Rypyt, pandat, pussit – samoilla silmillä nuoresta vanhaksi

Teksti: Riikka Väänänen

Rypyt, pandat, pussit. Kaikki samoissa silmissä.

Huolimatta yli parin vuosikymmenen mittaisesta urasta kauneusalalla minäkin sorrun toisinaan kuvittelemaan, että olisin teflonia joillekin ikääntymisen merkeille. En ole. Se alue, jota olen kuitenkin aina peilistä tuijotellut ja ehkä kaikkein tunnollisimmin hoitanut, on silmänympärykset.

Jo vuosia ja vuosia sitten (hädin tuskin parikymppisenä) vein pienen tyttäreni lääkäriin hänen tummien silmänalustensa vuoksi. Lääkäri katsoi minua ja kysyi: ”Oletko ikinä katsonut peiliin?” Tyttäreni kun oli nuorempana kuin ilmetty minä ja perinyt saman kasvojen rakenteen ja atooppisen ihon, joka tarkoitti tummana kuultavia varjoja silmien alla.

Jos aiemmin keskitin kaiken tarmoni tummien renkaiden häivyttämiseen (vaikkei rakenteesta ja ohuesta ihosta johtuvia varjoja edes lopulta pysty millään konstilla hävittämäänkään), nykyään huomion saa alati paisuvat silmäpussit – kiitos veltostuvan ihon ja hidastuneen mikroverenkierron – ja rypistyvät alaluomet. Uusimpana tulokkaana peilistä ähäkuttaavat myös rypistyvät yläluomet.

Jääkaapissani on siksi vain vähän ruokaa, mutta paljon erilaisia geelilappunaamioita. Ja niiden nimiin vannonkin. Mikään keino ei laske turvotusta, virkistä ja silota pintaryppyjä niin nopeasti. Säilytän lappuja jääkaapissa, koska viileät naamiot toimivat huoneenlämpöisiä tehokkaammin. Niiden etu on myös se, että voiteisiin ja voidemaisiin naamioihin verrattuna, ne ovat täysin rasvattomia, ja meikin voi levittää vaikka heti naamioinnin jälkeen. Siis jos käyttäisin meikkiä.

Teen juttuja moneen naistenlehteen ja olen useasti ehdottanut juttua silmänympäryksien hoidoista ja tuotteista. Jostain syystä aihe ei tunnu kiinnostavan.

Paitsi että kiinnostaa. Minulta kysytään usein vinkkejä ihon- ja hiustenhoitoon. Useimmat kyselyt koskevat silmänympärysaluetta. Syystäkin. Se on nimittäin alue, josta näkyy lisääntyvät vuodet, valvotut yöt ja stressi kaikkein ensimmäisenä. Se on myös alue, jolle on tarjolla hyvin vähän hoitoja ja vain muutama suojakertoimellinen voide. Miksi? En osaa vastata siihen(kään).

Se mitä kuitenkin tiedän on”hoitovirhe”, jonka useimmat toistavat päivittäin, ja se on laistaminen silmämeikin puhdistamisessa. Tai kyllähän maskara pestään pois, mutta samoilla tuotteilla kuin muuta kasvot ja vieläpä herkkää ihoa hankaamalla. Siitä huolimatta että nykyputsarit irroittaisivat jopa vedenkestävän meikin helposti ja hellävaraisesti, ja moni niistä sisältää myös ripsiä ja silmänympärysihoa hoitavia aineita. Joten miksi niin moni käyttää turhaa aikaa hinkkaamiseen, kun olemassa on helpompi ja hellävaraisempi keino poistaa meikki? Eikä se tarkoita sitä, että aikaa tai rahaa kuluisi enemmän. Jopa päinvastoin.

Toinen virhe on voiteiden ylenpalttinen lutraus. Nuppineulan pään kokoinen määrä riittää molemmille silmille. Kaikki muu vain turvottaa.

Mainitsin myös jo tuossa aiemmin siitä, että silmänympärysalueelle on tarjolla hyvin vähän hoitoja. Botuliinilla voi silottaa harakanvarpaita ja oikein tehdyllä täyteainehoidolla häivyttää varjoalueita, mutta molemmissa on riskinsä. Etenkin, jos hoidon tekijän valitsee vain hinnan perusteella. Happokuorinnoilla saa silotettua, napakoitettua ja kirkastettua ihoa, mutta ihmeitä nekään eivät saa aikaan. Jos lompakko pullottaa, voi kokeilla rasvan siirtoa. En kuitenkaan lähde tässä suosittelemaan mitään edellämainituista, sillä minulla ei ole niistä kokemusta. Sen sijaan kokeilin pari vuotta sitten Plaxpotia ja koin sen yllättävän tehokkaaksi. Silmänympärysalue silottui silminnähden. Hoito vain pitäisi toistaa säännöllisesti. Juuri nyt kokeilen yhtä kevyempää hoitokeinoa, mutta siitä voin kertoa vasta sitten, kun kokeilujakso on ohi.

Toistaiseksi olen tyytynyt lähinnä seerumeihin, voiteisiin ja niihin hehkuttamiini lappunaamioihin.  Nyt vain ikä ja valvotut yöt tuntuvat näkyvän yhä nopeammin ja enemmän, eivätkä pehmeät keinot enää korjaa tilannetta yhtä tehokkaasti kuin aiemmin.

Vaikka tuo ihokaistale on pieni ja ongelma maailman muiden murheiden kanssa minimaalinen, se on ihan ok, jos rypyt harmittavat. Ja jos niin on, kokeilepa vaikka ihan ensiksi hellävaraisempaa puhdistusta ja hanki jääkaappiisi hydrogeelinaamioita.

Lue myös:

Pienemmät silmäpussit ja sileämpi silmänympärysiho Plaxpot-hoidolla

Lue myös

X